Dag 195

  2
  321

  Leestijd: 1 minuten.

  Het nieuwe kabinet had vandaag zijn eerste vuurproef in de Tweede Kamer. Het debat over de bevriezing van het eigen risico in de gezondheidszorg werd weliswaar gevoerd door minister Edith Schippers van Rutte II, maar zij acteerde eigenlijk al namens Rutte III, waar ze zelf overigens geen deel van zal uitmaken. Want Rutte II wilde het eigen risico volgend jaar met 15 euro verhogen, maar Rutte III is van plan het te bevriezen op het huidige niveau van 385 euro.

  Politiek een beetje ingewikkeld allemaal, maar het liep goed af. Een ruime Kamermeerderheid sprak haar steun uit voor het voornemen om het eigen risico gelijk te houden. Een voorstel uit de oppositie om het te verlagen, haalde het niet. Want de toekomstige regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een meerderheid, zij het een minimale van 1 zetel, dus zij maken de dienst uit.

  In theorie kan het vanavond nog mislopen met het eigen risico, als ook de Eerste Kamer ermee moet instemmen. Zou dat gebeuren, dan zou het nieuwe kabinet in wording zware averij oplopen. Maar hoewel Rutte III ook in de senaat slechts een meerderheid van 1 zetel heeft, is het niet de verwachting dat er nu al kikkers uit de kruiwagen springen. Ingewijden denken dat de senatoren wel wat zullen mopperen over de overhaaste procedure, maar dat ze uiteindelijk niet dwars gaan liggen.

  Daarmee komt dan langzamerhand het einde van deze monsterformatie echt in zicht. Bronnen in de beoogde coalitie denken dat eind volgende week of begin van de week erop het regeerakkoord af is. De vier betrokken fracties mogen er dan nog even naar kijken en waarschijnlijk nog enkele optische aanpassingen bedingen. En daarna kan Mark Rutte benoemd worden tot formateur.

  Ergens in oktober zal het nieuwe kabinet dus op het bordes staan. De 11de of 12de was een mogelijkheid geweest, maar dan is de koning op staatsbezoek in Portugal. Vrijdag de 13de is ook niet zo’n fijne datum voor een beëdiging, en daarna breek het Kamerreces aan. Het zal dus toch wel ergens eind oktober worden voor we weer een volwaardige regering hebben.

  2 REACTIES

  1. “Rutte III heeft in de senaat slechts een meerderheid van 1 zetel”, schrijft de auteur. De suggestie in het artikel dat “in theorie nog kan het nog mislopen met het eigen risico als ook de Eerste Kamer er mee moet instemmen” bevestigt mijn mening dat het over anderhalf jaar, als de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvinden (ook voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer) nog heel spannend kan worden.
   Het is een meerderheid die gemakkelijk ook een minderheid kan worden en dan is het kabinet per definitie altijd aangewezen op een vijfde, haar steunende, partij in de Eerste Kamer…
   In dat geval wordt het een vijf partijen kabinet, waarbij de vijfde planeet een zwevende kan zijn, telkens van een ander kleurtje.
   Dat worden dan nog spannende tijden…
   Frontbencher krijgt in dat geval genoeg journalistieke kruid in haar schoot toe geworpen.

   • Ronaldo, inderdaad heel spannend. Maar het muntje kan beide kanten uitvallen. Mocht de meerderheid verdwijnen, dan ontstaat een situatie zoals de afgelopen jaren. Rutte heeft laten zien daarmee overweg te kunnen, tenminste hij kon dat toen met de kamerleden en partijen van toen. Geen garantie natuurlijk, maar ook niet onmogelijk. En ik vind het eigenlijk wel een boeiende vorm van parlementaire democratie.

  Comments are closed.