De blunders van Barth

  2
  536

  Leestijd: 2 minuten.

  Wie wordt volgend jaar lijsttrekker voor de PvdA bij de Eerste Kamerverkiezingen? Vermoedelijk niet Marleen Barth. Barth was dat wel in 2015, net als in 2011, en er zijn geen signalen dat ze volgend jaar niet opnieuw beschikbaar is voor deze functie. Maar Barth heeft in korte tijd twee stommiteiten begaan, waardoor ze haar eigen glazen lijkt te hebben ingegooid. Althans, als we mogen afgaan op wat prominente PvdA’ers vandaag in het AD zeggen. Want die hebben geen goed woord over voor hun partijgenote.

  Barth is getrouwd met D66’er Jan Hoekema, tot begin vorig jaar burgemeester van Wassenaar. Het echtpaar woonde in de riante burgemeesterswoning in dit villadorp, waar ze na het afscheid van Hoekema nog een tijdje mochten blijven bivakkeren. De huur die hen werd berekend bedroeg 1400 euro per maand, gezien de verkoopwaarde van 2 miljoen van dit pand een schijntje. Niettemin heeft Barth geprobeerd dat bedrag met 400 euro naar beneden te krijgen omdat haar man tijdelijk zonder werk zat.

  De poging leidde tot veel onbegrip in de PvdA, een partij waarvan het overgrote deel van de achterban aanzienlijk minder royaal gehuisvest is (en ook stukken minder verdient dan het echtpaar Hoekema). Uiteindelijk schijnt ook tot Barth te zijn doorgedrongen dat ze verkeerd bezig was, want volgens de media heeft ze tegenover het partijbestuur laten weten dat ze haar actie ‘betreurt’.

  Maar de kous was daarmee niet af. Begin deze week werd bekend dat Barth een deel van het Eerste Kamerdebat over de donorwet niet mee zou maken, een debat waarin elke stem telt en waarin de verdeelde PvdA een sleutelrol speelt. Ze is namelijk op zonvakantie naar de Malediven. Barth voerde als verdediging aan dat haar vakantie al maanden gepland was, maar tja, het debat stond ook al een tijdje op de rol. En bovendien: je kunt toch een annuleringsverzekering afsluiten?

  PvdA-leider Lodewijk Asscher verdedigde de keus van Barth wel min of meer tegenover de pers, maar dat gebeurde op een toon waaruit je kon opmaken wat hij werkelijk dacht. Asscher had het over ‘een eigen afweging’ die was ‘afgestemd’ met de rest van de PvdA-fractie, maar hij voegde er wel aan toe dat hij zich de boze reacties van partijleden ‘natuurlijk’ kon voorstellen.

  Een aantal partijbaronnen van de PvdA formuleert het in het AD aanzienlijk minder omzichtig. “Je kunt het hele jaar op vakantie, maar niet nu,” zegt voorzitter van het gewest Utrecht Jochen Geraedts. “Als iemand zó afstand neemt van de sociaaldemocratische ideeën over belastinggeld, kan ik me niet voorstellen dat ze volgend jaar lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen wil zijn.” En zijn collega Hans Knost uit Friesland: “Dit soort nieuws kun je missen als kiespijn wanneer de PvdA op de weg terug probeert te komen.’’

  Volgende maand zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zou de PvdA-top voor die tijd al duidelijkheid hebben geboden over de positie van Barth? Of hoopt ze dat het allemaal weer vanzelf overwaait? Van de recente kwestie-Moorlag heeft ze kunnen leren dat sommige dingen niet vanzelf overwaaien.

   

  NASCHRIFT: Nog geen uur nadat dit stukje verscheen, maakte Barth bekend dat ze per direct stopt als senator. “Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil. Daarom heb ik mijn lidmaatschap van de Eerste Kamer met onmiddellijke ingang neergelegd.” Asscher laat in een reactie weten dat hij ‘begrip’ heeft ‘voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen’.

  2 REACTIES

  1. Kortom, de manier waarop de vigerende macht omgaat met partijen te rechter en te linker zijde…
   Je kunt concluderen dat deze middenpartijen -wegens gebrek aan visie en angst voor anderen- helemaal uit hun dak gaan.
   Waarmee ze hun eigen incompetentie hebben bewezen.

   • @W.A. Noorman
    Fraai taalgebruik, maar………………. ik heb geen idee wat je hiermee wilt zeggen. Wil je dat uitleggen, desnoods in wat eenvoudiger Nederlands?

  Comments are closed.