Dag 4

  1
  515

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl verkenner Edith Schippers nog steeds in alle talen zwijgt over haar werkzaamheden, schuwen haar partijgenoten de media allerminst. Gisteren liet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn licht schijnen over de kabinetsformatie, vandaag kwam senator en oud-minister Frank de Grave in Buitenhof zijn kijk op de zaak geven.

  Helaas liepen hun boodschappen niet helemaal parallel. Zijlstra heette in het AD de PvdA van harte welkom als mogelijke vierde coalitiepartner. De Grave verklaarde in Buitenhof echter dat de VVD in de coalitie met de PvdA de afgelopen regeerperiode te veel heeft ingeleverd, en dat het nu afgelopen moet zijn met nivelleren.

  Dat lijkt me niet de manier om de PvdA weer aan boord te krijgen. Dat lijkt me trouwens ook niet de manier om GroenLinks aan boord te krijgen.

  De Grave zei weliswaar ook dat het milieu een belangrijk thema moet worden in het nieuwe regeerakkoord, maar hij merkte tegelijk op dat de milieumaatregelen die GroenLinks voor ogen staan hem totaal niet zinnen. De partij van Jesse Klaver wil alleen maar de lasten verzwaren, terwijl de VVD liever inzet op innovatie, in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven. Er moet in het milieubeleid een flinke slag worden gemaakt, maar niet op de manier waarop GroenLinks dat wil, concludeerde De Grave.

  De senator wees erop dat Klaver zich tot dusver nog niet erg enthousiast toont om een coalitie van VVD, CDA en D66 aan een meerderheid te helpen. Niet zo gek als je eerst uitvoerig hebt betoogd dat je in het geheel niet open staat voor de verlangens van die partij. De Grave zei het niet met zoveel woorden, maar wat hem betreft wordt er helemaal niet met GroenLinks geregeerd. Met wie dan wel? Ook toen het woord ChristenUnie viel produceerde hij een niet al te enthousiast glimlachje.

  Hopelijk pakt Schippers het wat tactischer aan, want anders kan de kabinetsformatie wel eens héél lang gaan duren. Morgen ontvangt de verkenner alle fractievoorzitters. Woensdag brengt zij haar advies uit.

   

  1 REACTIE

  1. Ik mag hopen dat VVD juist wél luistert naar GL en daar ruimte voor maakt. Economisch moet er iets gedaan worden voor de lagere middenklasse, die afgelopen jaren hard geraakt is. En dat er op milieu zaken moeten veranderen erkent de VVD. Zelfs Kamp zet tegenwoordig windmolens neer binnen de 12-mijlszone.

   En volgens mij viel het reuze mee met de onmin over onvoldoende nivelleren, door de PvdA kiezers van 2012. De kiezer heeft toen gewoon een simpele boodschap gegeven: “regel het” ! Dat hebben ze gedaan.

   En feitelijk is dat ook wat de uitslag nu zegt. Regel het ! Stap over je schaduw heen. Houd niet meer vast aan je oude dogma’s. Want een ding is zeker. Als VVD nu te scherp speelt – en de lagere middenklasse vergeet – zit het kabinet niet lang. En dan is de deur opnieuw wagenwijd open voor het “verkeerde” populisme.

  Comments are closed.