Dansen naar Amerikaanse pijpen

  11
  594

  Leestijd: 3 minuten.

  Dat de Amerikaanse president Donald Trump niet beducht is om zware handelssancties in te stellen tegen landen die naar zijn idee geen eerlijke handel met de VS bedrijven, is bekend. De Chinezen weten er alles van. Maar nu kondigt hij sancties aan tegen bedrijven die meewerken aan de constructie van Nordstream 2, de tweede gaspijplijn van 1200 kilometer die van Rusland door de Finse Golf naar Noord-Duitsland gaat.

  Trump vindt het maar niks dat Europa zich op die manier meer en meer afhankelijk maakt van Russisch gas, met de Russische president Poetin met de hand aan de gaskraan. En bovendien, hoe meer gas er via de Oostzee naar Europa gaat, des te minder vloeit er via Oekraïne en deze grote vriend van Trump moet er toch ook wat aan blijven verdienen.

  Het bijzondere aan deze situatie is dat Trump in feite rechtstreeks ingrijpt in beslissingszaken die thuis horen op de vergadertafel van Europese regeringen. Geen wonder dat zowel de EU als Rusland als de gebeten hond reageerden. ‘De EU verzet zich tegen het opleggen van sancties aan Europese bedrijven die legale activiteiten verrichten,’ zo klinkt het uit Brussel.

  Moskou is ook boos: ‘Een land met een staatsschuld van 22.000 miljard dollar verbiedt landen die financieel op orde zijn hun economie te ontwikkelen.’ Natuurlijk gaan de Russen graag aan de kassa zitten van de nieuwe pijplijn, de buitenlandse deviezen zijn meer dan welkom nadat de economie een tik kreeg van alle sancties vanwege het annexeren van de Krim en de pogingen in Oost-Oekraïne voet aan de grond te krijgen.

  Maar Trumps visie is ook niet helemaal op lucht gebaseerd, omdat Europa veel te lang heeft gewacht met het op grote schaal ontwikkelen van duurzame energie is het Russische gas nodig. Zeker voor de Duitse economie, die in tegenstelling tot ons land meer en meer op gas vertrouwt en zelfs subsidie geeft aan huishoudens als die overschakelen van olie op gas. Dat is ook de consequentie van het feit dat Duitsland versneld alle kerncentrales gaat sluiten.

  Nordstream 2 is een project dat wordt ondersteund door het Russische Gazprom en mede gefinancierd door grote Europese energiebedrijven als Shell en Engie. De Amerikaanse sancties zijn de Senaat gepasseerd en het bedrijf Allseas met vestiging in Delft heeft inmiddels de werkzaamheden aan de gaspijplijn opgeschort. De gaspijplijn is bijna klaar, maar juist Allseas moest het laatste stuk door Deense wateren aanleggen.

  In totaal hebben honderden bedrijven aan de pijplijn gewerkt en de zaak is al te ver om het nu maar te laten zitten. Dat zou een enorme kapitaalvernietiging betekenen. Duitsland is een belangrijke afnemer van het Russische gas en de regeringswoordvoerder wijst de Amerikaanse sancties dan ook af als een onaanvaardbare inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De Duitsers wijzen er bovendien op dat zowel Duitsland zelf als de EU een nieuwe deal met Oekraïne hebben gesloten over de levering van Russisch gas via Oekraïne, waar dit land een behoorlijke vergoeding voor ontvangt.

  Europa moet door, de VS hebben zich met één voet binnengedrongen aan de Europese regeringstafels en Poetin moet maar afwachten wanneer de gasdollars gaan stromen. Alweer geen lekker plaatje voor de verhoudingen binnen de NAVO, waar zowel de VS als de Europese partners gezamenlijk de belangrijkste rol hebben.

  Zo lang Europa afhankelijk is van de VS voor haar verdediging zal het naar de Amerikaanse pijpen moeten dansen al is dat in dit geval niet mogelijk gezien de enorme investeringen en grote belangen wat betreft de energievoorziening in de winter.

