Dag 190

  6
  370

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet-Rutte III zit er nog niet, het is zelfs nog niet eens gevormd, maar toch heeft het al ruzie met zo’n beetje de hele oppositie. De Tweede Kamer stemde vandaag weliswaar in met het voorstel van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om het eigen risico in de zorg volgend jaar te bevriezen in plaats van te verhogen, maar had geen goed woord over voor de financiële dekking. Die bestaat namelijk uit het optrekken van de ziektekostenpremies, waarschijnlijk met een tientje. “Een sigaar uit eigen doos!” brulde bijna de helft van de Kamer in koor. Want haast niemand mag dan tegenwoordig nog sigaren roken, dit cliché is vooralsnog onuitroeibaar.

  Op hun beurt deden de oppositiefracties een serie andere voorstellen, bedoeld om het eigen risico te verlagen of af te schaffen. Die haalden allemaal geen meerderheid. Voorlopig houden de vier formerende partijen elkaar nog goed vast. Het liefst hadden ze natuurlijk nog helemaal geen plannen op tafel gelegd voor het eigen risico, maar het kon even niet anders, want de verzekeraars moeten vóór 1 oktober duidelijkheid hebben.

  Het is tamelijk uniek dat een kabinet dat nog niet de eed heeft afgelegd het al aan de stok krijgt met de Tweede Kamer. Maar ongetwijfeld zal dat straks schering en inslag zijn. De belangrijkste taak van oppositiepartijen bestaat uit het inhakken op het kabinet, zoals coalitiepartners de opdracht hebben elkaar in voor- en tegenspoed vast te houden.

  In het geval van Rutte III, met zijn minimale meerderheid in beide Kamers, wordt dat laatste een hele klus. In de oppositiebankjes wordt nu al nijver gespeurd naar potentiële afvalligen in het regeringskamp. Te denken valt daarbij aan bijvoorbeeld Joël Voordewind van de ChristenUnie. Deze voormalige PvdA-medewerker staat bekend als nogal links, vooral als het gaat om het asielbeleid. Volgens geruchten zou overwogen worden hem in vredesnaam maar ergens staatssecretaris te maken om hem rustig te houden. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee, want dan zit het kabinet met hem opgescheept.

  Ook het CDA zit met een potentiële lastpost in zijn maag: Pieter Omtzigt. Als Kamerlid van een oppositiepartij (wat de christendemocraten de afgelopen vijf jaar waren) is hij ideaal. Omtzigt is superkritisch en hyperactief. Hij stelt voortdurend zeer gedetailleerde en pijnlijke vragen aan het kabinet en twittert zich bijna een ongeluk. Maar als het CDA straks in de regering zit, wordt Omtzigt een tikkende tijdbom in de Kamer.

  Ook hij zou onschadelijk gemaakt kunnen worden door hem in het kabinet op te nemen, maar op welke post? Omtzigt – onder meer woordvoerder pensioenen, belastingen en buitenlands beleid – beschikt over een feilloze kennis van tal van dossiers en hij was bovendien nummer 4 op de verkiezingslijst. Je kunt hem dus niet afschepen met een onbelangrijk staatssecretariaat, zoals met Voordewind misschien nog wel zou lukken. Als Omtzigt minister wordt, zal hij ook een portefeuille moeten krijgen die iets om de hakken heeft. Maar welke? En zorgt hij dan niet voor ontploffingsgevaar in de Trêveszaal?

  Het zijn vragen die je Sybrand Buma en andere prominente CDA’ers nooit in het openbaar hoort stellen. Maar reken maar dat ze erover nadenken.

  6 REACTIES

  1. Ronaldo

   En weer ben ik het met je eens.
   Op Omtzigt wil ik stemmen , maar niet ( meer )op het CDA.
   Omtzigt is intelligentie, moed en kwaliteit. Maar de fractiediscipline he ! Politiek correcte linkse dominees bepalen de koers, en daar wringt het.
   Mij niet gezien dus.

   • Ik dacht dat ik jou en je politieke standpunten steeds beter ging begrijpen, maar nu dan toch even niet. Bedoel je hierboven te zeggen, dat het CDA wordt gestuurd door politiek correcte linkse dominees??? Ik hoop, dat je dat even wilt toelichten.
    Met politiek correct in het verband van een partij of grotere beweging heb ik geen moeite, want dat maakt m.i. partijen tot partijen. Ik weet alleen niet zo goed wat politiek correct is. Is dat de visie van de meerderheid of van je eigen doelgroep volgen? Precies dat zie je bij de SP, de PVV en bijna alle partijen daartussen.
    Ik heb wel al langer moeite met de term linkse kerk en linkse dominees, maar kan daar mee leven als daarmee PvdA, GL of SP, en misschien ook D66, worden bedoeld. Maar in de richting van het CDA haak ik nu af. Zijn die nu ineens ook links, of bedoel je linkser dan het FvD? Want dat ben ik dan wel weer met je eens, al is zo bijna heel Nederland links en maakt zo’n kwalificatie het weer niet duidelijker.

  2. Beste lezer,
   Het is toch te triest voor woorden, echt!
   De onderhandelaars namens de zg belangrijke
   politieke partijen hebben een “farce” gemaakt
   van ons geliefd Prinsjesdag. Een nep-begroting,
   die door een nieuw kabinet meteen ongedaan
   zal worden. Geen Algemene Beschouwingen op
   verzoek van de Tweede Kamer. Als ik mij realiseer
   dat de heren van 15 maart tot 19 september, dus
   ruim zes maanden de tijd hadden om regeringsbeleid
   te vormen, dan word ik dus wel heel, heel verdrietig.
   Eea vind ik ronduit beschamend. Hoe diep kan de
   politiek in ons Den Haag zinken? Echt ongelooflijk!
   En dan u al heftige ruzie met de oppositie en vele
   speculaties over mogelijke dissidenten bij een kabinet
   met slechts 1 zeteltje meerderheid. Mensen, waar zijn
   wij nu mee bezig. Ik herhaal nogmaals: stoppen en
   nieuwe verkiezingen, maar dan nu zonder “uitsluitingen”,
   van welke partij dan ook!! Nogmaals, wat hier gebeurt
   echt te triest voor woorden.
   Bert.

  3. Niet mijn kandidaat voor het CDA. Overleg is blijkbaar voor hem niet weggelegd. Profileert zich om kiezers in Twente tevreden te stellen. Te christelijk ingestelde politicus. Goede kandidaat voor de SGP.

  4. Pieter Omtzigt is helemaal de man! Wat een kerel, wat een kennis, pitbull der gerechtigheid. Verdorie het is dat ik alleen op een partij mag stemmen (stem beslist niet CDA) en als extraatje niet op een persoon bij een andere partij – dan zou ik beslist voor Pieter Omtzigt stemmen.
   Ik heb een bijzonder groot respect voor die man.
   Maak hem a.u.b minister van Europes Zaken (of Buitenlandse zaken) dan heb ik zelfs met dit kabinet nog enigzins het vertrouwen er in dat er geen domme zaken met Europa gedaan gaan worden.

   • Hallo Ronaldo,

    Helemaal mee eens. Ik heb wat keren verzucht: ‘Wat jammer dat Omzigt niet bij de SP zit!’ En je moet weten dat ze hem bij het CDA eigenlijk helemaal niet wilde hebben! Hij is er dankzij voorkeurstemmen in gekomen – daar waren ze bij het CDA eigenlijk helemaal niet zo blij mee. Nou, bij de SP zouden ze deze man met gejuich hebben begroet.

  Comments are closed.