Dag 22

  2
  315

  Leestijd: 2 minuten.

  Het leek te mooi om waar te zijn, Jesse Klaver van GroenLinks meldde vanmiddag dat het “de goede kant op ging met de onderhandelingen”.  De argeloze kiezer denkt nu dat er vaart gemaakt wordt en dat het onmogelijke mogelijk wordt, VVD en GroenLinks slagen erin de megaverschillen te overbruggen.

  Dan komt informateur Edith Schippers met de koude douche, een nieuw kabinet is ver weg, er is “totaal geen zicht op wat voor uitkomst dan ook.”  De eerste week van onderhandelen blijkt vooral te zijn gebruikt om aan elkaar te snuffelen, in feite zijn dus de verkiezingsprogramma’s naast elkaar gelegd en is gekeken waar de grootste verschillen liggen en waar mogelijke compromissen liggen.

  De volgende fase is kijken waar men bij elkaar kan komen, maar er is op dat gebied nog geen enkele paragraaf ingevuld, zo berichtte Schippers tijdens een tussentijdse persconferentie. Demissionair premier Rutte had al eerder de optimistische woorden van Klaver getemperd, hij repte van “lange processen”. En zo is het ook. Niemand kan verwachten dat de vier met zulke verschillende opvattingen in een paar dagen bij elkaar komen. Het feit dat Klaver zo optimistisch voor de camera’s rondhuppelt bevestigt alleen maar zijn gretigheid om mee te gaan regeren. In die zin kunnen we concluderen dat iedereen nog aan boord is.

  Niemand zal de onderhandelingstafel snel verlaten. Immers, die is rijk voorzien, tot 2021 is een begrotingsoverschot van 11 miljard voorzien. Een geweldig bedrag om mee te spelen, leuke dingen voor de mensen, lagere belastingen, extra uitgaven voor de zorg. Het kan allemaal. Wie wil niet als Sinterklaas aan een nieuwe regering deelnemen?  De barrière om af te haken is dan ook groot. Niet alleen voor GroenLinks, ook voor D66 die anders als enige linksige partij overblijft. En beide gunnen de ChristenUnie straks geen gemakkelijk inkoppen.

  Zittend op zo’n berg geld is de urgentie ook niet groot, na Pasen zien we verder. De conclusie moet dan ook zijn dat de onderhandelingen met GroenLinks lang gaan duren, voor Jesse Klaver is de enige mogelijkheid aan boord te blijven om zijn milieuheffingen voor de burger te laten varen en in te zetten op innovaties om de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. De lobbyclubs van de werkgevers zijn allemaal al druk bezig hun deel van de miljarden zeker te stellen, het zou slim zijn om dat vragende bedrijfsleven een wortel voor te houden. Als ze zelf ook investeren springt de overheid bij. Op die manier ontstaat een hefboomeffect en kunnen de beschikbare miljarden uit het begrotingsoverschot vermenigvuldigd worden met privaat kapitaal. Dat kan baanbrekende innovaties op milieugebied losmaken waardoor het mes aan twee kanten snijdt. De VVD vindt het prima en GroenLinks kan verkopen dat er iets wordt gedaan aan de opwarming van de aarde.

  Klaver klonk optimistisch, de rest heeft nog veel reserves. Waar ligt de waarheid?  Misschien liep Klaver wel voor de muziek uit en is de onderlinge chemie toch wat hechter dan Edith Schippers wil doen geloven. Klaver zelf weet immers hoeveel hij bereid is in te leveren al vertelt hij dat in dit stadium natuurlijk niemand.

  Als je een zaadje hebt geplant en er komt een wit kopje boven de grond roep je ook niet dat het oogsten nabij is. Schippers speelt op zeker, als zij met optimistische geluiden komt is de zaak al zowat in kannen en kruiken.

  Eén ding weten we nu zeker, de verlossing wat betreft de huidige constellatiegesprekken komt ver na Pasen en vermoedelijk ook na Pinksteren.

  2 REACTIES

  1. Ik denk eerder, dat de verlossing wat betreft de huidige constellatiegesprekken komt “als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen”.

  Comments are closed.