Dag 191

  0
  233

  Leestijd: 1 minuten.

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb snapte niet dat de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zo geheimzinnig doen over wat ze allemaal bespreken. “Je moet er open en eerlijk over zijn,” zei hij in het radioprogramma Kamerbreed. “De samenleving is niet gek, die weet donders goed wat er in het land speelt.”

  Dat was op 26 augustus. Vandaag mocht Aboutaleb op bezoek komen in de Stadhouderskamer, waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al zo lang bezig zijn met de formatie. Na afloop van het gesprek, waarbij ook de burgemeesters Pauline Krikke (Den Haag), Jan van Zanen (Utrecht) en de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren aanwezig waren, stond Aboutaleb uitvoerig de media te woord. Zeer uitvoerig zelfs. Hij praatte de verslaggevers de oren van het hoofd.

  Maar wat hij zei? De vier grote steden hadden het met de onderhandelaars gehad over woningbouw, over bereikbaarheid, over duurzaamheid, over veiligheid. Tja, dat dankt je de koekoek. Niemand zal verwacht hebben dat ze over het weer hadden gehad of over het voetballen. Wát er over deze belangwekkende onderwerpen was besproken, liet Aboutaleb echter geheel in midden, en zijn collega’s ook. Het enige dat hij kwijt wilde was dat de vier steden niet om extra geld hebben gevraagd. Ze hebben alleen aangedrongen op ‘ruimte’ om mee te praten over het beleid. En daar was welwillend op gereageerd.

  Kortom: Aboutaleb zei, ondanks herhaalde vragen, zo goed als niets. Hij was niet ‘open en eerlijk’. Dat de ‘samenleving donders goed weet wat er speelt’, leek hem koud te laten. Hij hield alle uitgewisselde informatie geheim. Hij was, met andere woorden, net zo zwijgzaam als Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers altijd zijn bij het verlaten van de Stadhouderskamer. Wat dat betreft had de Rotterdamse burgemeester zich net zo goed bij het onderhandelende viertal kunnen voegen. Hij is alleen lid van de verkeerde partij, de PvdA, die niet aan tafel zit.

  Wie weet wacht Aboutaleb wel geduldig op de val van Rutte III, die volgens velen niet al te lang op zich zal laten wachten. De PvdA zal dan traditiegetrouw wel weer op zoek gaan naar een nieuwe lijsttrekker, omdat het Lodewijk Asscher ook niet gelukt is het lek boven te krijgen. De kans is groot dat ze dan in Rotterdam terecht komen.