Dag 208

  9
  502

  Leestijd: 2 minuten.

  Na bijna zeven maanden passen, meten, slijpen en steggelen, is het er: het regeerakkoord van Rutte-III. Het gaat nu naar de fracties van de coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die het langs de lat van hun regeerprogramma’s mogen leggen.

  Ze krijgen daarvoor ruim de tijd, meer in elk geval dan 5 jaar geleden, toen de fracties van VVD en PvdA de plannen er binnen een paar uur moesten doorjassen.

  Toen dreigde er even een kink in de kabel te komen. De VVD-achterban kwam in opstand tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat was nadelig voor de hogere inkomens. Het voorstel verdween van tafel omdat toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom bij de start van het nieuwe kabinet geen conflict met VVD-vrind Mark Rutte wilde.

  Nu blazen VVD-coryfeeën als Hans Wiegel en Frans Weisglas het verzet aan tegen de afschaffing van de compensatie voor het huurwaardeforfait voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost (de ‘wet-Hillen’). Net als de inkomensafhankelijke zorgpremie toen is dit nadelig voor de hogere inkomens.

  De vraag voor fractie en achterban is nu: wat weegt zwaarder. Het protest van de voormalige kopstukken of het woord van de huidige leiders, Rutte en Halbe Zijlstra.

  Het regeerakkoord zal, als de fracties er niet ingrijpend aan gaan sleutelen, morgen worden gepresenteerd. Donderdag volgt het afsluitende Kamerdebat met informateur Gerrit Zalm. Daarna kan beoogd premier Rutte als formateur het kabinet gaan samenstellen. Verwachting is dat de regeringsploeg over ruim twee weken door de koning beëdigd wordt.

  De meeste voorstellen zijn de afgelopen weken in een waar ‘lekoffensief’ bekend geworden. Van belastinghervorming, via meer geld voor defensie en onderwijs tot een experiment met wietteelt op overheidsplantages, zodat de kiezer al ongeveer weet wat hem te wachten staat.

  Onduidelijkheid bestaat nog wel wat er gebeurt met de zogeheten kroonjuwelen van D66, de levenseinde- en donorwet. Die stuitten op grote en principiële bezwaren van CDA en ChristenUnie. Het zal zoals meestal bij heikele kwesties via de procedurele weg op de lange baan worden geschoven.

  Een andere vraag is: waarom heeft het zo lang geduurd? Moest er veel wantrouwen worden weggemasseerd? Beschadigde relaties (ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold) opgekalefaterd worden? Waren er onverwacht grote programmatische struikelblokken die moesten worden opgeruimd? Daar zullen we de komende dagen ongetwijfeld meer over horen.

  De toekomstige regering heeft een meerderheid van 1 zetel (76 van de 150) in de Tweede Kamer en dus zal het uiterste worden gevergd van de fractiediscipline. Regeren wordt spitsroeden lopen.

  Temeer daar op veel coulance van de oppositie niet hoeft te worden gerekend.

  9 REACTIES

  1. Ronaldo

   Natuurlijk heeft de AFD invloed op de beslissingen van Merkel. Maar erkennen dat de AFD ‘n voet tussen de deur heeft is nog ‘n stap te ver. Het volk spreekt en daar gaat het om.
   Als we goed ons best doen is dat ook binnen ons bereik. Afdruipen van Rutte zit er helaas nog niet in. Maar met deze ‘ meerderheid ‘ ?
   Hoe vind je het gebrek aan vuur van Dijsselbloem ? Toch wel lekker dat hij tussen twee banen in geen droog brood hoeft te eten ! De gewone werknemer bedenkt zich nog wel drie keer, want die staat meteen bij de voedselbank. In ons land is iedereen gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen !
   Vandaag schijnt de zon, en dat is gratis genieten. En genieten doen we hier ook van de prachtige door de luisteraars gekozen muziek op radio vier : Hart en Ziel ! Elk jaar weer genieten !
   ( nog ) niet af.

