Dan maar een nep-interview

  0
  186

  Leestijd: 3 minuten.

  Journalisten van dagbladen hebben het moeilijk. De oplage daalt en ze worden steeds minder interessant voor de politici die er toe doen. Zo voerde Donald Trump, de nieuwe president van Amerika, zijn campagne via de televisiecamera en via Twitter. Hij deed geen moeite om een wit voetje te halen bij toonaangevende kranten om zijn boodschap te verspreiden. Integendeel, hij zocht de confrontatie, als de commentaren hem niet bevielen.

  frontbencher/henk van lierop/trouw
  De Telegraaf met interview Geert Wilders

  En in eigen land hebben we Geert Wilders. Hij kiest zelf de momenten om via de tv zijn doorgaans provocerende teksten de wereld in te sturen. En daarnaast grijpt hij naar de smartphone om in 144 tekens zijn licht te laten schijnen over de wereld. Hordes journalisten kloppen aan bij de PVV van Wilders voor een interview met de grote leider, maar ze krijgen steevast nul op het rekest.

  En daar zitten ze mee, die dames en heren van de media. Wilders voert de peilingen aan in zijn strijd tegen de gevestigde orde, of zo men wil tegen de politieke elite. De journalisten willen niet het verwijt krijgen dat hun media een groot deel van de kiezers negeren door niet over de PVV te schrijven; en dat zij geen kritische hemelbestormers zijn, maar de kant kiezen van de “oude” politiek. Anderzijds willen ze niet kritiekloos over Wilders schrijven, dus dienen ze toch maar weer een verzoek in voor interview.

  Maar nadat de rechtbank Geert Wilders had veroordeeld wegens discriminatie, mocht De Telegraaf dan toch bij hem aanschuiven. De PVV-leider, die eerder had gesproken over een “nep-rechtbank” zei dat hij na de verkiezingen als premier van dit land “schoon schip” zou maken. Daarmee zaaide Wilders nogal wat verwarring. Bedoelde Wilders, dat hij de scheiding tussen rechterlijke macht en politieke macht niet respecteert en als politicus rechters wil ontslaan ? De PVV-leider mocht in de kolommen van de krant van wakker Nederland uitleggen dat hij het zo niet had bedoeld.

  De andere kranten hadden het nakijken. Maar dagblad Trouw van vandaag heeft er een antwoord op gevonden. Geheel in de stijl van Wilders, die niet alleen repte over een nep-rechtbank, maar ook over een nep-parlement, komt deze krant met een nep-interview. Een vraaggesprek vond niet plaats. De antwoorden op de vragen van de journalist zijn opgezocht in betrouwbare bronnen: “De uitspraken van Wilders in dit fictieve interview zijn afkomstig uit de laatste vier Algemene Politieke Beschouwingen, Tweede Kamerdebatten van de afgelopen jaren, statements op zijn eigen website, zijn slotwoord in de rechtbank bij de regiezitting van maart en interviews in De Telegraaf, Algemeen Dagblad en De Limburger”, aldus Trouw.

  Het lijkt mij een goede aanpak. Als journalist van Achterkamertjes ga ik nu op dezelfde manier te werk.

  Wat bedoelde u, Geert Wilders, toen u zei dat als premier ‘schoon schip’ wil maken in Nederland ?

  „Ja! Schoon schip maken! Als een volk in beweging komt, is eigenlijk alles mogelijk. Het Nederlandse volk komt nu in beweging en wil dat er schoon schip wordt gemaakt, in de brede zin van het woord. Dat we bijvoorbeeld weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren.
  Dan heb ik het ook over de asielinstroom waardoor inmiddels mensen uit Marokko – een veilig land – bussen in Emmen en andere plaatsen onveilig maken. Maar ook schoon schip maken door de baas te zijn over ons eigen geld, in plaats van het uit te delen aan Brussel en Afrika. Dat geld moet naar onze zorg, lagere belastingen en pensioenen. Ik wil schoon schip maken met dingen die mensen gewoon spuugzat zijn.”
  Tot zover De Telegraaf. Gelukkig weten we nu wat Wilders wil. Nou nog zoeken naar een antwoord op de vraag hoe hij dat denkt te bereiken.