Dag 194

  2
  293

  Leestijd: 1 minuten.

  Nu de (gedeeltelijke) CPB-berekeningen af zijn, zal het niet lang duren voor de inhoud gelekt wordt, stond gisteren in deze rubriek. Het eerste lek liet inderdaad niet lang op zich wachten. “Forse plus Defensie,” toeterde De Telegraaf vanochtend met de van deze krant bekende chocoladeletters. Het nieuwe regeerakkoord zal zo’n 1,5 miljard euro extra bevatten voor de krijgsmacht, luidt kort samengevat de inhoud van de voorpagina-opening.

  Een heldere VVD-boodschap in een VVD-krant. Hoewel? Niet alleen de VVD wilde het budget van voor Defensie verhogen, ook CDA en ChristenUnie bepleitten dit in hun verkiezingsprogramma. Zelfs D66 vond dat het defensiebudget omhoog moet, al hield deze partij het bij een relatief bescheiden 500 miljoen.

  De partijen konden ook moeilijk anders. Grote Broer VS zit de andere NAVO-partners al jaren achter de broek om meer bij te dragen aan hun verdediging. Niet alleen Donald Trump eist dat, zijn voorganger Barack Obama deed precies hetzelfde.

  Ook op tal van andere gebieden heeft Rutte III maar te zorgen dat het aan de internationale verplichtingen voldoet. Het financieringstekort mag volgens EU-afspraken niet hoger zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Het asielbeleid wordt grotendeels in Brussel bepaald. Het klimaatverdrag van Parijs dicteert aan welke normen Nederland op milieugebied hoort te beantwoorden. Enzovoort enzovoort.

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben zich meer dan een half jaar opgesloten in de Stadhouderskamer en andere achterkamertjes om tot in detail af te spreken hoe ze de komende vier (nou ja, 3,5) jaar het land gaan besturen. Maar over een heleboel hoofdlijnen van beleid hebben ze weinig te vertellen. Ze kunnen hooguit bespreken hóe ze aan de internationale afspraken zullen gaan voldoen, maar niet óf dat moet gebeuren.

  Overigens is 1,5 miljard euro extra voor Defensie bij lange na niet voldoende om de NAVO-norm te halen. Die schrijft voor dat 2 procent van het bbp aan de landsverdediging wordt uitgegeven. Dat zou voor Nederland neerkomen op een miljardje of 7 extra. Wat Trump het nieuwe kabinet zal toeroepen (mocht hij de moeite nemen het regeerakkoord te lezen) laat zich dan ook al raden: “You’re fired.”

  2 REACTIES

  1. Dat deze 4 partijen al een half jaar opgesloten zitten te vergaderen, klopt niet: de eerste maanden was niet de CU, maar Groen Links betrokken bij de onderhandelingen. Deze 4 partijen zijn vanaf eind juni (nu dus 3 maanden geleden) met elkaar in overleg. Dat neemt niet weg dat het tijd wordt dat er een regering gevormd gaat worden.

   • En dan worden die drie weken vakantie ook nog gewoon meegeteld. De werkelijk bestede tijd valt eigenlijk wel mee. De doorlooptijd blijft wel gewoon meer dan een half jaar.

  Comments are closed.