Dag 16

  1
  303

  Leestijd: 1 minuten.

  Eindelijk zijn dan de echte formatie-onderhandelingen begonnen. Maar tegelijk loopt het bordje voller en voller. Het belastingstelsel behoeft dringend modernisering, zo ook het pensioenstelsel, het vrije huurbeleid zorgt in de steden voor onmogelijke prijzen zonder verbetering van de arbeidspositie dreigt de leraar op de basisschool het voor gezien te houden.

  Terwijl de Duitsers moedig stand houden tegen de Amerikaanse druk om de defensie-uitgaven fors te verhogen is toch duidelijk dat er op dit front wel iets moet gebeuren. D66 wordt onderuit geschoffeld door een verklaring van de Artsenfederatie KNMG die denkt dat de huidige euthanasiewet voldoende aanknopingspunten biedt voor mensen die dood willen. Een “Wet Voltooid Leven”  die ook gezonde mensen die er geen zin meer in hebben een uitweg biedt zou volgens hen leiden tot uitholling van de bestaande euthanasiepraktijk. Van die kant krijgt D66 dus geen steun voor een eigen wetsvoorstel om de euthanasiemogelijkheden te verruimen.

  En dan gaat het gewone leven ook door. De werkgeversorganisaties FME (Metaal) Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie en Uneto-VNI  (Kleinmetaal en Elektrotechniek) willen dat de Wet Werk en Zekerheid van minister Asscher op de schop gaat. Voor Pasen moeten er bij de SER overeenstemming zijn over een soepeler ontslagrecht. Anders zullen de werkgevers de vakbonden negeren en hun wensen inbrengen bij de formatie van een nieuw kabinet.

  Natuurlijk proberen de werkgevers nog snel even hun slag te slaan met het oude kabinet, want mogelijk straks met D66 en GroenLinks lopen de hazen anders. Maar een demissionair kabinet kan hier moeilijk positie nemen. Het zal dus wel een zaak worden voor het nieuwe kabinet, van welke signatuur dan ook. Asscher is bang dat zijn pas aangenomen wet bij het grofvuil gaat, zeker als het een coalitie over rechts wordt.

  DNB-president Klaas Knot waarschuwt welk nieuw kabinet dan ook voor het verjubelen van extra inkomsten door de net aantrekkende economie en ga zo maar door.

  Kortom, er is er erg veel om over te praten. Voordeel bij dat nadeel is dat een aantal zaken onveranderbare grootheden zijn die bij welke coalitie ook blijven gelden. Dat huiswerk hoeft dus maar één keer te worden gemaakt.

  1 REACTIE

  1. Hier zijn wel de nodige kanttekeningen bij te plaatsen. Hoezo zijn de werkgevers bang voor D66? D66 is nog rechtser dan de VVD en dat wordt dus smullen: drie rechtse partijen plus één partij als GroenLinks. En van GroenLinks weten we dat ze Groen heel wat belangrijker vinden dan Links. GL bestaat voor de helft uit een rechtse achterban.
   En dan de hervorming van het pensioenstelsel… Linke soep, we hebben het beste pensioenstelsel ter wereld! Afblijven dus. Maar rechtse machten zien hun kans schoon. Herhaal steeds dat het “onhoudbaar” is en je krijgt de buit vanzelf binnen. Want op zich zitten de pensioenfondsen overvol en is het absurd dat ze moeten rekenen met die belachelijk lage rekenrente. Zelfs tijdens de crisisjaren boerden de pensioenfondsen nog goed. Ze kunnen dan ook probleemloos 25 jaar uitbetalen, zelfs als er geen cent meer zou binnenkomen. Gelukkig komt er wél geld binnen dus is er ook over 25 jaar geen enkel probleem.
   Hooguit ligt het probleem erin dat het kabinet de bijdragen heeft verlaagd omdat de huidige jongeren toch tot 71 of langer moeten doorwerken en dat al die flutcontracten (ook weer dankzij dit kabinet) niet voor pensioenopbouw zorgen.
   En ach, dat D66 de hulp bij zelfdoding er niet doorkrijgt is heus niet iets waar ze bij D66 lang verdriet over zullen hebben. Het was haastig bedacht nog tijdens de verkiezingen. Echt over nagedacht had men niet. Wél rolde men over de SP heen toen Lilian Marijnissen zei dat men dan wel mocht uitzoeken of het niet de slechte toestand van de zorg zou zijn wat de mensen tot zelfdoding zouden drijven. De SP krijgt nu het grote gelijk van de artsen die dit beeld wel degelijk herkennen. Een uur wachten totdat iemand je van het toilet komt halen, is helaas geen uitzondering meer. Voor een praatje of een wandelingetje heeft het personeel al helemaal geen tijd meer. Ik sprak met personeel in een verzorgings- verpleeghuis en zij zeiden dat ze vaak huilend naar huis gaan. Wat begon als een mooi beroep is veranderd in het in looppas van toilet naar toilet rennen… En dan vinden de rechtse partijen het maar vreemd dat men niet meer in de rij staat om in een verpleeghuis te gaan werken tegen een hongerloontje.
   Er zijn veel dingen om je zorgen over te maken maar die zorgen gaan door het komende rechtse kabinet zeker niet worden opgelost!

  Comments are closed.