Dag 17

  1
  367

  Leestijd: 1 minuten.

  De kabinetsformatie ligt stil tot maandag. Dat wil zeggen: dan gaan de vier onderhandelende partijen weer om de tafel zitten met informateur Edith Schippers om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. In het weekend zal er achter de schermen ongetwijfeld druk worden gebeld, gemaild, gewhatsappt en nagedacht, maar daarvan verneemt de buitenwereld niets.

  Het officiële onderhandelen tijdens deze formatie gebeurt in de Stadhouderskamer van het Tweede Kamergebouw. Dat was in 2012 ook het geval en toen was het de eerste keer dat deze locatie voor dat doel werd gebruikt. Vóór die tijd vonden de bijeenkomsten doorgaans plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, en wel in de ministerskamer: het zaaltje waar ministers en staatssecretarissen zich konden voorbereiden op debatten met de senaat.

  Dat 4,5 jaar terug werd uitgeweken naar de Stadhouderskamer had een symbolische betekenis.

  De Stadhouderskamer, waar de onderhandelingen over de formatie plaatsvinden.

  De Tweede Kamer trok in dat jaar het initiatief in de kabinetsformatie naar zich toe. Vóór die tijd was het gebruikelijk dat het staatshoofd (meer dan een eeuw lang steeds een koningin) de informateurs(s) en formateur benoemde.

  Op zichzelf is het logisch dat de formatie zich voltrekt in het gebouw van de Tweede Kamer. Alleen fracties uit die Kamer onderhandelen immers over de vorming van een kabinet. De Eerste Kamer blijft erbuiten. Senaatsfracties zijn formeel dan ook niet gebonden aan een regeerakkoord, al is de praktijk ietsje ingewikkelder.

  De Stadhouderskamer deed in de 18e eeuw dienst als werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V. Sinds die tijd schijnt er nauwelijks iets aan het vertrek te zijn veranderd, aldus de website van de Tweede Kamer. Vóór de grootscheepse verbouwing van het Binnenhof begin jaren negentig heeft de Stadhouderskamer een tijdlang gefungeerd als ministerskamer: de plek waar ministers en staatssecretarissen zich gedurende debatten af en toe even konden terugtrekken.

  De Stadhouderskamer heeft wat kabinetsformaties betreft dus nog maar een korte geschiedenis. In 2012 ging de formatie – voor Nederlandse begrippen althans – ongelofelijk snel. Minder dan twee maanden na de verkiezingen kon het nieuwe kabinet al worden beëdigd. Iedereen is ervan overtuigd dat dat deze keer niet gaat lukken.

   

  1 REACTIE

  1. Ondertussen ontstaan er allerlei idiote ideeën, zoals Klaas Knot die oppert dat het eigenwoningbezit best zwaarder belast mag worden en weet je wat, belast de sociale huurwoningen ook meteen maar zwaarder.
   Welja! Dit hoorden we niet in verkiezingstijd! Alsof de woonlasten niet al torenhoog zijn!
   Men vindt het zo geweldig dat er een enorme stroom aan buitenlandse studenten is maar ondertussen drijven zij wel de prijs voor woonruimte enorm op. Terwijl Nederlandse jongeren steeds vaker niet durven te gaan studeren uit angst voor enorme schulden, zien we dat we dus wel aantrekkelijk zijn voor jongeren uit het buitenland. Terwijl veel van onze jongeren nou juist wegtrekken naar België omdat studeren daar nog wel goedkoop én goed is. Lijkt me niet zo goed voor het milieu, al die nomadenstudenten.

  Comments are closed.