Dag 42

  3
  317

  Leestijd: 2 minuten.

   

  Simsalabim. Daar is het dan. Het klimaatkonijn is uit de hoge hoed. En Ed Nijpels, voormalig VVD-minister van Milieu, is er blij mee. Hij bedacht de term klimaatkonijn nog voor de verkiezingen.

  Nijpels stelde vast dat de verwarming van onze aardbol nauwelijks een rol speelde in de campagne, maar dat het tijdens de formatie een zwaar punt zou worden voor de onderhandelaars. Maar nu is Nijpels, inmiddels voorzitter van een commissie die toeziet op naleving van afspraken in het zogeheten Energieakkoord, aangenaam verrast. Hij mocht een klimaattekst voor een groen regeerakkoord in ontvangst nemen. Het is geschreven door het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (Dopp), ofwel actieve leden van zes politieke partijen. De ondertekenaars behoren niet alleen tot de vier onderhandelende partijen – VVD, CDA, D66 en GroenLinks – maar ook tot de ChristenUnie en de PvdA.

   

  Of ook de onderhandelaars er blij mee zijn, is de grote vraag. Zij hullen zich in een radiostilte en zullen dat ook doen als ze volgende week in de Stadhouderszaal de gesprekken hervatten. Wat het Dopp betreft huppelt het klimaatkonijn dan vrolijk over de onderhandelingstafel. De mensen van het Dopp gaan ervan uit dat ze de formatie vlot trekken door het belangrijkste obstakel op te ruimen.

   

  Volgens de woordvoerder van het Dopp, Gijs Dröge van de VVD, bestaat dit overleg uit “netwerken” binnen de zes partijen en doen die netwerken al sinds 2008 voorstellen over duurzaamheid, onder meer bij kabinetsformaties. “Over klimaat hoeven ze bij de formatie niet te onderhandelen, dat hebben wij al gedaan,” zegt Dröge in De Volkskrant.

   

  De klimaattekst voorziet onder meer in een variabele wegenbelasting (kennelijk wordt de meer omstreden term kilometerheffing vermeden), het sluiten van kolencentrales, en het “minimaliseren” van de gaswinning in Groningen. Ook moet er een fonds komen om energiebesparing te stimuleren en moet er geïnvesteerd worden in alternatieve energie.

   

  Het is waarschijnlijk even slikken bij de kilometerheffing, maar met andere punten zullen de onderhandelaars gezien de verkiezingsprogramma’s minder moeite hebben. De klimaattekst zegt veel over de doelen van het beleid, maar is vaag over het tempo waarin die bereikt moeten worden. En dat is bepalend voor het geld dat moet worden uitgetrokken in de komende regeerperiode. Het Dopp hangt geen prijskaartje aan de klimaattekst. De voorstellen liggen in lijn met die van 90 hoogleraren, die eerder deze week de onderhandelaars bestookten met een rapport. Volgens hen gaat het klimaatbeleid de komende dertig jaar 200 miljard eurokosten. De kneep zit niet alleen in de hoogte van de rekening, maar vooral wie die gaat betalen, want een goed klimaatbeleid dreigt een hard gelag te worden voor de lagere inkomens.

   

  Eerder stelden Milieudefensie en de FNV dat een goed klimaatbeleid niet mogelijk is zonder een goed inkomensbeleid. Misschien heeft het Dopp informateur Edith Schippers wat werk uit handen genomen, maar het echte onderhandelen moet nog steeds beginnen.

  3 REACTIES

  1. Ondanks je sarcasme, toch een reactie. De verbetering van een situatie, bijvoorbeeld de toestand van het milieu, mag een paar centen kosten. Dat is helaas nodig door het onverantwoorde handelen van vorige regeringen. Maar het is het waard voor de toekomst van de generaties na ons. Altijd maar voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten kan niet blijven doorgaan. Verbeteren kost nu eenmaal geld. En bovendien, als de PVV het voor het zeggen had gekregen, zou het op den duur misschien wel veel meer geld gekost hebben.

  2. Als ik de veranderingen allemaal moet lezen en vooral geloven, dan zullen de burgers wel een flinke spijt krijgen ..! Want stemmen op de PVV ,dan zou alles in elkaar storten en zouden de mensen nog meer verdeeld raken..! Maar als de onderhandelingen lees van de partijen VVD -CDA-GroenLinksenD66 dan krijgen wij nog veel meer armoede dan beter. Ook de mensen die gestemd hebben, hebben hun eigen idealen verkwanseld en zand in ogen laten strooien.Dat er goed met milieu om moeten gaan is duidelijk, maar dit is echt een brug te ver.Ik lach eigenlijk die mensen uit die gestemd hebben op GroenLinks en D66 , en de VVD met CDA .
   Want nu gaat het echt geld kosten en moet de burgers meer gaan betalen , en de molens draaien maar op de subsidie van onze centen…dus alles dubbel betalen. De toekomst is totaal niet klaar voor deze beslissingen en aanpassingen, over 8 jaar geen benzine en diesel meer…! Ik blijf aan het lachen naar de burgers…ze zijn er weer ingestonken.

  Comments are closed.