Dag 210

  3
  263

  Leestijd: 2 minuten.

  De kabinetsformatie ligt vandaag stil. Het afsluitende debat met informateur Gerrit Zalm is pas morgen, zodat de oppositie de kans heeft het regeerakkoord te lezen. Merkwaardig, want gisteren, nog geen uur nadat ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd was, schoten de oppositiepartijen het eendrachtig af. De conclusie moet dus luiden dat ze reageerden op een stuk dat ze niet gelezen hadden.

  Maar goed, morgen het debat met Zalm en dan kan Mark Rutte eindelijk als formateur aan de slag met het poppetjesgebeuren. Het speelveld hiervoor is de afgelopen dagen iets overzichtelijker geworden. Niet dat we al een paar namen van ministers of staatssecretarissen kennen, maar we weten in elk geval wat er níet gaat gebeuren.

  Zo worden de partijleiders Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) géén minister. Ze blijven in de Tweede Kamer om van daaruit een wakend oog te houden op de – vermoedelijk nogal moeizame – vorderingen van Rutte III, dat zoals al bekend zes ministers van de VVD, vier van zowel CDA als D66 en twee van de ChristenUnie zal tellen.

  Dat betekent dat er drie andere vicepremiers komen. Wie? VVD-kopstuk Halbe Zijlstra liet gisteren bij BNR weten dat er naast het door hem eerder begeerde Sociale Zaken nog een ander departement is waarvan hij wel minister wil worden: Buitenlandse Zaken. Dat zou betekenen dat Sociale Zaken naar Carola Schouten van de ChristenUnie kan. Zij wordt dan tevens, zo mogen we aannemen, vicepremier.

  Het CDA maakt volgens ingewijden de beste kans op Financiën. Voor die post wordt senator en auteur van het verkiezingsprogramma Wopke Hoekstra doorgaans genoemd. Maar waarom niet oud-Europarlementariër en tegenwoordig voorzitter van pensioenfonds ABP Corien Wortmann? Zij heeft ongetwijfeld kennis van de materie – in Brussel speelde ze een hoofdrol in de debatten over de euro – en ze is bovendien een vrouw. Met Wortmann zouden we de tweede vrouwelijke vicepremier kunnen hebben.

  Mocht het zover komen, dan kan D66 niet achterblijven. Die partij heeft vast volop vrouwen in de aanbieding voor het vicepremierschap. De Amsterdamse wethouder en ex-topambtenaar Kajsa Ollongren bijvoorbeeld. Zij zou op diverse ministeries terecht kunnen, dus dat is geen probleem.

  Drie vrouwelijke vicepremiers voor Rutte III, het zou een record zijn (Paars II had er twee, maar dat bestond ook slechts uit drie partijen). En als het AD gelijk heeft: tóch geen minister van Landbouw. Volgens deze krant komen er op drie departementen twee ministers: op Veiligheid en Justitie, op Volksgezondheid en op Onderwijs. Maar niet op Economische Zaken blijkbaar, waaronder Landbouw tegenwoordig valt.

  Waarom de formerende partijen voor deze afspraak hebben gekozen, is niet helemaal duidelijk. Veiligheid en Justitie valt goed te begrijpen na alle rampen die de afgelopen jaren op dat departement plaatsvonden. Maar Volksgezondheid en Onderwijs? We wachten op nadere uitleg.

  3 REACTIES

  1. Bert

   De loopjongens van het nieuwe kabinet , zijn ministers i.o.
   Hun baasjes zitten in de tweede kamer te mokken. Kopje koffie erbij en afwachten tot de boel ontploft. Dan hebben ze toch maar mooi schone handen.
   Mocht de situatie per ongeluk toch verbeteren, dan gaan de loopjongens na gedane arbeid weer naar de backbencers om uit te rusten van alle ellende.
   En dan staan de baasjes , minus Pechtold ( burgemeester in spe ? ), weer vooraan om de ministersposten op te eisen.
   Je kunt wel zien hoeveel vertrouwen de politiek in dit nieuwe kabinet heeft.

  2. Kijk, kijk, lieve lezer,
   Daar gaan we weer. Machtsgeile Rutte lekker
   zijn derde kabinet. En daar is hij trots op, de
   sufferd. Maar hij zal het weten, oeps!
   Buma, Pechtold en Segers blijven gezellig in
   de Kamer zitten. En dat is handig, ja, ja. Want
   dan hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen.
   Kan je lekker achteroverleunen. Het kabinet fijn
   bekritiseren, zonder het te laten vallen. Ook fijn
   vriendjes blijven met de oppositie, indien nodig.
   Wat toch eigenlijk een laf drietal. Nu allerlei
   onbekende namen, mensen zonder ervaring in
   Den Haag minister maken. Nu zullen deze mensen
   “zeer bekwaam” zijn, zoals Wim Kan al lang ge-
   leden vaak zei in zijn conferences. Maar om na
   zoveel maanden onderhandelen zo weg te lopen voor
   verantwoordelijkheid; beter gezegd ter verantwoording
   te kunnen worden gesteld, ik vind dat buitengewoon laf.
   Ik wens Rutte III het beste met deze “jongens”. Maar
   Rutte zelf nog meer. Hij kan in mijn ogen beter maar
   eens snel gaan uitkijken naar een mooi baantje in
   Brussel. Rutte IV zal hij vast niet meer willen proberen.
   Bert.

   • @Bert,
    Misschien blijven ze wel in de Tweede Kamer zitten omdat ze ‘het onweersfront’ al zien hangen. Als het mis gaat zijn er zo verkiezingen. Zitten ze alvast daar…
    En zoals je zegt: “hoeven ze geen verantwoordelijkheid te nemen,” in die zin dat als het mis gaat ze geen minister zijn geweest en persoonlijk tijdens verkiezingen als partijleiders daar niet op aan te spreken zijn. Tactisch wellicht verstandig. Anderzijds, je zit ook op de juiste plek om je fractie in de hand te houden en het kabinet te verdedigen of niet, zo het uitkomt, danwel kritisch je eigen stempel drukken en ondertussen toch het kabinet in het zadel houden met een schuin oog naar de aankomende verkiezingen. Kan je je partij toch profileren.
    Het zijn wel vier verschillende partijen. In 2018 en 2019 zijn er verkiezingen. Het wordt een doorlopend feesje en men moet ook nog regeren. Ze willen duidelijk hun handen vrij houden.
    Voor Rutte zal het vast zijn laatste keer zijn. Nog even snel wat macht naar Brussel overhevelen en zijn bedje is gespreidt. Op naar ‘hogere’ politieke sferen….

  Comments are closed.