Dag 207

  0
  603

  Leestijd: 2 minuten.

  Over twee, maximaal drie weken wordt Rutte III beëdigd en behoort Rutte II tot het verleden. Hoeveel bewindslieden van het zittende kabinet zullen er in het nieuwe terugkeren, afgezien van premier Mark Rutte?

  Niet veel. Om te beginnen verdwijnen uiteraard alle PvdA-ministers en -staatssecretarissen van het regeringspluche, want hun partij regeert straks niet meer mee. Maar ook van de VVD’ers zal een flink aantal geen deel uitmaken van het volgende kabinet. Van anderen is het lot onzeker. De (mogelijke) afvallers zijn:

  Henk Kamp, minister van Economische Zaken. Kamp is al sinds 1994 bijna onafgebroken actief op het Binnenhof. Eerst als Kamerlid, later als minister van Volkshuisvesting, van Defensie, van Sociale Zaken en nu dus van Economische Zaken. Kamp (65) heeft laten weten niet meer beschikbaar te zijn voor een kabinetspost.

  Edith Schippers, minister van Volksgezondheid. Schippers werd in 2003 Kamerlid voor de VVD en in 2010 minister. Na de verkiezingen van 15 maart was ze ook nog enige tijd informateur. De afgelopen jaren gold Schippers als de eventuele opvolger van Rutte op termijn, maar ze wilde bij de laatste verkiezingen niet meer op de lijst. Na de verkiezingen kondigde ze aan niet meer in het nieuwe kabinet te willen. Wat ze wel gaat doen, is onbekend.

  Stef Blok, minister van Justitie sinds januari en daarvoor minister van Wonen. Voor het aantreden van Rutte II was hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Blok werd al in 1998 Kamerlid. Hij staat bekend als degelijk maar een beetje saai. Een paar dagen terug gaf hij te kennen geen minister meer te willen worden. Wat zijn toekomstplannen zijn, is nog niet duidelijk. Misschien gaat hij wel zijn vrouw helpen, die een bed-and-breakfast runt in Enkhuizen.

  Melanie Schultz, minister van Infrastructuur. Was van 2002 tot 2007 staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en is sinds 2010 minister op haar huidige departement. Liet al ruim voor de verkiezingen weten de politiek te zullen verlaten.

  Jeanine Hennis, tot afgelopen week minister van Defensie. Hennis was eerst Europarlementariër en later Kamerlid. In 2012 werd ze minister. Ze trad dinsdag af na een vernietigend rapport over de militaire missie in Mali. Tot voor kort werd Hennis gezien als dé kandidaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rutte III, maar de kans dat ze dat departement krijgt, lijkt nu heel klein. Een terugkeer op Defensie is zo goed als uitgesloten. Een andere kabinetspost (bijvoorbeeld Infrastructuur) zou mogelijk zijn, maar het is waarschijnlijker dat Hennis in de Kamer terecht komt (ze stond tweede op de kandidatenlijst van de VVD en kan dus in principe ook fractievoorzitter worden). Het zou echter ook kunnen dat ze de politiek verlaat.

  Klaas Dijkhoff, minister van Defensie. Hij volgde Hennis op. Daarvoor was hij staatssecretaris van Justitie en daarvoor Kamerlid. Dijkhoff wordt genoemd als nieuwe fractievoorzitter. Ingewijden beschouwen hem als de opvolger op termijn van Rutte. Overigens schijnt Dijkhoff liever in het nieuwe kabinet te gaan zitten dan in de Kamer.

  Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën. Volgde in 2014 zijn afgetreden partijgenoot Frans Weekers op. Wiebes deed het op Financiën verre van vlekkeloos, maar het is goed denkbaar dat hij toch deel uitmaakt van Rutte III, mogelijk zelfs als minister.

  Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs. Werd in 2012 staatssecretaris. Stond zesde op de VVD-lijst. Zal waarschijnlijk ook bewindspersoon zijn in Rutte III, wellicht minister.