Dag 201

  6
  470

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl politiek Den Haag gespannen wacht op het debat met minister Jeanine Hennis van Defensie, ging de kabinetsformatie vandaag gewoon verder. Er waren zelfs drie sessies gepland: ’s morgens, ’s middag en ’s avonds. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn de onderhandelaars en hun secondanten op dit moment bezig met ‘de redactie’ van het regeerakkoord. Een kwestie van goed opletten of er ook in komt te staan wat is afgesproken, liet hij de postende verslaggevers weten. Op de inhoud wilde Pechtold gewoontegetrouw ‘niet vooruitlopen’.

  Deze kabinetsformatie is daarmee op weg niet alleen de langste te worden in de geschiedenis (nog een dikke week en het record is binnen), maar ook één van de meest geslotene. Op een paar details na heeft de buitenwereld geen idee wat er in de Stadhouderskamer allemaal wordt bekokstoofd.

  Volgens informateur Gerrit Zalm is dat maar goed ook. Transparantie is schadelijk voor de onderhandelingen, luidt zijn stelregel. Met andere woorden: hoe minder er over het proces wordt gezegd, hoe beter het is. Des te eerder zit er een nieuw kabinet. Je vraagt je af hoe lang de formatie geduurd zou hebben als de vier partijen wél transparantie betracht hadden. 500 dagen? 1000?

  Over Zalm gesproken: het is al een hele tijd geleden dat die in het openbaar is aangetroffen, laat staan dat hij iets voor camera’s gezegd zou hebben. Toen Edith Schippers nog informateur was, stond ze elke week de pers te woord, ook al was ze daarbij niet erg mededeelzaam. Ook Herman Tjeenk Willink gaf als informateur geregeld persconferenties. Maar Zalm houdt zich schuil. Hij heeft de laatste weken alleen tweemaal een briefje naar de Tweede Kamer gestuurd, en dan nog uitsluitend omdat die op informatie had aangedrongen. Kern van zijn mededelingen: dat hij niets te melden had.

  6 REACTIES

  1. Een ding is zeker. Onze Alex Pechthold let scherp op de redactie. Kijken wat er in komt volgens de afspraken. Een etentje met een paar wijntjes met Seegers…daar zijn ook vast afspraken gemaakt en die zullen vast geraffineerd zijn gekozen. Pechthold kennende. Wat betreft die andere twee heren geldt hetzelfde. Geert Wilders lette in 2012 ook goed wat er in de redactie van het regeerakkoord zou komen. Toe heette het dat Wilders weg liep. Hoe zal iedereen er tegenover staan als één van de drie heren weg loopt? Rutte zal echt niet afhaken, zolang hij nog niet zeker is van een functie in Brussel.

   • Ik hoop, dat niet alleen Pechtold maar iedereen op de redactie van het akkoord let, want anders heb je binnen een paar weken hommeles in het kabinet. En dat etentje van Pechtold en Seegers was er nu juist voor om eens een paar dingen tegen elkaar te zeggen en af te spreken. Zo logisch als wat, want toen ze hun bordjes netjes leeg hadden gegeten, konden ze toch gezamenlijk verder tot en met vandaag. En natuurlijk zijn die afspraken geraffineerd gekozen, want daar zijn ze politicus voor.

    Geert Wilders had nu juist niet zo goed opgelet, ook al was hij geen echte coalitiepartner. Als hij wel goed had opgelet, had hij wat vage afspraken over ontwikkelingssamenwerking (max. 2 miljard bezuinigingen) ook laten opschrijven en dan had Knapen een probleem gehad en was Wilders misschien (wie zal het zeggen?) gewoon gebleven. Maar de irritaties en spanning waren al zo hoog opgelopen met Wilders en de afspraken zo vaag, mondeling namelijk, dat een beëindiging voor de hand lag.

  2. Zalm is lange tijd niet in het openbaar verschenen. Eerlijk gezegd begrijp ik überhaupt niet dat de man nog een belangrijke rol speelt na zijn avontuur als bankier van een bank die zeer veel Nederlanders in de ellende heeft gestort!

  3. Beste Bert

   Jij pleit voor een belangrijke rol voor de koning bij het formatieproces. Zijn moeder heeft dat jarenlang gedaan, en als we terugkijken weten we naar welke kant de keuze meestal viel.
   Bovendien , het zou een stap terug zijn die niet past in een moderne democratie.
   Bij de volgende verkiezingen zien we wel hoe de kiezer reageert op het uitstellen en de mooie plannen.
   Kritisch blijven volgen, onze tijd komt nog.

  4. Lieve lezer,
   Ben ik toch potverdorie tien dagen, zonder
   WiFi in het buitenland geweest. En wat lees
   ik nu bovenstaand. Geen formatieresultaat nog?
   te melden. Alweer dezelfde prietpraat van
   onze niet onbesproken Gerrit Zalm. Walgelijk!
   Politiek Den Haag moet zich schamen! Hoe lang
   wordt de Tweede Kamer en het Nederlandse volk
   nog in de maling genomen. Zijn de “heren” onder-
   handelaars echt van plan de formatie over de ge-
   meenteraadsverkiezingen heen te schuiven, uit angst
   voor zetelverlies; het begint er echt wel op te lijken.
   Ik zou ervoor pleiten dat ons staatshoofd, onze koning
   Willem-Alexander weer een belangrijke rol krijgt bij het
   formatieproces, zoals zijn moeder voor hem had.
   Dan is er in dit land tenminste iemand die kan ingrijpen
   bij dit “kleine schooljongetjes gedrag”. Wie weet beter?
   Bert.

  Comments are closed.