Dag 38

  1
  290

  Leestijd: 1 minuten.

  Doen VVD, CDA en D66 er wel verstandig aan om te blijven onderhandelen met GroenLinks? Als je het de Groningse hoogleraar Frans Stokman vraagt niet. Deze expert op het gebied van methoden en technieken van het sociaalwetenschappelijk onderzoek heeft zijn computermodellen losgelaten op de partijprogramma’s van de drie partijen die het “motorblok” vormen van de formatie. En wat blijkt? GroenLinks heeft hun niets te bieden. Zijn onderzoek wijst uit dat VVD, CDA en D66 veel meer van hun wensen kunnen binnenhalen als ze de partij van Jesse Klaver inruilen voor de ChristenUnie, schrijft de hoogleraar op de politieke website Stuk Rood Vlees. Of het nu gaat om Europa, migratie, de zorg, belastingen of defensie, op vrijwel alle terreinen scoort een “rechtse” coalitie beter dan een “linkse”, concluderen Stokman en zijn team.

  Afbreken die gesprekken met Klaver dan maar en Gert-Jan Segers en zijn mannenbroeders erbij halen? Om te beginnen zullen ze het bij de ChristenUnie waarschijnlijk niet eens zijn met de kwalificatie “rechts” die ze van de Groningse hoogleraar opgeplakt krijgen. Datzelfde geldt trouwens ook voor D66. Links en rechts zijn diffuse begrippen geworden, die steeds moeilijker te hanteren vallen.

  Maar een wezenlijker punt van kritiek is dat Stokmans computermodellen geen rekening houden met politieke realiteiten. Een coalitie van het motorblok met de ChristenUnie heeft slechts een meerderheid van één zetel, zowel in Tweede als Eerste Kamer. Er hoeft maar één Kamerlid voor zichzelf te beginnen en de meerderheid is weg. Het risico hierop is verre van denkbeeldig. De afgelopen kabinetsperiode zijn de regeringspartijen VVD en PvdA maar liefst vier zetels kwijtgeraakt door afsplitsingen.

  Bovendien: als GroenLinks wordt weggestuurd en de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel wordt uitgenodigd, zouden de besprekingen wel eens een stuk harder kunnen worden. Klaver zit nu in de Stadhouderskamer in het besef dat zijn gesprekspartners nog twee alternatieven achter de hand hebben: de ChristenUnie en de PvdA. En dat hij dus niet te hoog van de toren kan blazen. Als Klaver afvalt weet Segers dat er nog maar één alternatief over is: een partij die bij de verkiezingen 29 zetels heeft verloren. Dat zal zijn onderhandelingspositie bepaald niet zwakker maken.

  1 REACTIE

  1. Er wordt steeds gezegd dat als de ChristenUnie aansluit bij VVD, CDA en D66 de coalitie slechts 1 stem meerderheid heeft in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer.
   Het ligt echter voor de hand dat die coalitie zeker kan rekenen op de SGP als gedoogpartij. Daarmee wordt de meerderheid feitelijk toch 79 zetels in de Tweede Kamer. En ook in Eerste Kamer een meerderheid van 40 zetels (zelfs 1 stem meer dan met Groen Links).
   Deze coalitie is dus heel goed mogelijk en veel meer voor de hand liggend dan met Groen Links. Hoe zou het CDA het kunnen verdedigen een partij als Groen Links t.o.v. ChristenUnie.
   Groen Links wil abortus en euthanasie zelfs uit het wetboek van strafrecht. Groen Links is bedreigend voor de vrijheid van onderwijs. Groen Links doet op ethische standpunten bepaald niet onder voor D66.
   Bovendien liggen VVD, CDA en D66 economisch veel dichter bij CU en SGP, dan met Groen Links. Het is toch duidelijk gebleken dat er met deze partijen deelakkoorden zijn bereikt in de afgelopen regeerperiode! Dat was niet het geval met Groen Links.

  Comments are closed.