Dag 211

  1
  258

  Leestijd: 2 minuten.

  Het debat moest uitlopen op dank aan de vertrekkende informateur Gerrit Zalm en de benoeming van Mark Rutte tot formateur, maar het werd veel meer dan dat. Nu het regeerakkoord gepubliceerd is, inclusief de doorrekening van het Centraal Planbureau, ging het donderdag in de Tweede Kamer vooral daarover. Het werd een flinke voorproef op het debat over de komende regeringsverklaring, dat dit jaar de Algemene Politieke Beschouwingen zal vervangen.

  En zo bleek dat de vier partijen die gaan regeren – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – er vooral in geslaagd zijn de linkse oppositiepartijen in elkaars armen te drijven. GroenLinks, SP en PvdA voeren samen actie tegen de verhoging van de btw van 6 naar 9 procent. Tegelijkertijd hekelen zij de verlaging van de winstbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting. De boodschappen worden duurder en de bedrijven krijgen een douceurtje. De boodschap is duidelijk: het nieuwe kabinet is er wel voor de grote bedrijven en niet voor de gewone man.

  Daarmee drijven ze de vier coalitiepartners behoorlijk in de verdediging. Afschaffen van dividendbelasting en verhoging van btw stonden in geen enkel verkiezingsprogramma. Met de verkiezingen van de gemeenteraden in het vooruitzicht hebben de vier (nieuwe) regeringspartijen dus heel wat uit te leggen. En tot dusver stralen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie minder eensgezindheid uit dan de linkse oppositie.

  Van steun op rechts hoeft de nieuwe regering ook niet veel te verwachten. Het kwam voor niemand als een verrassing dat Geert Wilders beloofde dat zijn PVV als grootste oppositiepartij het nieuwe kabinet te vuur en te zwaard te gaan bestrijden.

  Het wordt spitsroeden lopen voor de nieuwe coalitie die zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer kan rekenen op een meerderheid van slechts één zetel. Steun van constructieve oppositie is dus net als bij het kabinet Rutte II, dat geen meerderheid had in de Eerste Kamer en in feite moest handelen als een minderheidskabinet, meer dan welkom. Er werd dus uitgekeken naar ‘uitgestoken handen’, maar die werden donderdag niet gedrukt.

  Lodewijk Asscher (PvdA) vroeg de coalitiepartners om een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging te schrappen. Hij kreeg van Sybrand Buma ten antwoord dat het nieuwe kabinet, evenals het kabinet waarvan Asscher nog steeds deel uitmaakt, probeert de stijging van de zorgkosten af te remmen.

  Zalm zat er lange tijd wat verloren bij. Maar na al het lekken uit de onderhandelingen kon hij dan toch vertellen dat er ‘geen ministers zonder portefeuille’ komen. De ChristenUnie hoeft dit keer als kleinste regeringspartij geen genoegen te nemen met een minister voor spek en bonen.

  1 REACTIE

  1. Ja, dat “onverwachtse” spekken van de rijken (met welk doel?) en verhogen van de btw op basale levensbehoeften is natuurlijk olie op het socialistische vuur. Het is tactisch volgens mij een blunder. Als er noodzaak of hoop was nog wat toekomstige gedoogsteun bij de PvdA te krijgen gooi je daarmee gelijk je eigen glazen in. Dus dat schrappen van dividentbelasting moet voor de VVD dan heel wat waard zijn, want het politieke divident op links is daarmee direct verspeeld.
   Snap niet dat de christelijke partijen daarin meegegaan zijn, dat kan vooral het CDA nog weleens lelijk opbreken. Want ja, echt humaan kan je dit beleid niet noemen. Bovendien, er stemmen veel ouderen op die partij, en het ouderenbeleid tja…
   Welk ouderenbeleid?
   Ik raad ze aan bij de verkiezingen van maart 2019 massaal op 50plus te gaan stemmen. Want ook het op de schop nemen van het pensioenstelsel komt er nog aan. Het is – nu al – duidelijk dat zij weinig goeds van deze regeringspartijen kunnen verwachten. De Eerste Kamer – de verkiezingen 20 maart 2019 – is dan nog hun laatste kans om daar nog wat aan te doen. Hoe dan ook, mochten ze die “wijsheid” voor hun belangen nog net op tijd inzien, wordt het een Eerste Kamer die alleen nog maar zal gaan blokkeren tot de regering uit wanhoop nieuwe verkiezingen uitschrijft.
   Alleen dan kan voor hun het tij nog keren.
   Dat de PVV, FvD en de socialistische partijen daar niet rouwig om zullen zijn, is nu ook al duidelijk.
   Vooral het FvD zal opkomen voor haar bestaansrecht – politieke vernieuwingen – die ook al door deze partijen de nek wordt omgedraaid. Nu stelt het FvD nog niet veel voor – met slechts 2 zetels – maar in deze tijden kunnen de verschuivingen enorm zijn. Kijk maar naar de PvdA.
   Dat laatste treft wellicht juist veel jongeren. Zij zijn innovatief, staan open voor nieuwe technieken en maatschappelijke ontwikkelingen. Hoewel de regeringspartijen niet voor de ouderen op komen zijn ze wat dat betreft oerconservatief. Verbazend want zelfs 50plus is voor referenda. Naar Zwitsers model nog wel. Een moderniteit vanuit een onverwachtse hoek. Wellicht luisteren zij wel naar het enthousiasme van hun kleinkinderen…

  Comments are closed.