Dag 3

  1
  612

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl verkenner Edith Schippers nog steeds in alle stilte nadenkt over de vorming van een nieuw kabinet, maakt haar partijgenoot Halbe Zijstra in het AD van zijn hart geen moordkuil. De fractievoorzitter van de VVD laat weten dat het voor hem allerminst een uitgemaakte zaak is dat zijn partij met GroenLinks gaat regeren. “De PvdA is ook een optie,” zegt Zijlstra.

  Zijlstra doet net alsof de VVD zelf kan bepalen wie haar coalitiepartners worden. De werkelijkheid ligt een stuk ingewikkelder. De VVD – veruit de grootste partij – wil samenwerken met CDA, D66 en nog een vierde partner. Die laatste is vooral nodig omdat er anders geen meerderheid is in de Tweede (en ook niet in de Eerste) Kamer. GroenLinks is de meest voor de hand liggende nummer vier, want het heeft bij de verkiezingen flink gewonnen.

  De meeste VVD’ers moeten er echter niet aan denken om met  GroenLinks te gaan regeren. Ze zien die partij als een clubje geitenwollensokkenidealisten, die voortdurend de belastingen willen verhogen en overal windmolens willen neerzetten. Veel liever gaan de liberalen in zee met de PvdA, de partij waarmee ze de afgelopen 4,5 jaar steeds zo prettig zaken hebben gedaan. Een partij ook die, anders dan GroenLinks, een zeer ruime ervaring heeft in het regeren en die beschikt over een heel leger aan door de wol geverfde ministerskandidaten.

  Het vervelende voor de VVD is echter dat de PvdA niet beschikbaar is voor regeringsdeelname. De sociaaldemocraten hebben woensdag dramatisch verloren en willen nu in de oppositie gaan nadenken over hun toekomst.

  Al weet je het natuurlijk nooit. Als een kabinetsformatie heel lang duurt worden ook onwaarschijnlijke dingen mogelijk. Stel dat GroenLinks in de formatieonderhandelingen afvalt. Stel dat de besprekingen met de ChristenUnie (ook een veelgenoemde coalitie-kandidaat) eveneens stuk lopen. Wat dan? Het land zal toch geregeerd moeten worden.

  Stel dat VVD, CDA en D66 in die situatie een klemmend beroep doen op de PvdA om haar verantwoordelijkheid te nemen. Stel dat ze tevens laten doorschemeren dat een bereidwillige opstelling beloond zal worden met een paar mooie ministersposten. Zou de PvdA dan blijven weigeren? Bijna de helft van de piepkleine nieuwe PvdA-fractie bestaat uit ex-bewindslieden. Zouden zij het niet voelen jeuken als hun de kans wordt geboden om weer te regeren?

   

  1 REACTIE

  1. Misschien moeten Schippers, Zijlstra en Rutte er alvast een beetje aan gaan wennen dat niemand staat te trappelen om met hen in zee te gaan. Bedenk ook dat CDA en D66 nog nooit samen geregeerd hebben, en dat dat niet voor niets zo is.

   Naschrift redactie: CDA en D66 hebben wel samen geregeerd: in Balkenende II (2003-2006) en eerder ook in Van Agt II (1981-1982).

  Comments are closed.