Dag 45

  0
  269

  Leestijd: 1 minuten.

  Dit is dag 45 van de kabinetsformatie, maar echt onderhandeld hebben VVD, CDA, D66 en GroenLinks pas elf dagen. Voor een deel heeft dat een tragische achtergrond. De moeder van GroenLinks-leider Jesse Klaver werd ernstig ziek, moest in een ziekenhuis worden opgenomen en is inmiddels overleden. Dinsdag wordt ze begraven. Dat de partijen dan niet bijeen komen spreekt vanzelf.

  Maar voor een deel is het geringe aantal onderhandelingsdagen ook een bewuste keuze. Informateur Edith Schippers en de vier partijen hebben de vrijdag geschrapt als vergaderdag. Verder stonden ze zichzelf een volle week vakantie toe, met als argument dat ze een drukke verkiezingsperiode achter de rug hebben en ook tijd willen besteden aan hun gezin. Een ietwat bijzondere redenering. Aan het begin van elke kabinetsformatie hebben de hoofdrolspelers een slopende verkiezingscampagne erop zitten. Toch leidde dat de afgelopen decennia niet steeds tot uitgebreide vakanties. Klachten over vermoeidheid van de partijleiders werden toen niet vernomen, of in elk geval niet als excuus gebruikt om het maar een tijdje rustig aan te doen.

  Opvallend blijft verder het enorme aantal adviseurs dat in de Stadhouderskamer is langs geweest om een toelichting te geven. De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau, de Studiegroep Begrotingsruimte, het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, de Sociaal-Economische Raad (twee keer), de AIVD, de MIVD, de minister van Financiën – het ging maar door. Alle tijd dat de onderhandelaars luisterden naar deze adviseurs konden ze natuurlijk niet met elkaar beraadslagen over het nieuwe regeerakkoord. Het aantal werkelijke onderhandelingsdagen ligt dan ook nog een stukje lager dan elf.

  Over de resultaten van wat er aan de formatietafel wordt bereikt, horen we heel weinig. Binnen de betrokken partijen schijnt op informeel niveau een deal in de maak te zijn over kilometerheffing en andere klimaatmaatregelen. Maar of dat plan wordt overgenomen door de onderhandelaars is onduidelijk. Waar die onderhandelaars het überhaupt over eens zijn, blijft duister. We moeten het tot dusver doen met wat vage opmerkingen van Schippers dat er serieus gesproken wordt en dat de sfeer goed is.

  Naar verwachting – zeker is dat dus nog niet – gaan de onderhandelingen aanstaande woensdag verder. We zitten dan op dag 49. Kabinetsformaties duurden sinds 1946 gemiddeld 89,5 dagen, gemeten vanaf de verkiezingen. We zouden dus nu over de helft moeten zijn. Als dit tenminste een gemiddelde formatie was. Maar dat is het vermoedelijk niet.