De backstop van May

  2
  287

  Leestijd: 2 minuten.

  De duimschroeven worden uit de kast gehaald, volgens Commissie-voorzitter Juncker kunnen de Britten nog uitstel van de Brexit krijgen tot 22 mei als het Lagerhuis voor de huidige deadline van 12 april stemt voor een ordelijke scheiding van tafel en bed.

  Daarmee hoeft de Britse premier May op de top volgende week dus niet te rekenen op enige clementie van Europa nu ze zelf heeft geopperd te gaan babbelen met oppositieleider Jeremy Corbyn om te komen tot een afscheid dat een meerderheid van het parlement draagt. Corbyn is van de ‘soft Brexit’, dus in feite het handhaven van een douane-unie. Dat is weer niks voor de hardliners van de Conservatieven, die willen gewoon uit de EU, niet half er in zoals de deal van May in feite is. In de deal van May blijft het VK de Europese regels voorlopig volgen om alle losse einde op te lossen. Lukt dat niet voor 2022 komt de backstop in werking, het vangnet waarbij de douane-unie in feite in stand blijft en het VK geen nieuwe eigen handelsakkoorden zou kunnen sluiten met de rest van de wereld.

  Geen wonder dat de harde Brexiteers May keer op keer een ‘cold shoulder’ geven, haar deal geeft uitzicht op jarenlang meezitten en meebetalen in de douane-unie en niks meer te zeggen hebben in Brussel. De harde jongens gokken op mooie nieuwe vergezichten als Britannia eindelijk weer vrij is. Helaas zijn de geopolitieke verhoudingen de laatste jaren drastisch veranderd, maar dat hebben de Britten nog niet door.

  Jeremy Corbyn van Labour zit in de ‘drivers seat’, als er geen akkoord mogelijk is valt de regering en bij nieuwe verkiezingen staat Labour voor en verliezen de Conservatieven. Bovendien wordt May in haar eigen conservatieve partij volledig afgebrand als ze een deal met Corbyn sluit.

  Maar die tijd om nog met Corbyn te gaan onderhandelen lijkt ze dus niet meer te krijgen. Zo getuigen de strenge woorden van Juncker, tekenen bij het kruisje of geen uitstel meer. En een keiharde Brexit is ook een schrikbeeld voor het Lagerhuis, dat niet de geschiedenis in wil gaan als het orgaan dat het VK aan de bedelstaf brengt.

  May heeft altijd haar eigen backstop nog in haar handtasje, namelijk aftreden. In dat geval komen er nieuwe verkiezingen die vermoedelijk tot een nieuw referendum en een afstellen van de Brexit of een zeer verwaterde vorm zullen opleveren. Speaker John Bercow van het Lagerhuis wil volgende week niet nog een keer laten stemmen over mogelijke varianten, dat circus is geweest.

  En daarmee komen we steeds nauwer in de trechter. Als de EU volgende week May de duimschroeven echt aanlegt, zijn er voor de Britten weinig opties meer over. Tekenen bij het kruisje of May moet opstappen waardoor een heel nieuwe situatie ontstaat.
  Uiteindelijk moet May kiezen tussen loyaliteit aan haar partij of het redden van het vaderland. En als ze dat doet, zal ze weinig heroïsch in de geschiedenisboekjes worden herdacht.

  2 REACTIES

  1. Kunnen de Britten met het oog op een mogelijke No Deal Brexit, niet ontheffing krijgen van de Europese verkiezingen. Nu Brexit zeker lijkt doorgaan lijkt het mij niet zinvol meer dat ze nog deelnemen aan de Europese verkiezingen.

  2. In plaats van het scheidingsproces te faciliteren begint de EU de duimschroeven uit de kast te halen. Als er geen deal voor 12 april wordt voorgelegd dan volgt Brexit, wat de meerderheid van GB wil. Bij twijfel dan wordt GB verplicht deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Ik zou willen voorstellen de Europese verkiezingen uit te stellen totdat GB een besluit heeft genomen. GB moet zich niet onder druk laten zetten door de EU drammers.

  Comments are closed.