Dag 184

  3
  278

  Leestijd: 1 minuten.

  De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn op het punt gekomen dat ze niet meer terug kunnen. Bij elk punt waar ze nu nog over soebatten, komt ongetwijfeld het zinnetje voorbij: laten we het hier nog op klappen? Nu er zelfs over de vluchtelingen een akkoord lijkt, kunnen ze niet meer terug. Bovendien hebben ze het land al lang genoeg laten wachten.

  Het record van langste formatie gaat er al aan, want de kans dat er voor 10 oktober een kabinet is, wordt met de dag kleiner. Zo raken de formerende partijen steeds meer veroordeeld tot elkaar. Gisteren lekte uit dat er een akkoord is over de vluchtelingen. Er komen acht opvanglocaties verspreid over het land voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij kunnen daar hun uitzetting afwachten. Premier Mark Rutte krijgt bovendien het mandaat om meer vluchtelingendeals te sluiten, zoals met Turkije. Dus met landen waarvandaan veel vluchtelingen en asielzoekers naar Europa komen. De enige voorwaarde is dat de afspraken voldoen aan internationale verdragen.

  Een heikel punt die vluchtelingen. Het kabinet Rutte II viel bijna over de bed-bad-broodregeling en de formatiegesprekken met GroenLinks liepen erop stuk. Als dat niet zo was geweest, had er al een kabinet gezeten. Maar ze zijn er nog niet. Het kinderpardon schijnt nog onderwerp van gesprek te zijn. Maar de formerende partijen zijn het punt waarop ze nog terug kunnen al voorbij.

  De verantwoordelijkheid om dit land weer aan een missionaire regering te helpen drukt zwaar op de schouders van de onderhandelaars. Het gemor over de duur van de formatie neemt toe, ook vanuit de deelnemende partijen zelf.

  Een aantal springende punten is al van een compromis voorzien door de onderhandelaars en daarmee kunnen ze niet meer terug. Ze moeten verder en zien dat de juiste punt op de i van deze formatie komt. Want dat die er komt met als sluitstuk een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat kan niet meer missen. Dat zijn ze op dag 184 wel aan het land verplicht.

  3 REACTIES

  1. Goed gezien Ronaldo.
   Er zijn hier twee zaken die de absolute prioriteit verdienen.
   De toenemende Islamisering, en de verdere verwevenheid van de EU met de zaken/ belangen van de lidstaten.
   De rest valt daar bij in’t niet.
   Het is aan de oppositiepartijen om op tijd aan de rem te trekken, de huidige regering veegt deze zaken liever onder de mat. Tot nu toe blijft het voornamelijk bij praten.
   Beide ‘ fenomenen ‘ bedreigen fundamentele verworvenheden /waarden van onze maatschappij.
   Onze soevereiniteit is in het geding en ons kapitaal , waar hier hard voor wordt gewerkt wordt ons ontfutseld. Dat laatste voornamelijk ten faveure van de zuidelijke probleemlanden. Die een historie hebben van zwak financieel beleid, en waar nog weinig verbetering zichtbaar is.
   De EU kiest voor nog meer zwakke landen, de netto betalende landen kunnen weinig meer wegstemmen. Maar ze draaien wel voor de door anderen veroorzaakte ellende op.
   Dat is desastreus. Samen met andere netto betalende landen wegwezen voor het te laat is!
   De islamisering brengt ons de ongewenste inmenging van islamitische landen in onze zaken .
   En de falende integratie veroorzaakt instabiliteit, en cultuurverlies.
   Het kinderpardon is ook discutabel , je stuurt ‘n kind naar Nederland en vervolgens komt via gezinshereniging de hele familie over. Zwanger worden in de azc ‘s helpt ook bij het verkrijgen van de vergunning. Ik heb dat van dichtbij mee gekregen.
   De onderste laden van de Haagse bureaus moeten leeg !
   En dat is geen populaire bezigheid bij de overheid.
   Ik ben benieuwd of het volgende kabinet de lijst met pijnpunten gaat aanpakken ?
   Maar voorlopig ben ik zeer bezorgd.

  2. Beste redactie, beste lezer,
   In mijn ogen was het kabinet RutteII al een
   ramp voor Nederland; kabinet RutteIII zal nog
   veel desastreuzer worden! Wat moeten wij, de
   Nederlanders met een kabinet dat zijn funda-
   ment heeft in haar regeringsakkoord: ” laten
   we het hier nog op klappen?”.
   Het bedenkelijke lage nivo van onze Nederlandse
   politiek wort hierdoor steeds verder benadrukt!
   Een slechte week voor onze Europese politiek, zo-
   wel in ons land, als door eurofiel J.C. Juncker.
   Het is helaas niet anders!
   Bert.

  3. Eerst afwachten, dan zien..
   Het wordt volgens mij nog spannende aankomende politieke tijden. En wat de EU betreft, wat gaan ze doen? Gelukkig zit er een sceptische EU partij in dit kabinet. De CU..
   Maar de VVD en Rutte zullen op hun tellen moeten passen. Te veel EU met haar financiële eisen, dat vervuld zelfs een deel van de VVD-aanhangers met afgrijzen.
   Ook zij hebben pensioenen..
   Ook zij vergrijzen.
   De PVV werd dan deze keer niet de grootste, maar mijn gevoel zegt dat het kantelpunt zeer nabij ligt en een financieel verdergaande Europa, als de VVD niet oppast, voor een deel van haar kiezers een brug echt te ver is.
   Het kabinetsbeleid mag dan straks in een strakzittend keurslijf zijn beklonken. Maar de manuvreer ruimte is beperkt. Je kan besluiten maken op de dingen die je weet, in een regeerakkoord in beton gegoten…
   Maar er zal ook nog veel gebeuren waarvan men van te voren nog niets wist.
   Ik zeg al, de manoeuvreerruimte is klein. En de (maatschappelijke en politieke) spanningen groot…
   Er zal in de geschiedenis altijd wat gebeuren!
   En de oppositie hijgt als hongerige wolven in haar nek. Een zeteltje slechts en dan is dit kabinet genekt!

  Comments are closed.