Dag 199

  0
  408

  Leestijd: 1 minuten.

  Het begint er steeds donkerder uit te zien voor minister Jeanine Hennis van Defensie. Het lijkt erop dat aan het Binnenhof de messen worden geslepen met PvdA-leider Lodewijk Asscher voorop.

  De kans is dan ook aanwezig dat ze aan het eind van het debat dinsdag de eer aan zichzelf houdt en opstapt. Ongetwijfeld vindt er dit weekeinde druk telefonisch verkeer plaats (en misschien niet eens telefonisch) om de diverse scenario’s door te spreken. Opeens gaat het niet over de formatie. Of toch wel?  Natuurlijk wel, de formatie loopt op zijn eind en voor Hennis was een belangrijke plaats ingeruimd in het nieuwe kabinet, mogelijk zelfs minister van Buitenlandse Zaken. En hoe moet dat nu?

  De regels zijn duidelijk, als een ambtenaar ernstig blundert is de minister verantwoordelijk en dient hij afhankelijk van de ernst de eer aan zichzelf te houden. Ook al kan hij er niets aan doen. Ambtelijke fouten leiden in de regel niet zo snel tot slachtoffers, bij Defensie is die mogelijkheid reëel.

  Hennis kon natuurlijk ook niets doen aan het ongeval, maar het is toch interessant uit te zoeken in hoeverre dat ongeluk waarbij twee militairen in Mali omkwamen, het resultaat was van de vergaande bezuinigingen bij Defensie. Waren de betreffende oefengranaten gekocht bij een inferieure producent omdat dat goedkoper was?

  Waren ze over de ‘houdbaarheidsdatum’? Het Amerikaanse, Britse en Duitse leger vernietigt alle munitie die mogelijk instabiel is geworden doordat het te lang in kisten heeft gezeten, zeker als dat op een marineschip is geweest met zout water in de buurt. Uit het rapport blijkt zonneklaar dat corrosie in dit geval een belangrijke oorzaak was.

  Vóór het debat zal Hennis al wel met premier Mark Rutte afspreken wat ze doet, aanblijven, opstappen of zich weg laten sturen. Tot zo ver is het allemaal nog overzichtelijk, maar kan Hennis met goed fatsoen twee weken later weer terugkeren op een andere post?

  Ook die vraag zal de vier onderhandelende partijen bezig houden, maar het antwoord zullen ze niet kunnen en willen geven tot na het debat. Redt Hennis het niet, dan moet het poppetjescarrousel weer gaan draaien.