Dag 206

  4
  492

  Leestijd: 1 minuten.

  Het regeerakkoord is af. Maandag komen de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog één keer bij elkaar in de Stadhouderskamer om er een blik op te werpen en dan gaat het naar de fracties. Die moeten het formeel goedkeuren, maar dat is voornamelijk een toneelstukje. De ruimte om wijzigingen aan te brengen is uitermate beperkt. Hooguit mogen de Kamerleden van de formerende partijen nog op enkele detailpunten suggesties voor verandering doen.

  Het conceptregeerakkoord zal voor de vier fracties ook weinig verrassingen bevatten. Ze zijn tijdens de onderhandelingen geregeld bijgepraat over de vorderingen (aanvankelijk vooral over het gebrek daaraan) en de Kamerleden zijn soms zelfs op de achtergrond bij de besprekingen betrokken. Waarschijnlijk staat er in het stuk trouwens voor niemand veel nieuws, want vrijwel alles is de afgelopen dagen uitgelekt.

  Nou ja, alles…. Het motto van Rutte III is nog niet bekend. Dat zal dinsdag worden onthuld tijdens een persconferentie, die naar verwachting rond het middaguur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer plaatsvindt. Mark Rutte, Sybrand Buma Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers zullen dan toelichten wat hun beleid wordt in de komende kabinetsperiode.

  Naar we mogen aannemen vindt woensdag het Kamerdebat plaats over het nieuwe regeerakkoord. Tijdens dat debat wordt Rutte als leider van de grootste toekomstige coalitiefractie tot formateur benoemd. Dat is degene die zorgt voor de personele samenstelling van het kabinet. De laatste decennia is het de gewoonte dat de formateur ook premier wordt.

  Hoelang de ‘poppetjesfase’ duurt, is moeilijk te voorspellen, maar betrokkenen gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet in de week van 23 oktober de eed zal afleggen. Ruim zeven maanden na de verkiezingen zal Nederland dan weer een volwaardig kabinet hebben.

  Voor het zover is zullen de oppositiefracties – en vermoedelijk ook een groot deel van het maatschappelijk middenveld – het regeerakkoord met de grond gelijk hebben gemaakt. Partijleiders als Geert Wilders (PVV), Thierry Baudet (FvD), Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) zijn daar gisteren alvast mee begonnen. Er is nog nooit een regeerakkoord gepresenteerd waarvan de oppositie niet zei dat het prut was. Mogelijk vindt een aantal Kamerleden van de regeringscoalitie het akkoord ook prut, maar die mogen dat niet hardop zeggen. Doen ze dat toch, dan is het meteen afgelopen met Rutte III, want het heeft slechts een meerderheid van 1 zetel.

  4 REACTIES

  1. Elke partij krijgt de partijleider die ze verdient. Bij de SP is dat voorlopig Roemer, bij de PvdA Asscher. De één zakt weg, de ander wint. Je kunt het verschil in stijl duidelijk zien. Met alle respect, Roemer vind ik behoudend, Asscher ontpopt zich voor mij steeds meer als vechter die anders wil. Ik ben benieuwd welke stijl de voorkeur van links Nederland gaat krijgen, maar voorlopig zie ik Asscher winnen. Maar ooit zal hij m.i. weer aansluiting moeten zoeken bij andere partijen. Dat wordt dan de cruciale stap die bepaalt of de PvdA weer gaat of kan meedoen. Het lijkt mij, dat Roemer zich nu al te ver van het speelveld heeft laten manoeuvreren.

   • Inderdaad pakt de PvdA het goed aan door uitstekende mediatrainers in te huren. ‘mannetjesmakers’. De SP denkt er wel te komen door er een goudeerlijke en beschaafde man neer te zetten die wars is van liegen. Bij de SP denken ze dat het voldoende is als je een goed programma hebt, gedurfd programma met het Nationaal Zorgfonds etc., en dat als je de mensen dat maar vertelt, het wel goed komt.
    De SP moet wakker worden en er vol in gaan. Koop zendtijd zoals de PvdA met de VARA doet en de VVD met WNL zodat je het goede verhaal – dat ze echt wel hebben bij de SP – ook daadwerkelijk bij de mensen terechtkomt.

    • Petra, het is het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat laatste kost de meeste inspanning en geld.

  2. Wordt het niet eens tijd voor een andere partijleider? Wellicht dat Roemer de eer aan zich zelf kan houden. Er waait tenslotte al wind, waarom er niet een nieuwe wind van maken?
   Het zijn duidelijk nieuwe tijden.
   Aanpassingsvermogen en innovatie, vernieuwing ook zijn nodig.
   Het kader wil wellicht niet, zoals alle machthebbers neigen naar het oude vertrouwde, maar de kiezer bepaalt. En het worden er minder en minder.
   Een nieuw gezicht, elan en een vernieuwt strategisch plan. Toch meer openstaan op andere flanken dan anders-links, dat wel links is maar anders dan de SP liberale thema’s als AOW-verhoging, bankensteun, federalisatie van de Superstaat Europa nastreven met noodfondsen en stimuleringsfondsen voor wat dan ook…
   En… tegen bestuurlijke vernieuwing als referenda zijn.

  Comments are closed.