Dag 124

  9
  420

  Leestijd: 1 minuten.

  De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben zich vanmorgen om 10 uur teruggetrokken in het Johan de Witthuis in Den Haag om eindelijk eens knopen te gaan doorhakken in de kabinetsformatie. Het zou een keer tijd worden.

  De Volkskrant meldde zaterdag dat er eind deze week ‘houtskoolschetsen’ van het regeerakkoord naar het Centraal Planbureau gaan voor doorrekening. Maar of dat lukt, blijft nog even afwachten, bleek vanochtend. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het wel de bedoeling, maar dan moeten er komende dagen ‘meters worden gemaakt’. CDA-leider Sybrand Buma kon bij het betreden van het Johan de Witthuis nog niet voorspellen of dat erin zit. En VVD-voorman Mark Rutte verzuchtte: “Ik weet het niet. We moeten kijken hoever we komen.”

  Lukt het de partijen ook deze week niet elkaar te vinden, dan zal dat voorlopig ook niet meer gebeuren. Na deze week ligt de formatie namelijk twee weken stil, omdat de onderhandelaars zichzelf vakantie hebben gegeven. Dat is niet voor het eerst in deze formatie. Eind april, toen de gesprekken tussen het ‘motorblok’ en GroenLinks nog liepen, werd er ook al een weekje niet vergaderd om te kunnen uitrusten van de vermoeienissen van de verkiezingscampagne. En vorige week mochten ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en zijn secondante Carola Schouten twee dagen naar Berlijn om geestelijk bij te tanken tijdens een optreden van U2.

  Dat een kabinetsformatie langdurig op slot gaat om vakantie te kunnen vieren is nogal bijzonder. Want bij vorige formaties hadden de onderhandelaars ook steeds een slopende verkiezingscampagne achter de rug, en toen was er van uitgebreide rustperiodes geen sprake. Wat overigens niet wegneemt dat het in het verleden eveneens heel lang kon duren voor er een kabinet op het bordes stond.

  Zelfs al zouden de vier partijen er deze week in slagen ‘meters te maken’ en ‘knopen door te hakken’, dan is het vrijwel uitgesloten dat Rutte III nog een begroting voor volgend jaar kan presenteren. De formatie zou dan voor half augustus moeten zijn afgerond. Zelfs de grootste optimisten geloven daar niet meer in. Waarschijnlijk zal het nieuwe kabinet niet voor begin oktober de eed kunnen afleggen. Rutte II heeft dan – inclusief de demissionaire periode – bijna vijf jaar geregeerd. Een record.

  9 REACTIES

  1. Dat de PVDA heeft verloren zal niemand verbazen. Ze hebben hun oorspronkelijke electoraat in de steek gelaten ten faveure van de ‘ nieuwe Nederlanders ‘.
   En dat is hard aangekomen, wie nu nog een huurhuis denkt te kunnen scoren komt bedrogen uit.
   Vrijwel alles gaat naar de migranten waar de PVDA al jaren zulke warme gevoelens voor toont.
   Henk en Ingrid die tegenwoordig goed zijn geschoold hebben deze spelletjes feilloos door.
   D 66 zal vroeg of laat de rekening gaan betalen voor het arrogante gedrag van Pechtold. En Jesse van Groen links verkoopt mooie verhalen maar wat blijft is de activistische/ communistische basis. Rutte verkoopt ons aan de EU, en maakt geen belofte waar. Het CDA beweegt zich ergens links van het midden. De Christenunie is linkser dan groen links.
   De regering die hieruit zal ontstaan zal rampgebied worden. Geef mij maar nieuwe verkiezingen.

  2. Niemand heeft de wijsheid in pacht.
   En natuurlijk hebben partijen gewonnen of verloren. Een partij als GroenLinks heeft een fantastische “amarican style” campagne gevoerd.
   Met lichtshows, opgestroopte mouwen, en muziek! Jesse wilde premier worden. Duizenden jongeren bezochten zijn meet-ups! In de onderhandelingen trok hij zijn keutel in onder druk van zijn (oud-partijgenoten) die vertegenwoordigd zijn in allerlei vluchtelingenorganisaties. Jesse is dus niet de baas! Hij deed het zo lijken.
   Als er ooit een kans was om het verschil te maken in de politiek, dan was deelname aan een nieuw kabinet!
   Groen Links koos weer voor een defensieve rol….En dan de PvdA.. Zó verschrikkelijk afgerekend terwijl deze partij zo ontzettend heeft bijgedragen aan een gezond Nederland! We staan er weer goed voor. Dat is héél sociaal, een goede economie, kansen voor mensen. De PvdA heeft in dit kabinet de juiste keuzes gemaakt. Afgestraft worden voor integraal sociaal beleid?
   Walgelijk. Deze partij is niet beloond voor het hersteld vermogen van ons land. Ik ben een VVD’er, zal dus ook nooit ‘links’ worden, maar andere linksers doen er alles aan om géén verantwoordelijkheid te dragen en plakken graag aan het blauwe leer om vanuit dat leer een grote mond te hebben…..een veilig inkomen boven een ton jaarlijks….