  Er zal een diplomatieke oplossing moeten komen ook al zal die voor meer wrijving zorgen tussen de VS en Europa. Het feit dat Rusland nu zo boos is dat de Russen desnoods zelf het afmaken van de pijplijn willen financieren om de kassa te laten rinkelen helpt ook niet om de spanningen te verminderen, maar voorlopig staan de EU en Moskou aan dezelfde kant.

  Extra investeringen in de eigen defensie en het opwekken van meer duurzame energie zodat de afhankelijkheid van buitenlands gas vermindert zijn uiteindelijk de enige antwoorden die de Amerikaanse argumenten krachteloos zullen maken.

  11 REACTIES

  1. Er zit voor minstens nog 400 miljard m3 gas in de Groningse bodem, goed voor ong.400 miljard euro. Ga die exploiteren.Maar dan wel rond Slochteren de grond afgraven zodat er een meer ontstaat van 10-15km doorsnee. Rond en op dit meer kunnen drijfwoningen gebouwd worden, recreatie en visserij. De aardbevingen die voorlopig blijven kunnen op dit meer nauwelijks schade doen. Met de aardgasinkomsten kunnen bedrijven en burgers worden uitgekocht (10-15 miljard??)
   Verder tijd gewonnen voor transitie naar H2 en nieuwe kern(fusie)centrales.
   De Nederlandse gasrotonde krijgt dan meer inhoud/zin bij verdere exploitatie
   Dus niet van het gas af !!

  2. Wij moeten meer vertrouwen hebben in mannen en vrouwen met macht en die en deskundig zij en integer. In Nederland liggen ze voor het oprapen, dus het komt allemaal goed. Iedereen weet toch: de leeuw op voetbalschoenen kan de hele wereld aan. Laten Trump, Poetin en hoe ze allemaal heten mogen maar komen, de leeuw houdt ze bij de grens allemaal tegen. Brussel siddert niet voor niets wanneer de leeuw brult.

   • Beste Binjamin,
    Ik mag je geen vriend noemen!! OK?!? Maar wil je
    alsjeblieft ophouden met het mailen van flauwekul,
    zoals hierboven. Dit slaat echt helemaal nergens op.
    Heb jij wel eens een IQ test laten doen??? Kan ik je
    zeker aanbevelen. Moet je doen, man! Prettige kerst.
    Bert.

  3. Dit ingrijpen van Trump moet toch veel mensen wakker schudden die voor een Nexit zijn. Bij een Nexit zal Nederland opnieuw handelsakkoorden moeten sluiten. Dat houdt in bilateraal overleg met diverse landen in de wereld, maar bijvoorbeeld ook met China, Rusland en de VS. Ons arme landje wordt dan volledig gegijzeld en gemangeld tussen deze grootmachten. Wat valt er te verwachten de VS die, bij monde van Trump in ieder geval uitgaan van:’Amerika first’? Trump heeft Boris Johnson uitgenodigd voor overleg nu Brexit zeker is. Een eventueel handelsakkoord tussen de VS en het VK zal zeker gepaard gaan met een pakket eisen van Trump. Wordt het VK een economische provincie van de VS?

   • @Anton
    U heeft gelijk, maar een VSE (Verenigde Staten van Europa) is onbereikbaar in dit veeltalige werelddeel dat zoveel oorlogen heeft gevoerd voor onafhankelijkheid. Europa kan alleen met geweld verenigd worden en dan zullen de middelpuntvliedende krachten toch de overhand krijgen. Ziet u het al voor u: president Timmermans die het voor het zeggen krijgt?
    We weten het nog niet, maar we zijn al 75 jaar een provincie van Amerika. Wen er maar aan.

   • Beste Anton,
    Al die handelswinst verliezen wij Nederlanders in transfers die nodig zijn om een politieke Unie vorm te geven die Eurofiele politici perse willen ook al heeft de Nederlandse en Franse bevolking bij referenda in 2005 aangeven daarvoor GEEN mandaat te geven.
    De prijs die ‘wij’ – het volk – verplicht mogen betalen valt bij ‘onze’ exporteurs niet te verhalen, denkt u ook niet. Kijk da’s natuurlijk best een ‘onderbelicht’ probleem.
    Neem Timmermans Green-Deal. Het is waarschijnlijk een geldoverdracht die ons nog wacht waarbij we straks niet alleen voor onze eigen energietransitie maar ook die van andere landen moeten betalen. En wat dacht u van lidstaten die vroegpensioen kennen maar dat niet belastingtechnisch niet kunnen opbrengen? Waar blijft dan die prachtige (handels)winst waar u het nu over heeft?
    Het wordt (straks) weg-getransfeerd uit Nederland naar andere lidstaten.
    Er is overigens wel een ‘gulden’ middenweg hoor. Met handel zonder unie-transfers. Da’s de samenwerkingsvorm E.E.G. Maar DAT willen de Eurofielen niet. Dus wie schept hier nu een financieel en politiek probleem?

