Dag 192

  0
  412

  Leestijd: 2 minuten.

  De kabinetsformatie lijkt er nu echt bijna op te zitten. Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is ‘de laatste fase’ aangebroken. De laatste fase van de onderhandelingen over het regeerakkoord, bedoelt hij. Want het poppetjesgedeelte, waarin beslist wordt wie welk departement mag gaan bezetten, moet hierna nog komen.

  Uiteraard wordt er al volop gespeculeerd over dit meest spectaculaire onderdeel van de formatie. De verdeling van het aantal ministersposten over de vier coalitiepartners schijnt inmiddels vast te staan. De VVD krijgt er als veruit grootste partij zes, CDA en D66 elk vier en ‘juniorpartner’ ChristenUnie moet met twee ministers genoegen nemen. De vraag is, wie sleept de mooiste prijzen in de wacht?

  Tot dusver gingen ingewijden ervan uit dat Sociale Zaken zou gaan naar VVD’er Halbe Zijlstra, secondant van partijleider Mark Rutte in de formatie en jarenlang fractievoorzitter. Zijlstra wil dolgraag minister worden op deze post, zo steekt hij niet onder stoelen of banken. Er is weliswaar een kaper op de kust in de persoon van Carola Schouten, de secondante van Segers en de enige vrouw aan de formatietafel. Maar de ChristenUnie is toch veel te klein om deze fraaie buit voor zich te kunnen opeisen?

  Dat werd tot voor kort inderdaad gedacht. Maar als de geruchten kloppen, zouden VVD, CDA en D66 toch bereid zijn de veruit kleinste regeringspartij straks Sociale Zaken te gunnen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de ChristenUnie dan verder geen praatjes meer moet hebben. De tweede ministerspost waarop dit  partijtje recht heeft, wordt dan iets in de categorie ‘pretpakket’. Wat precies, dat is nog niet duidelijk.

  Een ander departement in de sociaaleconomische hoek waarop meerdere partijen hun begerig oog hebben laten vallen, is Financiën. Het CDA heeft voor dit sleutelministerie senator Wopke Hoekstra in de aanbieding, de auteur van het verkiezingsprogramma. Namens D66 is Wouter Koolmees, financieel specialist en secondant van partijleider Alexander Pechtold, kandidaat. CDA en D66 hebben op 15 maart evenveel zetels gehaald, namelijk 19. Maar het CDA kreeg ietsje meer stemmen, dus het maakt waarschijnlijk ook ietsje meer kans.

  Het derde ministerie in de zogeheten sociaaleconomische driehoek is Economische Zaken. Om aan voldoende ministersposten te komen zou dit worden opgesplitst in drieën: Economische Zaken, Klimaat (of Energie) en Landbouw. Als het CDA Financiën krijgt, zal Klimaat wel naar D66 gaan en blijft er voor de VVD Economische Zaken over. Voor Zijlstra? Zo’n uitgekleed departement zou voor hem wel een beetje een schrale troostprijs zijn, maar lieverkoekjes worden in de politiek doorgaans niet gebakken. En o ja, Landbouw zal wel terecht komen bij het CDA. Dat profileert zich tenslotte nog altijd als plattelandspartij.