Dag 126

  1
  226

  Leestijd: 2 minuten.

  Zowat alle clichés die je maar kan bedenken passeerden de revue toen informateur Zalm de balans opmaakte voor de vakantie. De onderhandelaars zijn moe. Na de campagne en de verkiezingen was het onafgebroken vergaderen geblazen.

  En natuurlijk is er pas een akkoord als alles is afgekaart en zijn er ‘nog bergetappes te nemen’. Maar de sfeer is goed, niemand heeft een dubbele agenda en er is de wil om eruit te komen. De verschillen tussen de vier partijen zijn nog groot en er zijn wisselende ‘combi’s’ van partijen op tal van onderwerpen.

  De ervaren Gerrit Zalm hield zijn kruit droog. Tussen wat lachsalvo’s door werden de journalisten weinig wijzer. Bij welke onderwerpen er voortgang zit en waar niet, blijft ongewis. Zalm verdedigde die geslotenheid ook. “Als je zeker wilt zijn dat er geen kabinet komt, moet je heel transparant zijn.”

  Zalm beloofde de onderhandelaars tot 9 augustus met rust te laten, zelf gaat hij door met nadenken, contacten onderhouden met CPB, SCP en ministerie van Financiën. Hij wilde geen uitspraak doen of het gaat lukken en of er vóór Prinsjesdag een kabinet zit. Dat laatste lijkt nu al nagenoeg onmogelijk, het eerste wordt toch steeds waarschijnlijker al kan het nog lang gaan duren.

  Het enige wat Zalm zich namelijk wel liet ontvallen, was dat ‘het heel goed mogelijk is’ dat hij vast wat teksten gaat schrijven. Weliswaar geen kant-en-klaar regeerakkoord, maar wel onderdelen daarvan en aanzetten daartoe.

  Dat is toch al heel wat. Het vermoeden is dan ook gewettigd dat de besprekingen wat verder zijn dan wordt toegegeven, anders was er echt niets te schrijven geweest. Het feit dat Zalm een poging doet om vast een richting aan te geven, betekent ook dat hij er nog steeds brood in ziet en hoop heeft op een goede afloop.

  De verwijzing naar de Tour de France dat er nog een paar bergetappes liggen, moeten we maar letterlijk nemen, ongetwijfeld liggen er nog een paar fikse hobbels. Maar het alternatief is een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen en beide zijn een aardige stok achter de deur.

  Ondertussen zijn er geen tekenen dat het minder gaat met de economie, dus de haast ontbreekt ook om door te denderen. Vandaar dat de onderhandelaars zich een pauze toekennen.  “Om de blik te verbreden”,  zoals Zalm het noemde.

  We gaan dus op 9 augustus vrolijk verder. Frontbencher telt de dagen gewoon door, maar stopt even met bijhouden van het dagelijkse dagboek zo lang de formatie stil ligt. Prettige vakantie.

  1 REACTIE

  1. Leuke toelichting van Gerrit Zalm; maar ook opnieuw geen
   enkele inhoudelijke toelichting. Natuurlijk gun ik de onder-
   handelaars best hun vakantie? Twee weken?? Verder gaan
   op 9 augustus zijn volgens mij zoal drie weken. Ik kan best
   rekenen. Hopelijk kan het CPB dat ook! Misschien dan eindelijk
   wat nieuws na 9 augustus. En begrijp ik nu goed dat Gerrit Zalm
   een regeerakkoord gaat schrijven tijdens de vakantie van de “heren”?
   Deze man begint echt in mijn achting te stijgen. Hij wil een nieuwe
   regering gaan formeren!! Over onze onderhandelaars heb ik zeker dan
   mijn twijfels. We zijn van goede wil en we blijven positief! Maar wat koopt
   het Nederlandse volk daarvoor. Maar nu even rust.
   Geen artikelen meer over de binnenlandse politiek, de komende drie
   weken. Dan maar weer schrijven over het buitenland: Poetin in Rusland,
   Trump in Amerika, Macron in Frankrijk en Merkel in Duitsland. De Brexit.
   En daar wordt je ook niet echt vrolijk van, toch?
   Groet,
   Bert.

  Comments are closed.