Dag 30

  0
  221

  Leestijd: 1 minuten.

  De formatie lag al stil en vandaag gebeurde er natuurlijk helemaal niets, want op Goede Vrijdag wordt er in Nederland nooit geformeerd. Dan zit iedereen die mee wil tellen bij een uitvoering van de Matthäus Passion. Zo ook de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66), die elkaar troffen in de Pieterskerk in Leiden. GroenLinks-leider Jesse Klaver was (althans voor zover viel na te gaan) niet aanwezig. Zijn moeder is ernstig ziek.

  Zouden de vier anders spijkers met koppen hebben kunnen slaan tijdens een pauze van het oratorium? De geschiedenis leert dat informele ontmoetingen bepalend kunnen zijn voor het verloop van een kabinetsformatie. Zo werd de komst van het zittende demissionaire kabinet voorbereid tijdens gezamenlijke maaltijden van Rutte en toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom. Ook bij sommige eerdere formaties speelden gezellige dinertjes een doorslaggevende rol.

  Het beroemdste voorbeeld is vanzelfsprekend het etentje van CDA-leider Dries van Agt en zijn VVD-collega Hans Wiegel in Le Bistroquet op 16 november 1977. Nadat een vele maanden durende poging om een kabinet van PvdA, CDA en D66 tot stand te brengen was mislukt, legden Van Agt en Wiegel in dit chique restaurant aan de al even chique Haagse Lange Voorhout de basis voor Van Agt I. Hun samenzijn kreeg landelijke bekendheid doordat persfotograaf Theo Meijer het duo kiekte terwijl het geheimzinnig achter een glas wijn zat te konkelfoezen. Uiteraard kwam Meijer niet toevallig langs in Le Bistroquet, hij was getipt door Wiegel.

  Zo had het dus vandaag ook kunnen gaan, maar helaas. Wie weet gebeurt het nog op een later moment. Rutte en Klaver schijnen allebei dol te zijn op Indisch eten. Is dat misschien een idee? Goede restaurants met die specialiteit zijn er in Den Haag te over.