Dag 7

  0
  405

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl alle aandacht uitgaat naar de vraag: wordt het GroenLinks of wordt het de ChristenUnie sprak verkenner Edith Schippers vandaag met PVV-leider Geert Wilders. Lang duurde het onderhoud niet en Wilders had na afloop ook niets te melden. Hij ontliep de pers aanvankelijk zelfs, al schijnt hij later nog gemompeld te hebben dat hij “beschikbaar en constructief” is. Waarom was deze poppenkast nodig?

  Vermoedelijk omdat Wilders zo zat te zeuren dat hij, als leider van de tweede partij van het land, niet mag deelnemen aan de kabinetsformatie. Ruim 1,3 miljoen mensen hebben op de PVV gestemd. Die partij negeren zou “ondemocratisch” zijn.

  Is dat zo?

  Het enige kabinet waarbij de PVV betrokken was, als gedoogpartner, was Rutte I (2010-2012). De PVV was toen niet de tweede, maar de derde partij met 24 Kamerzetels. Tweede partij was de PvdA, die over 30 zetels beschikte. Vond Wilders het destijds ondemocratisch dat de tweede partij, waarop circa 1,5 miljoen mensen hadden gestemd, werd buitengesloten? Nee, dat vond Wilders  helemaal niet. Hij vond het juist een hele goede zaak dat de PvdA de oppositie in moest.

  Democratie betekent dat de meerderheid beslist. Een zeer ruime meerderheid van de Tweede Kamer – VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie – wil niet met de PVV regeren. Dan is het volledig democratisch dat de PVV inderdaad niet meedoet. Aan therapeutische sessies van de verkenner met Wilders is geen behoefte. Schippers kan zich beter richten op de onderhandelingen met GroenLinks. Daar zal ze haar handen vol aan hebben.