  2. @Ronaldo Haasnoot 11 oktober 2017 at 07:44
   Weliswaar off topic, maar ik kan een reactie toch niet voor me houden. Je legt op aangeven van Bert – ik sluit overigens niet uit, dat hij iets anders bedoelt – een verband tussen Merkel en Rutte en de invloed van populisten op het regeerakkoord, een verrassende visie. Wil je nu echt zeggen, dat de concessies die Merkel heeft gedaan na lang piekeren en aandringen door anderen, op het conto van de populistische AfD kunnen worden geschreven? Dat is wel heel erg veel eer voor een de AfD. Ik vind, dat er veel meer argumenten zijn die deze draai aan de noodzakelijke samenwerking met de CSU koppelen. Dat geldt zowel voor de visie op migranten als op de EU.

   Als je met je redenering wilt zeggen, dat ook PVV en FvD, alleen al door hun aanwezigheid, grote invloed haddenop het gesloten regeerakkoord, begrijp ik er helemaal niets van. Dat klopt m.i. niet, of die invloed was net zo groot als alle andere oppositiepartijen, incl. DENK, 50+ e.a. Maar misschien was je reactie inderdaad 100% off-topic.

  3. Bert
   Jij schrijft arm Nederland. Goed gezien, en de nieuwe regering is vast besloten om ons arm te houden. Dan zijn ze het toch nog ergens over eens.
   Huiseigenaren de pineut, hypotheek de deur uit huurwaardeforfait er weer in. Baas in eigen huis vergeet’t maar ! De lange vingers van de tolgaarders weten je overal te vinden. Huurwoningen zijn niet te krijgen’ dus vluchten kan niet meer. De huren zijn ook niet meer op te hoesten.
   Over elke baksteen is al belasting betaald, maar de regering meldt zich als een regelrechte huisjesmelker. Het lage BTW tarief van 6 naar 9 procent ! Je zal maar op het minimum zitten ! En dan hebben we het nog niet eens over de rest ..Het wordt een hete herfst

   • Prachtig geschreven! Helemaal waar…
    Vergeet ook niet het hete ‘voorjaar’ te melden, 20 maart 2019, je zou zomaar eens naar ‘een dag des oordeels’ kunnen kijken.
    Het is natuurlijk een verkiezing en zo helemaal niet bedoeld, maar het zou wegens het aankomende ‘gebrek’ aan iets beters zomaar een ‘onbedoeld’ referendum kunnen blijken…
    Ja of nee, tegen dit beleid.
    Links of rechtsom net als de Catalanen maar binnen de wetten van onze Staat, mogen ook wij oordelen, via een verkiezingsmandaat!

  4. Oeps, lieve vrienden,
   en daar is het nieuwe kabinet Rutte III dan.
   Ongetwijfeld een compleet “dichtgetimmerd”
   regeerakkoord. Maar met 76 zetels in de Kamer
   zou ik nog geen tien eurocent willen inzetten bij
   een weddenschap over de toekomst van Rutte III.
   In mijn ogen was zeven maanden onderhandelen
   zonde van de tijd. Dit gaat niet werken! Edoch, wat
   men anders moest weet ik ook niet echt, toen de
   tweede grootste partij voortijdig uitgesloten werd.
   Arm Nederland; 2018 zal een jaar vol met misluk-
   kingen worden; zowel nationaal als in de gemeente-
   pelijke politiek. Een schrale troost is dat onze Mutti
   Merkel nu hetzelfde probleem heeft als Mark Rutte.
   En zo krijgen de zo “verguisde” populisten toch enig
   resultaat. Instabiliteit in het eurofiele, links-politieke
   front. Een eerste opstap naar een andere wereld.
   Bert.

   • Maar Bert toch. Dit is je zoveelste voorspelling. De vorige kwamen geen van alle uit. Je voorspelt net als de weerman: als je maar lang genoeg volhoudt dat er slecht weer aankomt, krijg je vanzelf een keer een juiste weersverwachting.

