Dag 6

  1
  347

  Leestijd: 2 minuten.

  Vandaag schoven Rutte, Buma, Pechtold en Jesse Klaver aan bij verkenner Edith Schippers. De belangrijkste was natuurlijk Klaver, kan hij ergens als bobine, dynamo of radiator aan het motorblok van VVD, CDA en D66 worden vast gesleuteld?

  De gang van zaken was weinig verrassend, Klaver kaatste de bal terug. Schippers moet maar beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn om te gaan praten. De GroenLinks-leider was al op pad gestuurd met een missie van de jongere Groenlinksers, die willen niet dat idealen worden verkwanseld om maar mee te kunnen regeren.

  Klaver waarschuwde dan ook dat de verschillen erg groot zijn en wordt een formatie met GroenLinks er bij een “heel moeilijke missie”. GroenLinks wil duidelijke maatregelen om de broeikasgassen aan te pakken, nivelleren en een “humaan asielbeleid” en botst daarmee met name met VVD en CDA.

  Maar Klaver is ambitieus en wil eindelijk wel eens meeregeren, altijd beter dan aan de zijlijn staan waar GroenLinks altijd is geweest. “Zo kun je je idealen veel makkelijker in de praktijk brengen.” Hij hoopt dan ook dat Schippers in haar rapport dat woensdag verschijnt opschrijft dat de bovengenoemde tegenstellingen overbrugbaar zijn.

  Pechtold ziet het wel zitten met GroenLinks erbij, er ontstaat dan echt een “regering van het midden”.  D66 heeft minder kans vermalen te worden door VVD en CDA omdat er een partner op links is. Bovendien maakt de combinatie met GroenLinks de meeste kans om over twee jaar ook in de Eerste Kamer een meerderheid te behouden bij de verkiezingen van de Provinciale Staten.

  Klaver heeft wat voor zich werken, de PvdA is zo knock-out dat ze niet eens meer wil meeregeren, de ChristenUnie wentelt zich in bescheidenheid en “plays hard tot get”. Ze wachten rustig af tot alles mislukt waarna er geen andere opties meer zijn en de CU het meest uit het vuur kan slepen.

  Maar ook Buma speelde de bal terug naar Schippers, hij wierp geen blokkade op voor GroenLinks, hij wil ook een kabinet met een meerderheid in beide kamers. Maar “dit is nog niet het stadium om definitief over een coalitie of dé coalitie te praten.”

  Schippers wil nu alle vier om de tafel om te bekijken of er echt serieuze aanknopingspunten kunnen worden gevonden om door te praten. Ze neemt daar een extra week voor.

  Aan rituele dansjes heeft niemand wat, ze kosten alleen maar tijd. Gezien de verkiezingsuitkomst moet een coalitie met GroenLinks immers goed worden onderzocht. Nu maar afwachten hoeveel water Klaver bij de wijn van zijn verkiezingsprogramma wil schenken. En anders gaat zijn beurt voorbij en komen we toch bij de Christen Unie uit.

  1 REACTIE

  1. Laten VVD, CDA en D66 maar een minderheidsregering vormen als ze dan zo graag over rechts willen.
   Zo beroerd zijn de eisen van Groen links niet, als je tenminste écht wat aan het klimaat, de ongelijkheid en het wrakke vluchtelingenbeleid wilt doen. Dat zou inhouden dat de zalige bezitters wat water bij de wijn moeten doen, maar heus niet de middeninkomens.
   Ik houd primair vol dat als we niet wat aan het klimaat doen, de zeespiegel zodanig zal stijgen dat we in het oosten van Nederland een vluchtelingenstroom tegemoet kunnen zien van West-Nederlanders, maar ook uit andere landen waar dan niet meer te wezen is. We móéten onze vervuiling terugbrengen. Het kan nú nog.

  Comments are closed.