Dag 36

  0
  188

  Leestijd: 2 minuten.

  We hadden het al verwacht, we gaan door met de formatieonderhandelingen. Niet volgende week, dan is het even een weekje pauze, maar daarna weer wel. Toch is die week geen verloren week, iedereen kan even kauwen op wat er nu op tafel ligt, de naaste achterban kan worden geraadpleegd over wat er ingeleverd kan worden en wat absoluut moet worden binnengehaald.

  Het zou ook wel een gotspe zijn geweest als VVD, CDA, D66 en GroenLinks de handdoek nu al in de ring hadden gegooid. Om de gezien de verkiezingsuitslag meest voor de hand liggende coalitievorming op te blazen is meer tijd nodig. Dat kan pas als iedereen naar eer en geweten kan verklaren dat alles is geprobeerd en door geëxerceerd.

  Volgens premier Rutte “schieten de gesprekken op” al wil hij daar nog niet de conclusie aan verbinden dat het ook lukt. D66-leider Alexander Pechtold is nog wat positiever. “De afgelopen week was belangrijk en zinvol. Soms wordt er stevig onderhandeld, maar nog steeds met goede tussenstappen.” Maar hij heeft ook het meeste belang om GroenLinks erbij te houden. VVD en CDA hebben een nog veel grotere kloof met GroenLinks.

  En dan goot informateur Edith Schippers nog olie op het vuur, de nieuw te vormen coalitie heeft veel minder te besteden dan eerder werd aangenomen. Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft de onderhandelaars op de hoogte gebracht van een nieuwe tegenvaller. “Het gaat om een flink bedrag, ik heb het niet over tien miljoen,” aldus Schippers. “Dat maakt de gesprekken niet gemakkelijker. Minder geld voor stokpaardjes, naar verluidt een paar miljard. Onder andere door lagere gasbaten.

  Volgens haar is de sfeer heel goed maar is er nog lang geen akkoord. Al zijn er wel onderdelen waar wel overeenstemming is.

  Deze laatste dag voor het reces werd ook wel gezien als “psychologische grens” om te besluiten of het zin heeft om door te praten. Het nieuws van de dag is dan ook dat dit het geval is, maar zoals gezegd, het was te vroeg om de boel nu al op te blazen.

  Maar langzamerhand wordt het ook wat drassig onder de voeten van de onderhandelaars. Immers, ze moeten Jesse Klaver van GroenLinks het vel over de oren halen om tot een akkoord te kunnen komen. Als is er zeker met VVD en CDA geen deal te sluiten, de “ouwe hap” van de VVD heeft nu de loopgraven al betrokken.

  En als Jesse Klaver zich het vel over de oren laat halen moet hij op het partijcongres daarvoor ook nog autorisatie krijgen. Kortom Klaver mag wel bereid zijn in te leveren voor regeringsdeelname, maar uiteindelijk heeft hij zelf niet het laatste woord. Als het congres hem alsnog onderuit haalt, staat hij voor paal. En dus heeft het geen zin hem het vel al te zeer over de oren te trekken.

  Na volgende week beginnen de onderhandelingen weer, voorlopig zitten de heren en dames nog op drijfzand en dat zal nog wel even zo blijven. Een week van reflectie kan nuttig zijn voor alle partijen om dat drijfzand haarfijn in kaart te brengen. De winst is dan dat het korter hoeft te duren voordat het moment bereikt is waarop de partijen beslissen er al of niet de stekker uit te trekken.