Dag 41

  4
  320

  Leestijd: 1 minuten.

  Op dag 41 is de radiostilte nog steeds oorverdovend en bij het publiek is de scepsis over een nieuw kabinet met GroenLinks groot. En dat lijkt terecht.

  Eerder deze maand verscheen een lijvig boekwerk met als titel Rood-Groene Politiek voor de 21e Eeuw. Daarin staat ook een bijdrage van Wijnand Duyendak, veteraan en partijstrateeg van GroenLinks. Hij maakte een analyse van het klimaatbeleid in de afgelopen dertig jaar. Er is veel bereikt maar de milieudoelen werden nooit gehaald. Met het bedrijfsleven werden afspraken gemaakt, maar deze convenanten brachten het energieverbruik en de uitstoot van het broeikasgas onvoldoende terug.

  De les die Duyvendak trekt uit dertig jaar klimaatpolitiek is duidelijk. De politiek moet vrijwilligheid en vrijblijvendheid achter zich laten en kiezen voor verplichtend beleid. Hij wil zelfs ”afscheid nemen” van de vrijwillige instrumenten. Nederland moet kiezen voor heffingen en normering.

  Hij staat niet alleen in deze kritiek. Vorig jaar kwam de leider van GroenLinks, Jesse Klaver, met de leider van de PvdA, Diederik Samsom, met de “klimaatwet” die moest leiden tot een verplichtend klimaatbeleid. Als VVD en CDA de onderhandelingen met GroenLinks tot een goed einde willen brengen, zullen ze moeten erkennen dat we met subsidies alleen ook de komende jaren  de milieudoelen niet zullen halen.

  Bij onderhandelingen geldt dat je de broedende kip maar beter niet kunt storen en dat je daarom een mediastilte in acht neemt. Maar daaraan kleeft wel het risico van scepsis bij het publiek en achterdocht bij de achterban. Er komt een moment dat partijcongressen moeten beslissen over de uitkomst van de onderhandelingen. De pijnlijke compromissen kunnen beter niet komen als een schok, zoals na de vorige formatie gebeurde met de inkomensafhankelijke ziektekostenpremies bij de leden van de VVD.

  Misschien is het toch tijd om de radiostilte te verbreken. Zo zou CDA-leider Sybrand Buma of VVD-leider Mark Rutte kunnen aangeven dat kilometerheffing misschien helemaal niet zo’n slecht idee is.

  4 REACTIES

  1. Als VVD en CDA willen overleven zullen ze toch niet de lijn van Duyvendak moeten volgen, lijkt me.
   Er is in Nederland immers een duidelijke rechtse meerderheid.

  2. Beste Johan,

   De PVV is geen partij want je kunt er geen lid van worden. Wilders is een alleenheerser die zelfs door zijn eigen aanhangers niet wenst te worden tegengesproken. Daar ga je toch geen regering mee vormen?
   Laat de PVV eerst eens veranderen in een partij én de mensenrechten respecteren, dus ook van mensen met een niet westerse achtergrond.
   En laat Wilders nare opmerkingen als ‘kopvoddentaks’ achterwege laten terwijl hij wel zelf met een keppeltje op bij een klaagmuur gaat staan. Ik heb niets tegen een keppeltje, noch tegen een hoofddoek. Ik vind dat mensen moeten dragen aan kleding waar ze zich lekker bij voelen. En mocht je de hoofddoek als vrouwenonderdrukking willen zien – lees dan eens over orthodoxe joden en vrouwen. In Israël worden regelmatig vrouwen lastig gevallen of zelfs behoorlijk geslagen in gebieden waar veel orthodoxe joden wonen… vanwege de kleding inderdaad!
   Want weet dat het joodse, christelijke geloof net als de islam uit exact hetzelfde gebied komt!

  3. De PVV kan wezen wat hij wil, maar ze hebben het kabinet Rutte 1 laten barsten. En als ze dan met een partijprogramma op één A4 tje komen met opmerkingen waar ze niet een oplossing voor aandragen, dan maak je jezelf niet geloofwaardig.
   Komt dan ook nog bij dat het geen partij is, je kunt er niet eens lid van worden. De hele PVV zit in de kamer ter meerdere glorie van één persoon.

  4. Het is eigenlijk ongehoord dat men wel GroenLinks er bij haalt, en de PVV als tweede grootste partij er niet bij haalt.>! Zelfs nog géén gesprek aan willen gaan om te kijken of er mogelijkheden zijn,
   Over discriminatie gesproken waar de VVD en CDA met D66 de mond van vol hebben. Ook deze partijen zetten partijen weg die er anders overdenken hoe Ons Nederland bestuurd moet worden.
   De tweedeling is niet de PVV die dat al jaren veroorzaakt, maar wel die andere huichelaar in de Nederlandse politiek. Ze verkwanselen ONS NEDERLAND aan Brussel en de vluchtelingen die hier naar toe komen.
   Mensen helpen is geen punt…dat moet ook, maar géén gelukszoekers meer.! Want ze staan nu wand beleid te voeren ten nadelen van de burgers (Ons Nederlanderse burgers)

  Comments are closed.