Dag 23

  0
  392

  Leestijd: 1 minuten.

  Dat de kabinetsformatie lang zal gaan duren was al voor iedereen duidelijk. Een regeerakkoord maken waar partijen met zulke uiteenlopende opvattingen hun handtekening onder kunnen zetten kost nu eenmaal tijd. Maar inmiddels blijkt dat de besprekingen nóg langer zullen aanslepen. Eind deze maand krijgen de onderhandelaars en hun secondanten namelijk een weekje vakantie, maakte informateur Edith Schippers donderdag bekend. Het achttal heeft immers een drukke verkiezingscampagne achter de rug. “Ze hebben weinig ruimte en tijd gehad voor hun gezinnen en familie. Dus er is besloten om paar dagen vrij te nemen.”

  Maar dat blijkt nog niet alles. Besloten is ook, als we op De Telegraaf mogen afgaan, om op vrijdag niet meer te vergaderen omdat GroenLinks-leider Jesse Klaver dan een papadag wenst. Hij wil op vrijdag graag bij zijn kinderen zijn en de anderen aan de onderhandelingstafel hebben daar alle begrip voor.

  Hoe de stroom aan vakantie- en papadagen te combineren valt met de wens van Schippers om nog voor de zomer een regeerakkoord te presenteren is onduidelijk. Maar niemand geloofde de informateur natuurlijk echt toen ze beweerde dan klaar te zullen zijn.

  Een realistischer scenario lijkt dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks aan het begin van de zomer stuklopen. Zodat de zomermaanden gebruikt kunnen worden voor gesprekken met de ChristenUnie als vierde partner. En als die rond Prinsjesdag ook zijn afgesprongen komt in het najaar de PvdA aan de beurt. Ook dat gaat vast niet goed. Wanneer dan vervolgens de optie van een minderheidskabinet evenmin haalbaar blijkt, kunnen er wellicht nog voor de kerst nieuwe verkiezingen worden aangekondigd.