Dag 8

  0
  423

  Leestijd: 2 minuten.

  Tsja, het moest er wel van komen. Om recht de doen aan de verkiezingsuitslag gaan de winnaars eerst met elkaar praten. Bij het motorblok van VVD, CDA en D66 mag GroenLinks eerst aanschuiven. Feit is wel dat een dergelijke regering op 85 zetels in de Tweede Kamer steunt. Met de ChristenUnie is een uiterst krappe meerderheid van 76 zetels mogelijk en bovendien heeft de CU bij de verkiezingen niet gewonnen.

  Het werk van Edith Schippers zit er op, er is verkend, nu is het zaak dat er volgende week een informateur komt die de gesprekken gaat leiden. Mogelijk wordt zij dat zelf, nu het haar laatste optreden in de politiek is, kan ze redelijk onafhankelijk opereren.

  Alle politieke leiders behalve D66-leider Pechtold zeiden vandaag niet warm te lopen voor een vier-partijencoalitie met GroenLinks, maar dat het wel de noodzakelijke eerste stap is. Natuurlijk is Pechtold wel enthousiast, zonder GroenLinks erbij wordt hij vermalen tussen VVD en CDA. De PvdA kan meepraten over de gevolgen van deelname aan een overwegend rechts kabinet.

  “Ik denk dat het heel moeilijk wordt, maar we zijn bereid om te praten,” aldus Jesse Klaver van GroenLinks. Rutte en Buma benadrukten dat de inhoudelijke verschillen inderdaad erg groot zijn, maar dat er nu eerst een stap nodig is om te zien of die zijn te overbruggen. Die verschillen liggen op de terreinen van klimaatbeleid, belastingen en inkomenspolitiek, verdere nivellering en de toekomst van de zorg.  Verder ligt er op het gebied van vrijwillige levensbeëindiging een blokkade tussen CDA en D66. Maar die wordt met de CU erbij nog hoger.

  Het was te verwachten dat dit de eerste stap zou zijn in de verplichte rituele dans, de winnaars mogen immers eerst aan de dis, de kruimels zijn voor het tweede garnituur.

  Toch zullen die eerste gesprekken geen schaduwgevecht worden. D66 krijgt het een stuk moeilijker zonder GroenLinks erbij, als dit mislukt kan GroenLinks het schudden, regeringsdeelname zit er dan niet meer in voor de ambitieuze Klaver. Kortom, er zitten twee partijen aan tafel met een duidelijk belang. De andere twee zal het worst wezen, ze hebben de zekerheid achter de hand dat het met de ChristenUnie ook kan, tenzij D66 nu heel erg wordt geschoffeerd en dwars gaat liggen. D66 vormt dus een belangrijke schakel in het verhaal of we een coalitie met een groene of een zwarte muts op krijgen.

  Volgende week wordt niet alleen een week van aftasten, maar ook één van op eieren lopen.