Dag 5

  0
  426

  Leestijd: 2 minuten.

  Nadat verkenner Edith Schippers een weekend heeft zitten broeden, begonnen vandaag de eerste gesprekken over een nieuw kabinet. Dat had iets van een rituele dans. De demissionaire minister van Volksgezondheid ontving alle lijsttrekkers, dus ook die geen rol zullen gaan spelen,  één voor één. Ze deed dat keurig in de volgorde van de verkiezingsuitslag. De lijsttrekkers vertelden haar, als we mogen afgaan op hun mededelingen na het gesprek, in grote lijnen hetzelfde als donderdag, toen de verkiezingsuitslag bekend werd.

  Het begon dus met VVD-leider Rutte, die de grootste partij aanvoert  Hij pleitte weinig verrassend voor een meerderheidskabinet van VVD, CDA en D66. De grote vraag was, en blijft, welke partij dan nog meer mag aanschuiven. Dan gaat het om GroenLinks van Jesse Klaver en de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

  Alexander Pechtold sprak een voorkeur uit voor GroenLinks. Hij heeft behoefte aan steun van links, als hij aanschuift bij de rechtse partijen VVD en CDA. Sybrand Buma en Mark Rutte lieten echter ook de samenwerking met de ChristenUnie open.

  Samenwerking met GroenLinks, dat veertien zetels haalde, heeft het voordeel van een ruimere meerderheid in de Tweede Kamer dan samenwerking met de ChristenUnie, dat er vijf haalde en al met al goed is voor een meerderheid met één zetel. De ChristenUnie heeft wel als voordeel dat deze partij bewezen heeft een trouwe regeringspartner te kunnen zijn. Dat kan van GroenLinks niet gezegd worden.

  Maar er zijn natuurlijk ook de inhoudelijke verschillen. Daarop gingen de lijsttrekkers niet diep in, omdat ze in deze fase van het pokerspel de kaarten nog dicht tegen de borst houden. Wel werd duidelijk dat de VVD zwaar wil inzetten op belastingverlaging voor middengroepen en dat leidt tot weinig enthousiasme bij GroenLinks. Voor Sybrand Buma is de zekerheid van een baan een zwaar punt en dat ligt moeilijk bij VVD en D66.

  De beoogde partners van wat wel het motorblok (VVD, CDA en D66) van deze formatie wordt genoemd kunnen hun huid wat duurder verkopen, nadat zaterdag tijdens de ledenraad van de PvdA al bleek dat deze partij, zeker voorlopig, geen rol wil spelen.

  Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei maandag dan ook “na u” tegen Jesse Klaver, want die partij had ten slotte meer gewonnen dan de zijne. Ook Jesse Klaver wil geen gretige indruk maken. Hij herhaalde dat zijn voorkeur eigenlijk uitgaat naar een “progressief christelijk kabinet”, zonder VVD.

  Om tot een nieuw kabinet te komen, zullen de partijen toch naar elkaar toe moeten bewegen. Maar dat doen ze als egeltjes. Heel voorzichtig en daardoor ook heel langzaam.