Dag 205

  0
  367

  Leestijd: 1 minuten.

  Naarmate het grote moment volgende week dinsdag daar is, de presentatie van het regeerakkoord, gaat de lekmachine nu op volle toeren. Het gevolg is dat er volgende week weinig nieuws zal overblijven.

  Maar ja, als alle stukken vooraf naar de fracties gaan, is er toch geen houden meer aan. Heel erg verwonderlijk zijn de nieuwe feiten niet. We wisten al dat er twee belastingtarieven komen (de vlaktaks) en die moet ergens van worden betaald. We vermoedden al dat dit gezocht zou worden in de hypotheekrente-aftrek en het lage btw-tarief en waratje, dat is het geval.

  We gaan minder belasting betalen, maar de dagelijkse boodschappen worden duurder. De hypotheekrente-aftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd richting het niveau van de belastingschijven. Voor 2018 bedraagt de maximale aftrek 49,5%, in 2042 zal die maximaal 37%  zijn. Daar tegenover worden huizenbezitters gecompenseerd bij het huurwaardeforfait. De voorstellen komen uit de verkiezingsprogramma’s van CDA en ChristenUnie en die hebben dit punt dus binnengehaald ten koste van de VVD.

  Mensen worden gestimuleerd af te gaan lossen en dat is precies de bedoeling, IMF en Europese Commissie hebben ons land met regelmaat gewezen op de gevaren van de enorme hypotheekschuld die we met z’n allen hebben.

  Het bedrijfsleven krijgt ook wat, de winstbelasting gaat met 4 procentpunten omlaag naar 21 procent en zelfs naar 16 procent voor kleine bedrijven. In ruil worden aftrekposten beperkt. Hiermee komt Nederland qua winstbelasting meer in lijn met andere Europese landen om ons heen. Dat is voor de concurrentiepositie een goede zaak, al is nog niet helemaal duidelijk wanneer dit ingaat.

  Ons belastingstelsel was inderdaad aan herziening toe en dat wordt nu voortvarend ter hand genomen. Het is echter te hopen dat de burgers de hint tot aflossen ter harte nemen. De afgelopen tijd zijn door de lage rente forse hypotheken afgesloten en konden de huizenprijzen in de steden exploderen, maar als straks de rente stijgt en de aftrek wordt beperkt zitten we met een nieuwe bom onder de huizenmarkt.