Dag 37

  0
  198

  Leestijd: 2 minuten.

  Hoe lang duurt de kabinetsformatie al? Informateur Schippers had het gisteren over elf dagen, sommige media spreken over een kleine maand. Maar als je gewoon begint te tellen op de dag na de verkiezingen is dit de 37e dag. Dat is de gebruikelijke methode bij elke kabinetsformatie: alle dagen meerekenen. Ook de weekenden en de “papadagen”. En ook volgende week, als het gezelschap met vakantie is. Dus op 1 mei, als de onderhandelingen weer verder gaan, zitten we op dag 47. Het vorige kabinet kon toen al bijna worden beëdigd, maar de gesprekken over Rutte III – of wat ook de uitkomst mag wezen – zijn de verkennende fase nog maar nauwelijks voorbij.

  Het is natuurlijk het goede recht van VVD, CDA, D66 en GroenLinks om het kalm aan te doen. Bij de formatie van 2012 is gebleken dat haastige spoed ertoe kan leiden dat de achterbannen van de coalitiepartners zich buitenspel gezet voelen. En daar komen brokken van, zoals de PvdA, en in iets mindere mate ook de VVD, kunnen getuigen.

  Voor de pers is de lange duur van de formatie, vol pauzes waarin op het oog helemaal niets gebeurt, uiterst vervelend. Je wilt iets te melden hebben, maar er is niets. Wat doe je dan?

  Gelukkig zijn er een paar trucs. Van één daarvan waren we afgelopen week getuige. Enkele media riepen die uit tot “cruciale week”. De vier partijen zouden elkaar diep in de ogen kijken en aan het eind beslissen of ze de verkering zouden voortzetten of dat ze het zouden uitmaken. Eén van de twee gebeurt per definitie, dus je zit altijd goed.

  Een andere journalistieke methode werd gisteren toegepast door De Telegraaf. Partijprominenten  in de VVD zien niets in een coalitie met GroenLinks, toeterde deze krant. Als je dan maar zorgvuldig selecteert vind je altijd wel een paar liberale oudgedienden die dit graag bevestigen. Zeker als je niet aan leeftijdsdiscriminatie doet en te rade gaat bij Hans Wiegel (75) of Frits Korthals Altes (85).

  Wiegel kun je trouwens altijd wel van stal halen, want dit Orakel is nooit te beroerd om te zeggen dat het anders moet. In het verleden ageerde hij tijdens kabinetsformaties steeds over samenwerking van zijn partij met de PvdA en foeterde hij over de dreigende nivellering. Nu hint hij er juist op dat de VVD GroenLinks moet inruilen voor de PvdA, want dat is tenminste een partij met bestuurservaring. Waaruit blijkt dat zelfs bij Wiegel het denken niet stil staat.