Dag 39

  1
  215

  Leestijd: 2 minuten.

  Zo innovatief als het Nederlandse bedrijfsleven is, zo vindingrijk zijn werkgevers om oude wijn te verpakken in nieuwe zakken. De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, stak zondag in het tv-programma WNL samen met prins Constantijn de loftrompet over de Willie Wortels aan onze universiteiten en in onze ondernemingen. Zij houden ons kleine landje bij de tijd en zorgen ervoor dat we in omvang de 17e economie van de wereld zijn.

  En dat moet zo blijven, was de boodschap van Hans de Boer aan de onderhandelaars in de Stadhouderszaal. Zorg dat ons land slimme jongens en meisjes uit de hele wereld kan blijven aantrekken, en schaf dus niet die gunstige belastingregeling voor expats af. Hans de Boer pleit niet alleen voor een goed investeringsklimaat, maar ook voor een goed sociaal klimaat. Nu hij toch in de studio was stelde hij en passant de vakbeweging gerust door te zeggen dat de werkgevers heus wel snel de afspraak na komen over het derde jaar WW-uitkering.

  Liever staarde De Boer zich niet blind op ons kleine landje, maar blikte hij tot ver over de landsgrenzen. Wij, de kijkers, hadden het niet gemerkt maar de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump is bezig met een campagne om alleen Amerikaanse waar te kopen. En door de Brexit zal de concurrentie tussen landen om bedrijven aan te trekken alleen maar toenemen. De Britten beloven lagere winstbelasting aan bedrijven en de Fransen, Ieren en Duitsers volgen. Nederland moet “mee in de beweging” om de vennootschapsbelasting te verlagen.

  En raad eens wie dat maar niet wil begrijpen. Dat is Jesse Klaver van GroenLinks. Die wil de vennootschapsbelasting verhogen om de grote projecten te financieren die nodig zijn om onze energievoorziening groen te maken in de strijd voor een beter klimaat. Een beter klimaat, wie wil dat nou niet? Hans de Boer dus wel, maar daar zijn heus geen forse belastingverhogingen voor nodig. Het bedrijfsleven staat klaar om die innovatieve projecten uit te voeren. Ze kosten miljarden, maar “er hoeft maar weinig belastinggeld” bij.

  Zo kennen we de werkgevers weer. Minder belasting en subsidie aan bedrijven voor innovatie als de oplossing van onze problemen. Hans de Boer zegt Jesse Klaver te kennen als een verstandige man, maar volgens VVD-prominent Frits Huffnagel zit daar de pijn niet. Het zijn de leden van GroenLinks die straks het akkoord van de onderhandelaars zullen beoordelen. De achterban bestaat volgens hem nog altijd voor een deel uit oud-communisten. “Dit gaat niet slagen,” voorspelde Huffnagel de uitkomst van de onderhandelingen.

  1 REACTIE

  1. Trump verlaagt ook de vennootschapsbelasting en dat kan hij doen door te besparen op de ziektekostenverzekering voor de armen.
   Laten we hopen dat het zo ver in ons land niet komt. Wereldwijd ontduiken de multinationals de belasting en krijgen ze zelfs regeringen (zoals de onze) zover dat het geen ontduiken maar ‘ontwijken’ heet. Gelegaliseerde misdaad want de kosten worden verhaald op de hardwerkende ondernemers (MKB) en de burgers, die wél gewoon belasting betalen.
   En die grote bedrijven zijn ook nog eens over het algemeen de grote vervuilers. Daar kan u met uw zonnepaneeltje niet tegenop:)

  Comments are closed.