Dag 2

  0
  588

  Leestijd: 2 minuten.

  VVD-minister Edith Schippers is tot verkenner benoemd in de kabinetsformatie, maar zij begint pas op maandag met haar gesprekken met partijleiders. Tot die tijd doet ze niets, althans niet de openbaarheid. Achter de schermen zal ze wel veel stukken lezen en bellen, maar daarvan dringt heel weinig door tot de buitenwereld. Al kan iedereen wel raden wat Schippers het meeste bezighoudt.

  Hoe het nieuwe kabinet er waarschijnlijk uit gaat zien staat al voor driekwart vast. VVD, CDA en D66 zullen er deel van uitmaken. Die partijen hebben echter samen net geen meerderheid. Ze komen 5 zetels te kort. Wie gaat die leveren?

  De twee meest voor de hand liggende kandidaten zijn GroenLinks (14 zetels) en ChristenUnie (5 zetels). Maar die zeggen allebei niet te willen. Althans: nog niet. Ze spelen “hard to get”.

  Jesse Klaver van GroenLinks herhaalde donderdag zijn voorkeur voor een “zo links mogelijke coalitie”. Een coalitie dus zonder de VVD. Vóór de verkiezingen noemde hij – net als de andere linkse leiders – een samenwerking van CDA, D66, PvdA, SP en GroenLinks als zijn favoriete optie. Maar er is een probleempje: die vijfpartijenvariant heeft slechts 75 zetels, dus geen meerderheid. Alleen als nog een zesde partij zou meedoen (ChristenUnie?) zou het kunnen. Maar zes is wel erg veel. Een kabinet dat uit zoveel partijen bestaat heeft in Nederland nog nooit geregeerd. En bovendien: de PvdA wil helemaal niet regeren. Die wil na haar monsternederlaag de oppositie in om te “herbronnen”. Een kabinet zonder de VVD kunnen we vermoedelijk wel vergeten. Dus uiteindelijk zal Klaver toch door de pomp moeten, tenzij hij kiest voor vier jaar oppositiebankjes.

  De tweede mogelijkheid: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. VVD en CDA zouden het liefst met deze partij samenwerken, want ze geldt als degelijk en betrouwbaar en is op sociaaleconomisch gebied minder links dan GroenLinks. Voor D66 – dat allerlei ethische kwesties op de agenda wil zetten – ligt een verbond met de orthodox-christelijken wat moeilijker. Toch zou Alexander Pechtold zich waarschijnlijk wel over zijn bezwaren tegen de ChristenUnie heen kunnen zetten als die partij zou staan te trappelen om te onderhandelen.

  Maar de ChristenUnie wil ook niet, uiteraard in de hoop door een tegenstribbelde houding extra concessies af te dwingen. Partijleider Gert-Jan Segers liet donderdag weten ‘’voorlopig niet aan zet” te zijn. “GroenLinks heeft veel meer zetels dan wij. Wij zijn niet de eerstaangewezene om te gaan praten.”

  Zo houdt iedereen de kaarten tegen de borst en speelt blufpoker. Hoe gaat Schippers die impasse doorbreken? Volgende week woensdag brengt ze haar advies aan de Tweede Kamer uit. Dan weten we het.