Dag 24

  0
  304

  Leestijd: 1 minuten.

  Zolang er in de Stadhouderskamer van het Tweede Kamergebouw wordt onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet gebeurt er in de rest van het Binnenhof niet veel spannends. Onderwerpen en wetsvoorstellen die politiek gevoelig liggen worden namelijk controversieel verklaard. Dat wil zeggen dat ze niet op de Kameragenda komen tot er een nieuw kabinet aantreedt. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer kan een lijst met controversiële onderwerpen opstellen.

  De Tweede Kamer stemt dinsdag over haar tientallen pagina’s tellende lijst. Die is voorbereid door de diverse vaste Kamercommissies, zoals de commissie voor Financiën, voor Justitie, voor Volksgezondheid enzovoort. Als de voorstellen van de commissies worden overgenomen – en dat zal voor een groot deel het geval zijn – verdwijnt een hele serie potentieel heikele thema’s voorlopig van de agenda. Het gaat vooral om zaken waarover VVD, CDA, D66 en GroenLinks tijdens de formatie afspraken willen maken. Zoals het klimaatbeleid, medisch-ethische onderwerpen (“voltooid leven”), de verpleeghuiszorg, het asielvraagstuk en nog zo het een en ander.

  In de Eerste Kamer liggen op dit moment blijkbaar geen wetsvoorstellen die als politiek gevoelig beschouwd kunnen worden. De senaat is namelijk niet van plan onderwerpen controversieel te verklaren. De PVV zal nog proberen het associatieverdrag met Oekraïne, waarover een jaar geleden een referendum werd gehouden, als zodanig aan te merken. Maar het is nu al duidelijk dat die partij daarvoor geen steun krijgt van de andere fracties.