De begroting is klaar, op naar de volgende

  4
  271

  Leestijd: 1 minuten.

  Het kabinet is het eens over de overheidsbegroting voor volgend jaar en ook de afschaffing van de dividendbelasting gaat door. Had iemand iets anders verwacht? Als premier Rutte van plan was geweest een draai te maken, had hij daarvoor echt wel eerder signalen afgegeven.

  Over de details van de begrotingsafspraken willen de ministers niets kwijt (Prinsjesdag!), maar gelukkig zijn er ‘ingewijden’ die van de hoed en de rand weten. De extra kosten die het schrappen van de dividendtaks meebrengt (circa 500 miljoen) gaat het bedrijfsleven zelf betalen, onder meer via een wat geringere verlaging van de winstbelasting. Dat wordt dus een sigaar uit eigen doos, om een veelgebruikt Haags cliché te hanteren. Maar ach, strikt genomen zijn cadeautjes van een kabinet altijd een sigaar uit eigen doos. Ze worden allemaal uit de belastingopbrengsten betaald.

  Zal het parlement nog gaan verhinderen dat de dividendbelasting verdwijnt? Er is immers een breed maatschappelijk draagvlak tégen deze maatregel?

  In theorie kan alles, maar de kans is klein. De coalitiepartijen gaan zeker niet meer tegenstemmen en zij hebben vooralsnog een (krappe) meerderheid. Bovendien doet de SGP nu wel moeilijk, maar we moeten nog zien wat er gebeurt als puntje bij paaltje komt. Temeer daar het afschaffen van de dividendtaks onderdeel uitmaakt van het belastingplan voor volgend jaar. Een Kamerfractie die de maatregel wil tegenhouden moet dus tegen het hele belastingplan stemmen. Het is onwaarschijnlijk dat de SGP tot die vergaande stap bereid is.

  Ongetwijfeld zal het rumoer over de dividendbelasting het hele najaar te horen blijven. Maar uiteindelijk wordt er een besluit genomen en verschijnt dat in het Staatsblad. Het kabinet heeft dan nog zo’n 2,5 jaar te gaan, als het zijn termijn tenminste afmaakt. Welke rol zal het ‘cadeautje voor de multinationals’ straks spelen in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen? Een hele kleine, zo hopen de VVD en de rest van de coalitie, en daar zouden ze best eens gelijk in kunnen krijgen. Met de sterk omstreden belastingingreep is een bedrag van bijna 2 miljard gemoeid. Een hoop geld natuurlijk, maar op de totale overheidsbegroting minder dan 1 procent. Volgend jaar zijn er weer andere problemen waarover iedereen zich druk maakt.

  4 REACTIES

  1. Ik denk dat roverhoofdman Rutte en zijn 3 lakeien Buma, Pechtold en Seegers dit nog heel lang moeten horen. En terecht.

  2. Gelukkig hebben we nog gehandicapten die we kunnen laten werken tegen minder dan het minimumloon (aangevuld door de gemeenten) en zij geen pensioen kunnen opbouwen. Dat brengt geld op en kan daar de prijs voor het afschaffen van de dividendbelasting een beetje mee verlicht worden. Verder kan er best nog wat bezuinigd worden in de zorg, onderwijs en politie. We moeten eens stoppen met zeuren en klagen. Sigaren uit eigen dood is al eeuwenoud en wie houdt er niet van eeuwenoude tradities? Zelfs voor zwarte Piet binden we de strijd aan, dus waarom niet voor sigaar uit eigen doos? In verkiezingstijd wordt alles weer vergeven en vergeten, dus wat is het probleem? Een lekker kontje, een leuk smoeltje en een gezellige babbel zal zorgen voor opwinding onder het volk dat hunkert naar een beetje sensatie en spanning. Dus wat is het probleem?

  3. Niet alleen een sigaar uit eigen doos, het hele bedrijfsleven (inc. MKB) zal er aan mee moeten betalen, niet alleen de paar multinationals die er mogelijk baat bij kunnen hebben.

  Comments are closed.