Dag 18

  0
  261

  Leestijd: 2 minuten.

  We zitten op dag 18 na de verkiezingen, en de echte onderhandelingen moeten nog beginnen. De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau hebben vrijdag geschetst hoe de Staat der Nederlanden ervoor staat. Maandag volgen het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Dinsdag begint het echte spel in de Stadhouderskamer. Het belooft een lange formatie te worden. Er is niet zoals vier jaar geleden een financiële crisis die noopt tot snelle bezuinigingen en er zitten niet twee, maar vier partijen aan tafel.

  Informateur Edith Schippers hoopt er nog voor de zomer, een rekbaar begrip in politiek Den Haag, uit te zijn. De wens lijkt de vader van de gedachte. Zo zou op Prinsjesdag de door de VVD beloofde lastenverlichting voor de middengroepen aangekondigd kunnen worden. Volgens Maurice De Hond denken steeds meer Nederlanders dat het gaat lukken, een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar anderen zijn sceptisch.

  “GroenLinks, doe het niet”. Het leek een waarschuwing en een smeekbede tegelijk toen Thomas von der Dunk, historicus, kritisch PvdA-lid en columnist dit schreef in De Volkskrant. Hij herinnerde eraan dat de VVD de partij is die niet stil zal zitten voordat we overal op de snelwegen 130 kilometer mogen rijden. Een partij dus, die het belangrijker vindt dat we twee minuten sneller in België zijn dan dat we de lucht minder vervuilen. Kunnen de autofielen onder leiding van Mark Rutte wel een brug slaan naar het jeugdige idealisme van GroenLinks ?

  De gepassioneerde Von der Dunk is niet de enige die sceptisch is. Hoogleraar Carla van Baalen, die meerdere boeken schreef over de Nederlandse politiek, is een nuchtere analyticus. Volgens haar beginnen de onderhandelingen met de combinatie die daags na de verkiezingen het meest voor de hand lag. Zij schreef te verwachten dat GroenLinks zal worden ingeruild voor de ChristenUnie.

  Zou het ? Dan zou de coalitie in de Tweede Kamer een meerderheid hebben van één zetel. En dan is er een kloof te overbruggen met het D66 van Alexander Pechtold. De D66’ers zijn geen VVD’ers en zij beschouwen zich als de ware liberalen die principieel opkomen voor zelfbeschikking van het individu. Zij gruwen van de streng christelijke opvattingen van de ChristenUnie, zoals de volgelingen van Gert-Jan Segers gruwen van de vrijdenkers van D66. De verschillen in opvattingen over medisch-ethische kwesties lijken niet te overbruggen.

  Zouden we dan toch uitkomen op een minderheidskabinet ? Dat hoeft niet. Je zou het bijna vergeten, maar ook de PvdA kan het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid helpen. De Telegraaf vroeg het aan PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij is klaar voor de oppositie en adviseerde een combinatie met GroenLinks. “Daarna ligt natuurlijk ChristenUnie heel erg voor de hand”. Maar als het vastloopt, komt de PvdA praten, ook al betekent dat nog niet dat die partij mee gaat doen. Asscher gooit de deur niet helemaal dicht: “Ik ga geen dingen uitsluiten. Dat heb ik in de politiek wel geleerd”.

  Al met al lijkt het nogal optimistisch om te denken dat de formatie al voor de winter beklonken is.