    • Beste Piet,
     Daar heb je volledig gelijk in. Alleen ik ga
     bij mijn voorspellingen en constateringen
     uit van “bekende” logische waarheden. En
     die blijken in onze leugenachtige wereld niet
     te kloppen. Ik ga teveel uit van de oprechte
     eerlijkheid. En dat is mijn fout. Twee voor-
     beelden zal ik je beschrijven.
     Bij de verkiezingen voor Rutte II beloofde de
     PvdA een sociaal beleid. Daar is in dit kabinet
     niets van terecht gekomen: weggevaagd!!
     Voor maart 2017 komt D66 met een redelijk
     links verkiezingsprogramma. Nu staat zij als
     een blok voor de rechts kabinetsbeleid. En
     dan al die smoesjes over het landsbelang!!
     Het is gewoon kiezersbedrog!! De stemmers
     op D66 zullen zich toch in maart 2018 bij de
     gemeenteraadsverkiezingen eens achter de
     oren moeten krabben of zij in deze verkiezingen
     weer zullen gaan stemmen op de huichelaars in
     D66. Ik hoop dat ze ze afstraffen, net als de PvdA
     kiezers dat deden. Een jaar van politieke onrust
     zal 2018 wel worden, verwacht ik; ondanks het
     feit dat jij nogal denigrerend over mijn voorspel-
     lingen schrijft. Ik gun de Nederlanders een goede
     toekomst en dat zal niet gaan lukken bij Rutte III.
     Hoeveel pleisters ze ook gaan plakken op onrecht-
     vaardig beleid. Kortom de vlag uit bij kabinetscrisis.
     Bert.

   • Hallo beste Bert,
    Leuk om weer van je te horen?
    Dat laatste heb je goed opgemerkt. De CSU heeft harde klappen gekregen en eist nu van Merkel een veel rechtsere koers om de AFD geen ruimte op rechts meer te gunnen. Dat heeft invloed op het migratie-beleid. Er is al een asielquota van 200.000 afgesproken. Dat heeft de AFD indirect al mooi gewonnen!
    Bovendien, de SPD likt (net als onze PvdA) nu haar wonden en is in de oppositie gegaan.
    Nu moet Merkel gaan samenwerken met een partij die zeer kritisch is op het ECB-beleid en het overhevelen van Duitse belastinggelden en soevereiniteit naar de EU.
    Ook daar heeft de AFD het pleit ook al in gewonnen.
    Ze mag dan net als de PVV door andere partijen uitgesloten worden van regeringsdeelname, indirekt veroorzaakt zij dat de ‘gevaren’ van migratiegolven en het uitdijende Europa met al haar financiele problemen dan wel wel geen halt wordt toegeroepen, maar toch niet meer voluit verder kunnen gaan zoals voor de verkiezingen nog het geval keek te zijn.
    Er worden – eindelijk – (Duitse) dammen opgeworpen.
    Wat andere verkiezingen in Europa niet konden veroorzaken – tot groot gejuig van Eurofielen – wordt nu onverwachts toch mooi bereikt door onze Duitse populisten. De AFD schept hiermee in kantelpunt in Duitsland en Europa en… in de geschiedenis!
    Al regeert ze niet, zij krijgt door de macht van haar aanwezigheid en de ‘angst’ voor nog grotere groeiperspectieven, veel voor waar zij staat toch al mooi voor elkaar.
    In die zin is de AFD de redding voor allen in Europa die de aanstormende federatie beslist niet zien zitten. Duitsland – en dat blijkt – is voorwaar het machtscentrum van Europese zaken. Wat dat betreft mogen wij – Nederlandse anti-eurofederalisten – de AFD en het Duitse volk dat hen steunde heel dankbaar zijn.

  5. Veel goede plannen.
   Toch is de immigratie niet goed geregeld. Ook de integratie lukt niet. Ook het telen van wiet door de overheid is fout. Koffieshops verbieden. Wiet is verslavend en men stapt over op zwaardere middelen.
   Het drugstoerisme komt op gang, dus ook de criminaliteit stijgt.

  Comments are closed.