   • Geachte meneer Verkuijl,

    U, als VVD’er, mag ook best tevreden zijn! Dit geldt echter niet voor de mensen die op de PvdA hebben gestemd. Want het is bepaald niet sociaal te noemen wat er is gebeurd. Leest u even mee?
    – de huren zijn ongekend gestegen.
    – de verhuurders moesten geld betalen aan het rijk, of ze het nou goed gedaan hadden of niet. Men haalde deze bedragen op door een fors deel van het sociale huurwoningenbestand te verkopen. Het enorme tekort aan sociale huurwoningen is dus niet veroorzaakt door de komst van vluchtelingen (al hielp dit natuurlijk niet!) maar door de verkoop van woningen waar juist veel behoefte aan was!
    – het afschaffen van de studiebeurs; veel jongeren durven nu niet meer te gaan studeren (slecht voor een kenniseconomie!)
    – het door de VVD omarmde ‘nationale politie’ gedrocht heeft geleid tot hogere werkdruk politie; het sluiten van politiebureaus waardoor aanrijdtijden op het platteland een cadeautje is voor de criminelen; het niet in behandeling nemen van aangiftes (ja, zo dalen de misdaadcijfers wel!)
    – het bezuinigen op toezichthoudende ambtenaren heeft geleid tot schandalen op het gebied van voedsel (paardenvlees verkocht als rundvlees; besmette zalm etc.) en voor Nederland ongehoorde toestanden zoals omlaag vallende balkons. En ook bij ons zijn de brandonveilige panelen gebruikt op flatgebouwen.
    – de thuiszorg werd afgebroken waardoor ouderen nu weer lang dure ziekenhuisbedden bezet houden en de ziekenhuizen met de handen in het haar zitten
    – spoedeisendehulp werd vaak gesloten waardoor men soms moet uitwijken naar heel andere provincies. Letterlijk levensgevaarlijk!
    – verzorgingshuizen sloten – ouderen blijven onverantwoord lang thuis met ernstige valpartijen tot gevolg
    – brandweerposten sluiten terwijl de top met geld strooit
    – nog steeds is het onderwijzend personeel zwaar overbelast. Regering heeft niets gedaan aan het lerarentekort terwijl hier al jaren voor gewaarschuwd werd. Ons onderwijsniveau is op de ranglijst gezakt!
    – de economie schijnt er goed voor te staan maar ik zeg met nadruk schijnt. De nieuwe bubbel is in de maak. Niet alleen de huizenbubbel maar in de VS en UK wordt al met angst en beven gekeken naar de bubbel van autoverkopen. Alleen al in de UK gaat het om tientallen miljarden euro’s.
    – de ongekende geldsmijterij in de EU is totaal niet aangepakt. Sterker nog – de VVD blijft instemmen met verhogen geld Europarlementariërs etc. terwijl ze al zoveel krijgen.
    – Griekenland staat er slechter voor dan ooit, ook hier moet straks weer geld naartoe. Niets is opgelost.
    – de milieuproblemen zijn levensgroot. VVD maakte het erger door de snelheid te verhogen.

    Ziet u nu waarom de PvdA-stemmers ontevreden zijn? Geen hogere wiskunde voor nodig toch?

  3. @GJ Steenwijk en Bert
   Dat moeten jullie me dan toch eens uitleggen. Als de PVV niet was uitgesloten, met welke partijen zouden ze dan een werkbare en levensvatbare coalitie hebben gevormd? Ik bedoel dus, welke partijen of hun leiders zijn niet dusdanig geschoffeerd door Wilders, dat ze na de verkiezingen gewoon met hem in zee waren gegaan, alsof er al jaren niets was gebeurd in de onderlinge verhoudingen? En verder, welke partijprogramma’s lieten zich verenigen met de standpunten van de PVV, zelfs na acceptabele concessies?

  4. Ben het met je eens Bert, als de PVV niet uitgesloten was hadden we al een kabinet gehad .In welke samenstelling dan ook .Dus bij volgende verkiezing niet meer uitsluiten.

  5. Nou zie je Piet, in onze eerdere mailwisseling: dag 122.
   Het verhaal in de Volkskrant klopte dus geheel niet.
   En daar was ik al van overtuigd, met mijn ervaringen
   met deze krant. Wat er overblijft is de frustratie dat,
   als er de komende dagen geen “knopen worden door-
   gehakt”, de hele formatie weer tot augustus stil ligt.
   Wordt politiek-geïnteresseerd Holland daar niet com-
   pleet gek van. Op naar nieuwe verkiezingen!!! En dan
   effe niet de PVV en FvD uitsluiten. Links Nederland heeft
   verloren. Jammer, dat alleen Asscher dat ziet en ons z.g.
   “motorblok” niet. Wordt vervolgd.
   Bert.

   • Bert, je zou gelijk kunnen hebben, maar uit de bovenstaande tekst kan ik dat nog helemaal niet afleiden. Ze zijn van plan tegen het einde van deze week hoofdlijnen klaar te hebben. En, ondanks de terughoudendheid van Rutte, hoe kan hij ook anders, zie ik nergens dat dit waarschijnlijk niet gaat lukken.

   • @Bert,
    Het aardige van politieke partijen groeperen is, dat er altijd wel een combinatie te maken is die heeft verloren of gewonnen. Links als geheel heeft zonder twijfel verloren, maar links als geheel bestaat niet. Zou ze wel bestaan, dan was het immers één partij geweest. Groen Links, toch duidelijk links, was relatief de grootste winnaar. Over de PvdA kunnen we kort zijn, maar zij wordt lang niet altijd links genoemd. Hetzelfde geldt voor rechts. VVD is toch duidelijk rechts, maar heeft veel verloren. En is de PVV wel echt rechts???. Ze heeft in ieder geval wel duidelijk gewonnen. En waar hoort D66 nu eigenlijk bij?
    Mijn visie? We moeten eens af van die bedrieglijke scheidslijnen tussen links en rechts, want die scheppen alleen maar onduidelijkheid. Er is behoefte aan een andere ordening, waarin de echte kwaliteiten van partijen duidelijker zichtbaar worden gemaakt. Want ook door politieke tegenstanders verguisde partijen hebben hun kwaliteiten.

  Comments are closed.