Dag 35

  0
  243

  Leestijd: 1 minuten.

  In de kabinetsformatie wordt het toch niet de week van de waarheid. Volgens VVD-leider Mark Rutte is het daarvoor nog te vroeg. Rutte zei dat woensdag na het verlaten van de Stadhouderskamer op het Binnenhof, waar hij zich weer een hele dag had opgesloten met informateur Edith Schippers en zijn collega’s van CDA, D66 en GroenLinks.

  Volgende week nemen de onderhandelaars een weekje vakantie. Media hadden daaruit geconcludeerd dat het deze week buigen of barsten zou worden. Maar nee, hoor. Volgens Rutte “is het reces er omdat het er is” en moet er verder niets achter gezocht worden. “Ik denk dat het gewoon wat meer tijd kost. Ik kreeg de indruk in de media dat er iets te veel van gemaakt werd. Dat het reces wordt gezien alsof dat bewust zo gepland was,” noteerde het ANP uit zijn mond.

  Dus zal morgen niet bekend worden gemaakt of de verkering tussen de vier partijen nog aan is, of dat GroenLinks wordt ingeruild voor de ChristenUnie. Formeren kost nu eenmaal veel tijd. Je neemt beslissingen voor in beginsel vier jaar, met vergaande electorale risico’s. Partijen doen er dan ook verstandig aan zich niet te laten opjagen.

  Voor journalisten die de formatie moeten volgen is dat vaak vervelend. Dag in dag uit staan ze te posten, in weer en wind. En na afloop van een sessie krijgen ze zelden meer  te horen dan wat dooddoeners. Het is niet anders.

  Morgen gaan de besprekingen tussen de vier partijen verder. En daarna gebeurt er dus een weekje helemaal niets. Die vrije tijd kunnen de onderhandelaars benutten om nog eens heel goed na te denken wat ze willen. Maar dat doen ze volgens Rutte altijd al.