  4. Achterlijke (Duitse) politiek ook. Ze hebben verdorie een CO2-vrije kernenergiecentrale park tot hun beschikking maar nee hoor, die breken ze af en gaan dan over op Russisch aardgas met CO2 uitstoot. En Nederlandse politici stoppen met gas – fout/leugen – wij in onze huizen, want onze regering bouwt extra aardgascentrales om straks de extra benodigde elektriciteit te kunnen leveren. Met… Russisch aardgas. Ondertussen stopt onze regering wel met kolen (=versteend/geconcentreerd hout) om voor 12 miljard aan subsidie biomassa (= ongeconcentreerd hout) te gaan stoken dat veel meer CO2 afgeeft dan kolen.
   Hele bossen worden in Amerika daar voor gekapt. DAAR zal je Trump overigens natuurlijk niet over horen…
   Maar begrijpt u dit kostbare kapitaalvernietigende nietwerkende klimaatbeleid nog?
   En nu krijgt Merkel mot met de grootste NAVO-leverancier van ONZE veiligheid Amerika? Idiote politici. Hou toch open die kerncentrales…. klaar.
   Trump en Poetin uitgeschakeld, geen geopolitieke spanningen en exporteer de kern-elektriciteit ook naar Nederland dan levert het geld op en… CO2-reductie.
   Allemaal politiek en CO2-neutraal en kostendekkend. Voilà…
   En de oplossing staat er al.

  5. Kern energie en op den duur kern fusie, daar moeten we heen. Tenminste als de populatie blijft groeien en er geen wil is om de “energie broekriem” aan te trekken: Een trui aan in huis en geen heet water om je kleren/borden te wassen, Openbaar vervoer, minder consumeren. Zon en wind levert niet genoeg op.

  6. Rob geeft de juiste analyse. In Yalta werd in het geheim Europa verdeeld tussen Rusland en Amerika. Zoals Poetin Oekraïne tot het territorium van Rusland rekent, rekent Trump West-Europa tot het Amerikaanse territorium. Europa leunde graag op de defensie van Amerika en verwaarloosde zijn eigen defensie omdat het liever leuke dingen voor de mensen deed. Nu moet het naar de pijpen van Trump dansen die “Amerika First” met zijn geweldige militaire macht dwingend kan opleggen. Trump is een harde zakenman, die Amerikaans schaliegas wil verkopen, ook al is het duurder dan Russisch gas. Terwijl we onszelf kastijden met een idiote afspraak om CO2-uitstoot 25% te verminderen, dwingt Amerika, dat schijt heeft aan klimaatafspraken, ons om onszelf nog verder in de put te werken met zijn dure schaliegas.

   Ben benieuwd hoe dit conflict afloopt….Het lot van Korinte dat in 146 vC door de Romeinen werd verwoest kan een voorbeeld zijn van een welvarend land dat zijn defensie verwaarloosde en de jaloezie opwekte van een militaire reus.

   • Het maakt geen ene moer uit waar je op stemt want als je niet in het politiek correcte potje piest wordt je monddood gemaakt.
    Als het dan toch niet uitmaakt kun je dus met een gerust hart PVV of FvD stemmen; dan corrumpeer je je tenminste niet aan het kartel en kan dat zich niet beroepen op jouw steun of vertegenwoordiging. Hoe meer mensen dat doen des te dictatorialer het kartel moet worden; dan zie je aan wie het kartel verantwoording aflegt en dat is niet aan de kiezer.
    En verder gewoon doen wat je wil en tegen niemand iets daarover zeggen; zo doet men dat in dictaturen ook.

  Comments are closed.