Dag 202

  3
  337

  Leestijd: 1 minuten.

  De afgelopen maanden leek het er wel eens op dat het moment nooit zou aanbreken, maar aanstaande maandag, de 9e oktober, schijnt het toch eindelijk zo ver te zijn. Volgens diverse ingewijden in politiek Den Haag zullen dan de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn afgerond. Niet dat er dan een nieuw kabinet op het bordes staat, want zo snel gaan die dingen niet. Maar op die dag is – zoals de zaken er nu voorstaan – het conceptregeerakkoord klaar.

  Dat stuk gaat vervolgens naar de vier beoogde coalitiefracties, die er nog een paar punten en komma’s in mogen wijzigen. Dat kost één, maximaal twee dagen. Daarna volgt er een Kamerdebat met informateur Gerrit Zalm. Tijdens dat debat zal een voorstel worden ingediend om VVD-leider Mark Rutte tot formateur te benoemen. Dat voorstel krijgt een meerderheid, waarna Rutte aan de slag kan met de personele samenstelling van het nieuwe kabinet.

  Dit ‘poppetjesgedeelte’ hoeft niet heel veel tijd in beslag te nemen. De vier partijleiders schijnen het er al op een groot aantal punten over eens te zijn welke partij welke posten krijgt en wie daarvoor in aanmerking komt. Maar Rutte moet al die bewindslieden wel één voor één ontvangen om hen te vragen of ze wellicht akkefietjes op hun kerfstok hebben die toetreding tot zijn kabinet onwenselijk of zelfs onmogelijk maken.

  Bovendien zijn er nog wat dingetjes die niets met de formatie te maken hebben, maar die toch voor oponthoud zorgen: de koning moet een paar dagen op staatsbezoek naar Portugal, waardoor hij de nieuwe ploeg niet kan beëdigen, de Tweede Kamer gaat met reces en Rutte dient als demissionair premier een EU-top in Brussel bij te wonen. Maar in de week van 23 oktober zal Rutte III dan toch eindelijk kunnen aantreden, verwachten Haagse bronnen.

  De formatie van het nieuwe kabinet zal dan ruim 220 dagen in beslag hebben genomen en daarmee de langste zijn in de Nederlandse geschiedenis. Het record, dat met 208 dagen in handen was van Van Agt I in 1977, zal overigens maandag al worden gebroken.

  Van Agt I (bestaande uit CDA en VVD) zat ondanks de eindeloze duur van de formatie en ondanks het feit dat een clubje ‘loyalisten’ in de CDA-fractie het kabinet nauwelijks steunde, toch de rit uit. Maar of dat Rutte III ook gegeven is?

  3 REACTIES

  1. Bert, je bent er na die week op Gran Canaria niet milder op geworden. Maar je hebt in alle rust blijkbaar ook niet geleerd van je eerdere voorspellingen. Je gaf ooit de coalitie i.o. geen schijn van kans om tot stand te komen. Later wijzigde je deze voorspelling in een formatieperiode tot misschien wel na de verkiezingen volgend jaar om vervolgens snel te sneuvelen. En nu geef je ze drie maanden? Bij het vorige kabinet werden vergelijkbare voorspellingen afgegeven en het werd het langstzittende kabinet sinds WO II.

   M.i. zijn de kwalificaties van Zalm als directeur van ABNAMRO en minister van Financiën tijdens de introductie van de Euro niet zo relevant voor zijn rol als informateur. Daarvoor moet je andere kwaliteiten inzetten en die heeft hij blijkbaar als ervaren informateur. Het feit, dat hij door de Tweede Kamer met ongeveer 110 stemmen (ook GL en PvdA!) werd gekozen tot informateur, zegt toch ook wel iets?

  2. Drie maanden; meer geef ik het kabinet
   Rutte III niet. Wat Gerritje Zalm allemaal
   loopt te bekokstoven weet ik niet. Maar een
   man, die met vele leugens over de omwissel-
   koers, ons de euro door de strot duwde met
   veel financiële nadelen voor vele Nederlanders
   en dan ook nog vele Nederlanders “dupeerde” als
   bankdirecteur? Het is al een schande dat politiek
   Den Haag deze man als informateur benoemde.
   Ik schreef al eerder: “niet van onbesproken gedrag”,
   misschien had ik beter kunnen schrijven: een aan-
   toonbare oplichter. En deze man moet mijn vertrou-
   wen krijgen in een formatieproces? Ja, Rutte zal geen
   probleem hebben, maar de drie anderen? Ik begrijp
   dat echt niet. Wat een basis voor een nieuw kabinet.
   Bert.

   • Beste Bert,
    We zijn het helemaal eens, op één punt na. Deze coalitie zal denk ik wel heel lang stand houden omdat de achterban van al deze partijen tamelijk rechts is.
    Het nieuwe kabinet zal vooral voor mensen met de wat dikkere portemonnee goed nieuws betekenen. Zo gaan er al geruchten dat de vermogensbelasting omlaag gaat. Op zich ben ik er voor dat de belasting met een eerlijk percentage gaat rekenen, dus geen 4% inkomsten uit vermogen rekenen terwijl dit in werkelijkheid minder dan 1% is. Helaas, ze gaan alleen de drempel verhogen naar 30.000,-, dus blijft de ellende voor de kleine spaarder bestaan.
    De hoogste schijf gaat traditioneel onder rechts altijd omlaag. En die hoogste schijf is in de laatste decennia al behoorlijk verlaagd.
    En dit verlies aan inkomsten voor de staat gaat men goed maken door de BTW op de eerste levensbehoeften te verhogen. Daarmee tref je dus vooral de allerarmsten! Erg christelijk allemaal…
    Ondertussen blijkt steeds meer dat er voor feestvieren helemaal geen ruimte is. De belasting kan niet omlaag want er moet meer geld naar defensie, meer geld naar onderwijs, meer geld naar de zorg, meer geld naar de opvang ouderen, meer geld naar de politie, meer geld naar de brandweer, meer geld voor enz. De bezuinigingen van de laatste jaren bleken namelijk helemaal geen goede oplossing want alle ellende veroorzaakt bij inspecties, defensie, politie, brandweer en zorg moeten allemaal gerepareerd worden.

  Comments are closed.