Dag 34

  0
  227

  Leestijd: 1 minuten.

  Van twee termen kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat ze tijdens de kabinetsformatie zullen vallen: “radiostilte” en “cruciale week”. Het eerst woord was al aan het begin van de onderhandelingen te horen en op de tweede formatieclassic werden we vandaag getrakteerd. Volgens een aantal media wordt deze week een “cruciale week” voor VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De vier partijen gaan elkaar “diep in de ogen kijken”, meldt het AD. En dan gaan ze, zo weet de NOS, bepalen of “de verkering aanblijft”.

  Zou het? Als je kijkt naar de agenda van vandaag bekruipt je enige twijfel. Want informateur Edith Schippers en de onderhandelaars ontvingen opnieuw een stoet van deskundigen. Vanmiddag kwamen Kees Goudswaard, hoogleraar toegepaste economie en bijzonder hoogleraar sociale zekerheid, en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad langs. En daarna werd ook nog eens demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de agenda toegevoegd. De vier partijen hadden dus nauwelijks tijd om elkaar diep in de ogen te kijken. Want zoiets doe je als je onder elkaar bent, niet als er een of meer buitenstaanders aan tafel zitten toe te kijken. Zeker niet als dat ook nog eens prominente PvdA’ers zijn, zoals Hamer (ex-fractievoorzitter) of Dijsselbloem.

  Wanneer gaan de vier dan wel uitspreken of de verkering aanblijft? Dat moet dan morgen of donderdag gebeuren, want vrijdag wordt er niet vergaderd. En volgende week hebben de onderhandelaars een weekje vakantie en ligt de formatie stil. Maar misschien wordt de week daarna wel de cruciale week. Of de week daarna.