Dag 46

  0
  241

  Leestijd: 1 minuten.

  De kabinetsformatie duurt waarschijnlijk nog vele maanden, maar dat is geen probleem. De Nederlandse economie functioneert namelijk prima. Ook zonder een volwaardig kabinet loopt de boel gesmeerd. Het gaat het bedrijfsleven voor de wind, de werkloosheid daalt en de schatkist stroomt vol. Er is dus aan de formatietafel alle ruimte voor tactische spelletjes. Eerst eens kijken of een coalitie met GroenLinks iets kan worden. Lukt dat niet, dan de ChristenUnie maar geprobeerd. Lopen de onderhandelingen met die partij ook spaak, dan hebben we nog altijd de PvdA achter de hand. Waarom zouden we haast maken? We nemen rustig de tijd, want er kan ons niets gebeuren.

  Klopt dat zonnige beeld? Informateur Edith Schippers zette anderhalve week geleden al een domper op de vreugde. Het bedrag dat er in de komende kabinetsperiode beschikbaar is voor nieuw beleid, valt een stuk lager uit dan eerder gedacht. Naast meevallers zijn er ook aanzienlijke tegenvallers. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld en bij de aardgasopbrengst. De gedachte dat het komende kabinet minstens een miljardje of tien heeft om te verjubelen, is veel te optimistisch. Hoe groot de tegenvallers precies zijn wilde Schippers niet kwijt, maar ze zei wel dat ze het niet over een paar miljoen had. Naar verluidt gaat het om diverse miljarden.

  Ook internationaal zijn er volop bedreigingen, zoals ze dat bij het Centraal Planbureau noemen. De Brexit kan de Nederlandse economie flink schaden en in het Witte Huis in Washington zit een ongeleid projectiel, dat met zijn America First-beleid heel slecht nieuws kan betekenen voor de Nederlandse exportsector. Het vergt niet veel verbeeldingskracht om een inktzwart toekomstscenario te bedenken, waarin onze economie klap op klap krijgt en werkloosheid en overheidstekort weer snel beginnen op te lopen.

  Met een beetje pech wordt er in de Stadhouderskamer nog steeds geformeerd op het moment dat zo’n doemscenario zich aftekent. Is het toch niet verstandig om wat meer tempo te maken met de onderhandelingen?