Dag 204

  1
  461

  Leestijd: 2 minuten.

  Maandenlang waren de onderhandelaars in de kabinetsformatie zo gesloten als een pot, maar nu het regeerakkoord vrijwel af is, hebben ze kennelijk besloten om de inhoud maar op straat te gooien. Niet alles natuurlijk, en vooral de prettige dingen (meer geld voor dit, meer geld voor dat), maar toch ook een aantal afspraken die niet bij iedereen goed zullen vallen (btw omhoog, vrachtwagenheffing). Het heeft ook niet zo veel zin om de nare punten te blijven verzwijgen, want volgende week komen ze toch naar buiten. Beter is het het slechte nieuws alvast gedoseerd te lekken, vergezeld door een heleboel goed nieuws. Laten we de belangrijkste coalitieafspraken, voor zover bekend uiteraard, eens op een rijtje zetten.

  Defensie krijgt er 1,5 miljard euro bij. Het onderwijs mag op bijna een half miljard extra rekenen (bovenop de 270 miljoen van Asscher, om ze zo maar eens te noemen). Voor de isolatie van huurwoningen zou 100 miljoen beschikbaar komen. Verder gaat de vermogensbelasting omlaag en zullen grote groepen belastingplichtigen profiteren van het terugbrengen van het aantal belastingschijven van vier naar twee. Om dat te betalen is helaas wel een verhoging van het lage btw-tarief onvermijdelijk, zoals al gezegd. Naar verwachting zal ook het mes moeten in fiscale aftrekposten, maar dat krijgen we waarschijnlijk pas bij de presentatie van het regeerakkoord te horen.

  Om de opwarming van de aarde te bestrijden, zijn er verder enkele maatregelen nodig waarvoor ze in ondernemersland niet zullen staan te applaudisseren. Zo gaat naast de al genoemde kilometerheffing voor trucks ook de energiebelasting omhoog. Details worden nog even geheim gehouden.

  Maar er komen ook positieve veranderingen voor ondernemers, althans voor de kleintjes onder hen. Bedrijven met minder dan 20 personeelsleden hoeven straks nog maar één jaar het loon van zieke werknemers door te betalen, wist de Volkskrant te achterhalen. Het salaris voor het tweede ziektejaar zou uit een algemene pot worden bekostigd.

  Eerder werd al rondgebazuind dat er een nieuwe bed-bad-en-broodregeling komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers met acht opvanglocaties verspreid over Nederland. Een verruiming van het kinderpardon schijnt er niet in te zitten, maar Nederland zou wel meer vluchtelingen willen opnemen. Dat Rutte III voorstander is van meer immigratiedeals à la Turkije met Noord-Afrikaanse landen wisten we al.

  Wat we ook al konden vernemen, is dat de met zoveel taboes omgeven medisch-ethische onderwerpen óf een vrije kwestie worden, óf dat ze naar de lange baan verdwijnen door ze in handen te leggen van een adviescommissie. Eerder ontkende ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers nog sidderend van verontwaardiging dat het die kant op zou gaan. We zullen zien wat hij volgende week zegt.

  1 REACTIE

  1. Beste redactie van Frontbencher,
   Al maanden lees ik jullie Formatiedagboek,
   zo ook bovenstaande, met veel plezier.
   Maar moet ik daarop nog gaan reageren????
   Ik constateer dat mijn drie geschreven reactie’s
   op 4 oktober niet zijn gepubliceerd! Ontvangen,
   maar gecensureerd? Te “scherp” geschreven?
   Of moet ik concluderen dat de schrijvers van
   artikelen op Frontbencher niet tegen kritiek kun-
   nen? Dat zou triest zijn, want dat had ik wel!
   Maar zo heeft reageren dus geen enkele zin meer.
   Ik wens jullie het goede toe met de site! Toch met
   het verzoek deze reactie wel te publiceren. Dan
   weten mijn communicatie-vrienden in reacties
   op de Frontbencher ook dat/waarom ik “uit de lucht”
   ga. Echt best jammer!
   Bert.

   NASCHRIFT REDACTIE: Er gaat wel eens iets mis, maar we weigeren reacties niet omdat ze te kritisch zijn.

  Comments are closed.