Dag 53

  5
  243

  Leestijd: 1 minuten.

  Als het aan Melanie Schultz ligt mogen we in de nieuwe kabinetsperiode op veel snelwegen 130 km per uur blijven rijden, ook als GroenLinks deel uitmaakt van het volgende kabinet. Het ligt weliswaar niet aan Melanie Schultz, want deze VVD-bewindsvrouw gaat de politiek verlaten en wordt dus niet opnieuw minister van Infrastructuur. Maar in het tv-programma WNL op Zondag bleek zij niet te beroerd om over haar graf heen te regeren.

  We hebben tegenwoordig snellere en schonere auto’s en we hebben bredere en veiligere wegen, dus waarom niet lekker scheuren, zo luidde – ietwat kort door de bocht samengevat – de redenering van Schultz. Ze noemde het “zinloos” het maximum van 130 km terug te draaien en denkt niet dat de partij van Jesse Klaver dat tijdens de formatie gaat proberen.

  Nu is het niet erg gebruikelijk dat ministers zich bemoeien met een lopende kabinetsformatie, zeker niet als zij deel uitmaken van een partij die straks opnieuw aan het bewind komt. En al helemaal niet als vaststaat dat zijzelf niet zullen terugkeren in het kabinet.

  Maar behalve ongebruikelijk lijkt het in dit geval ook niet zo slim. Het is wellicht begrijpelijk dat Schultz de geschiedenisboeken wil ingaan als de bewindsvrouw die de maximumsnelheid heeft opgeschroefd tot 130 km, maar binnen het grote geheel van dossiers die in de Stadhouderskamer op tafel liggen is dit maar een betrekkelijk ondergeschikt punt. Waarschijnlijk zullen de meeste VVD-kiezers dat graag weggeven als ze daar een andere liberale wens voor terugkrijgen, een flinke lastenverlichting bijvoorbeeld. Als die 130 km per uur als een vaststaand gegeven beschouwd moet worden, houdt VVD-leider Mark Rutte minder ruimte over in zijn onderhandelingen met GroenLinks. En laten we eerlijk zijn: de automobilisten maakt het niet veel uit. De meesten reden toch al 130, ook toen het nog niet mocht.

  5 REACTIES

  1. In een klein land als Nederland is een maximum snelheid van 130 km/hr. je reinste nonsens. je kunt het haast nergens rijden.
   En auto’ s zouden schoner worden? nou vergeet dat maar. Tijdens meting op de weg en niet op de rollenbank door TNO bleek dat de uitstoot 600% hoger is dan die welke door de fabrikant is opgegeven. tel uit je winst.
   Hard rijden geeft alleen maar het idee dat je sneller opschiet, in werkelijkheid is dat bitter weinig. Het is meer het idee.

   • Roel, dan kom je niet veel op de snelweg. Ik wel en ik zie dagelijks dat je op heel veel stukken 130 km mag rijden. En dat met moderne auto’s ook heel goed. Maar verder geef ik je gelijk: je hebt er in Nederland niet veel aan. Zelf rijd ik regelmatig naar Noord Italië, dus door het “snelle” Duitsland. En zelfs op die afstand maakt het in reistijd niet zoveel uit, omdat daar 1 of 2 uur winst op de 12 die je toch al moet rijden, niet zo veel betekent.

  2. Beste Piet,
   Dank je wel voor je reactie. Minister Schultz is demissionair, dat weet ik ook wel. Maar ik vrees dat de VVD nog steeds achter de 130 km per uur maatregel staat.
   Gelukkig is de VVD inderdaad een stuk kleiner geworden maar de VVD is een kei in het onderhandelen.

  3. De kortzichtigheid van de VVD gaat behoorlijk wat levens kosten. Niet alleen is de impact van een aanrijding met 130 heel wat meer dan met 100 km per uur, het is ook veel slechter voor het milieu.
   Absurd dat de VVD-bewindsvrouwe als argument aanvoert dat de auto’s schoner zijn geworden. Dat was nou juist de bedoeling! Maar door harder te rijden, haal je de milieuwinst weer onderuit. Het wordt onder de streep niet slechter maar ook niet beter.
   Terwijl de ijskap veel sneller smelt dan zelfs de somberste geleerden hadden voorspelt, blijft de VVD zich net als collega Trump vooral wentelen in luxe en heerlijke maar verontrustende onwetendheid.

   • Petra, een reactie, wat kort door de bocht. Je mening over de impact van 130 km/uur deel ik, je conclusie zie ik anders. Minister Schultz mag dat willen, die 130 km/uur, maar in het artikel staat ook met bijna zoveel woorden dat veel anderen, die binnenkort veel meer te vertellen hebben dan min. Schultz, daar anders over denken. Dat dus de hele VVD doden op haar geweten zal hebben, lijkt me iets te voorbarig, gelukkig toch?

  Comments are closed.