Dag 19

  0
  479
  formatiedagboek/mark rutte/frontbencher

  Leestijd: 3 minuten.

  Dag 19 in de kabinetsformatie begon opmerkelijk, namelijk met Alexander Pechtold en Wouter Koolmees die hand in hand richting het overleg liepen.

  Wij doen mee! Stop geweld tegen homo’s. #allemannenhandinhand, twitterde Pechtold vanmorgen

  Het betrof een solidariteitsactie van de twee D66-onderhandelaars voor twee homo’s die afgelopen weekend in Arnhem werden mishandeld omdat ze hand in hand over straat liepen. Pechtold en Koolmees gaven ermee gehoor aan een oproep van journaliste Barbara Barend die via social media mannen had gevraagd hand in hand te gaan lopen.

  De formatiedag kende vandaag twee sessies. Informateur Schippers en de acht onderhandelaars ontvingen allereerst in de ochtend Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het SCP rapporteert regelmatig over de leefsituatie van de Nederlandse bevolking en doet onderzoek naar zaken als hoe het zit met de inkomensverdeling en in hoeverre burgers gebruik maken van publieke voorzieningen.

  Putters zal ongetwijfeld een toelichting hebben gegeven op SCP’s laatste publicatie, namelijk eentje waarin geconstateerd werd dat er onder de Nederlandse bevolking sprake is van een “stijgende trend van maatschappelijk onbehagen”. Want ondanks de aantrekkende economie maken Nederlanders zich steeds meer zorgen over immigratie en de verhardende samenleving. De vraag is natuurlijk of VVD, CDA, D66 en GroenLinks het eens kunnen worden over de maatregelen die nodig zijn om deze zorgen weg te nemen.

  Vanmiddag schuift directeur Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving aan, een bureau dat eerder keek hoe groen de verschillende partijprogramma’s eigenlijk zijn. Weinig verrassend rolde hieruit dat GroenLinks wat dit betreft de grootste ambities heeft, gevolgd door ChristenUnie en D66. VVD is qua groene plannen hekkensluiter, terwijl het verkiezingsprogramma van het CDA hierop niet eens werd doorgerekend.

  Hier tekent zich dan ook direct een harde scheidslijn af aan de onderhandelingstafel. GroenLinks wil in de komende regeerperiode 16,4 miljard euro extra uittrekken voor milieu- en klimaatbeleid, D66 9,5 miljard euro. De VVD wil slechts een half miljard euro meer uittrekken dan het huidige “basispad” en wil bovendien als enige partij meer geld uitgeven aan de aanleg van nieuwe wegen. Tijdens de campagne nog zei Sybrand Buma van het CDA: “De dagdromen van Jesse Klaver zijn nachtmerries voor de Nederlanders”.

  Klaver kreeg vandaag wel een klein steuntje in de rug wegens weer een ludieke actie van programmamaker Arjen Lubach. Die had zijn kijkers opgeroepen

  om Mark Rutte en Sybrand Buma te herinneren aan de urgentie van het milieuvraagstuk, door tweets aan hen te adresseren met daarin het woord #klimaatkonijn. Dit woord gebruikte Ed Nijpels, voormalig milieuminister voor de VVD, eerder om uit te leggen dat het milieuvraagstuk als een konijn uit de hoed zal komen tijdens de formatie, omdat landen nu eenmaal internationale klimaatafspraken hebben gemaakt en investeringen moeten doen om die afspraken na te kunnen komen.

  Hoewel het milieuvraagstuk door veel beschouwers gezien wordt als de belangrijkste potentiële splijtzwam tussen de overleggende partijen, zou dit best nog wel eens kunnen meevallen. De ernstige gevolgen van de opwarming van de aarde worden steeds zichtbaarder, dus milieu als thema wordt alleen nog door de meest conservatieve wegkijkers bestempeld als iets voor ‘geitenwollensokken’.

  De VVD had tijdens de campagne weliswaar geen groen verhaal, de partij heeft inmiddels toch uit eigen kring belangrijke aansporingen gekregen. Zo riep een brede groep toonaangevende bedrijven, waaronder Heineken, Philips, KLM en Unilever, Den Haag op om haast te maken met de vergroening van Nederland. En de VVD-jongeren lieten al eerder weten dat wat hun betreft de VVD gaat regeren in een coalitie met GroenLinks. “Het klimaatprobleem moet prioriteit nummer één zijn”, liet JOVD-voorzitter Rutger de Ridder zelfs weten.

  Dan moet alleen Buma nog overgehaald worden om mee te gaan in het groene verhaal. Dat kan waarschijnlijk alleen als boeren, de achterban van het CDA, vrijgesteld worden van het nemen van dure vergroenende maatregelen. Mogelijk kan hij ertoe verleid worden als hem nog wat cadeautjes worden gedaan aan de formatietafel. De basisbeurs voor studenten terug? Meer geld voor Defensie? Of laten we onze kinderen – je moet wat over hebben voor het goede doel – straks dan maar echt staand het Wilhelmus zingen in de klas?