Dag 21

  0
  406

  Leestijd: 1 minuten.

  Informateur Edith Schippers wil voor de zomer een nieuw kabinet presenteren, maar ingewijden op het Binnenhof  betwijfelen sterk of dat wel haalbaar is. “Ik hoop dat het lukt voor Prinsjesdag,” zegt een bron in één van de onderhandelende fracties. Ook andere betrokkenen noemen die datum. Prinsjesdag valt op 19 september, dan is de zomer alweer voorbij.

  Waarom Schippers haar optimistische uitspraak deed? De Haagse fluisteraars denken dat de informateur de vier partijen waarmee ze in gesprek is onder druk heeft proberen te zetten om een beetje op te schieten. Maar anderzijds constateren ze dat Schippers aan de onderhandelingstafel geen haast lijkt te maken. “Ze wil niemand opjagen.” Zou ze dat wel doen, dan is de kans op mislukken immers levensgroot.

  Net als iedereen beseft de informateur dat de vier partijen inhoudelijk ver uit elkaar staan. Vooral tussen VVD en GroenLinks is de afstand groot, al lijkt die tussen CDA en GroenLinks nauwelijks kleiner. Wil het tot een akkoord komen tussen deze ideologische tegenpolen dan moet daar de tijd voor worden genomen.

  Bovendien moeten de partijen de gelegenheid krijgen om te wennen aan het idee dat ze samen een coalitie zullen vormen. Dat geldt voor de vier fracties, maar in nog veel sterkere mate voor de achterbannen. Kiezers die op de VVD gestemd hebben, voelen heel weinig affiniteit met het GroenLinks-programma, en omgekeerd.

  In 2012 werd het kabinet, mede onder druk van de economische crisis, met stoom en kokend water in elkaar gezet. Dat zorgde later voor heel wat onvrede. “Diederik, je hebt ons niet meegenomen,” klaagde PvdA’er Lodewijk Asscher eind vorig jaar nog in zijn lijsttrekkersstrijd met Samsom. Die fout proberen de vier partijen die nu onderhandelen te vermijden. Waren 4,5 jaar geleden alleen de twee onderhandelaars en hun twee secondanten van alle ins en outs van de formatie op de hoogte, ditmaal hebben de partijen formatieteams gevormd, die dagelijks worden bijgepraat over het besprokene. Daarin zitten prominente Kamerleden als Mark Harbers, Pieter Omtzigt en Stientje van Veldhoven. Bovendien willen de onderhandelaars op gezette tijden hun hele fractie bij het proces betrekken.

  Het gevaar van medialekken wordt daardoor natuurlijk een stukje groter, maar dat nemen de partijen maar op de koop toe. Tot dusver is er overigens nog niets gelekt, vermoedelijk omdat er weinig te lekken valt. Als dat nog lang zo blijft is dat helaas geen gunstig teken.